KÁRPÁT-MEDENCEI EGYETEMEK KUPÁJA

Rólunk

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club által 2010 óta minden évben megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának célja és hitvallása a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, a magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése, népszerűsítése. A „Sport határok nélkül” mottóval megrendezett három napos multisport eseménnyel kívánjuk felhívni a fiatal generációk figyelmét a magyarság speciális helyzetére. A KEK egy olyan egyedülálló esemény, ahol a sporton keresztül minden magyarlakta terület fiataljai évről-évre tudnak egymással találkozni.

Célunk az egy közösséghez tartozás, összetartozást megteremteni és erősíteni. A hallgatók az egyetemi futsal-, labdarúgás-, röplabda-, kosárlabda-, asztalitenisz tornákon mérhetik össze erejüket, míg az öregdiákokat egy alumni focitornával várjuk évről-évre.

2021-ben rendezvényünk először egészül ki futóversennyel, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán rendezünk meg és szeretettel várunk minden futás iránt érdeklődőt.

Tovább

IDÉN ESEMÉNYÜNK AZ XY ALAPÍTVÁNYT TÁMOGATJA!

JÓTÉKONYSÁG
20180303_KEK-120

Az ELDK a KEK messze legrégebbi eseményének tekinthető. A lassan két évtizede tartó hagyomány 1990-ben vette kezdetét a székelyföldi magyarság központjában, Erdély szívében, Székelyudvarhelyen. Büszkén mondhatjuk el, hogy a bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság elég strapabírónak bizonyult ahhoz, hogy az erdélyi magyar civil grundról ne zavarja le se a váltakozó politikai széljárás, sem más egyéb külső körülmény. A magyar diákok labdarúgó-bajnoksága az 1989-es történelmi fordulatot követő időszak legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sporteseménye. A sorozat állandó szervezője az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége, melyhez 2010-ben csatlakozott Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala is.

 

A kezdetek óta tartó dinamikus fejlődést követően 2008-ban következett az igazi áttörés: az addigi 13-14 együttes helyett ebben az esztendőben 20-ra nőtt a résztvevő csapatok száma, ám még ennél is jelentősebb változásnak tudható be, hogy ekkor első nem romániai csapatként részt vett a megmérettetésen a debreceni A-MEN FC gárdája is. 2009-ben egy újabb nagy lépést tett a ELDK, hisz ezúttal már 32 csapat volt hivatalos a tornára, a debreceni gárda mellett pedig további két budapesti (ELTE-s) együttes is beszállt a küzdelmekbe. És, mint tudjuk, ha egy üzlet beindul, nincs megállás: 2010-ben a debreceni, a három budapesti és a romániai magyar gárdák mellett, már a Felvidék is képviseltette magát a révkomáromi Selye János Egyetemnek köszönhetően.

A fenntebb említett csapatok mellett az ELDK állandó résztvevőinek számítanak Kolozsvár, Temesvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Jászvásár és Székelyudvarhely egyetemi központjainak csapatai is.

Az ELDK legeredményesebb együttesei a kolozsvári Góbék (1990, 1999, 2005, 2007) és a temesvári Góbék (1994, 1995, 1996, 1997) négy-négy kupagyőzelemmel. Idáig összességében a kupa legeredményesebb városának Kolozsvár tekinthető, Mátyás király szülőhelye már nyolc alkalommal hódította el az elsőségért járó trófeát. Anyaországi csapatok közül a legeredményesebb az ELTE-BEAC Futsal, aki eddig két alkalommal (2014,2018) hódította el a patinás trófeát.

Sepsiszentgyörgy városa – a KEK második székelyföldi állomása – kiemelkedően fontos szereppel bír a romániai magyarság életében. A település igazi kulturális- és sportközpontnak számít, ahol a magyar fiatalság magas színvonalon ápolhatja és gyarapíthatja kulturális értékeit. A mintegy 60 ezer fős város felújított, minden igényt kielégítő sportcsarnokában 2008 óta töretlen lelkesedéssel és sikerrel ad otthont az egyre több egyetem bevonásával zajló tornának. A Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség (SMDSZ) által rendezett kupa az első évben még inkább helyi rendezvénynek számított, ám 2009-ben a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, brassói és helyi csapatok mellett már a debreceni egyetemisták együttese is nevezett a rendezvényre. A következő három esztendőben újabb magyarországi csapatok – többek között az ELTE – csatlakoztak, így a torna a KEK rangos állomásává nőtte ki magát. Az utolsó megmérettetést 2012 novemberében rendezték, ahol az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a helyi Ifjúsági FC és a Sepsi ’08 mögött – a harmadik helyen végzett.

A Selye János Egyetem révkomáromi tornája 2011-ben lett életre hívva, ezzel a KEK immár négyállomásos bajnokságra bővült. Románia és Magyarország után Szlovákia lett a harmadik rendező ország, ami igazi mérföldkőnek számított a rendezvénysorozat életben. A Komáromi Napok alatt megtartott sportesemény újabb színtere lett a magyar hallgatók éves találkozójának, amely így közvetve fontos szereppel bír a csaknem 450 ezres felvidéki magyarság anyaországgal való kapcsolattartásában.  A kupa a révkomáromi kézilabdacsarnokban látja vendégül az érkező csapatokat,a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szervezésében.

A legifjabb “KEK-csemete” a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai tornája. A bő két évtizede töretlenül fejlődő egyetemista futballbajnokság harmadik székelyföldi állomásának sportélete sokáig jégkorongjáról vált ismertté, de az utóbbi években futsalcsapatuk is kiemelkedő eredményekkel – ELDK-arany 2012 decemberében, KEK-arany 2013 márciusában – vétette észre magát. Többek között a sikeres szereplés indukálta a csíkszeredai rendezés ötletét, amelynek alapkoncepciója szerint a versenysorozat egyik üres periódusának számító szeptemberben kerül sor a rendezvényre. Végül az eredeti tervektől eltérően az András Előd vezette szervezői csapat 2013 novemberében 12 csapat részvételével az  Erőss Zsoltról elnevezett sportcsarnokban rendezte meg a tornát,az Egyetemi Futsal Tornát hivatott helyettesíteni. Az első megmérettetésen az Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata – a Sepsi ’08 és a Tóber Futsal(Budapest) mögött – a harmadik helyen végzett, a legutóbbi kupát pedig 2016-ban a csíkszeredai első osztályú futsalosokat felvonultató Imperial Wet csapata nyerte.

Hazánk legpatinásabb felsőoktatási intézménye, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2010-től ad otthont a KEK küzdelmeinek. Mivel az ELTE karainak kispályás futballbajnokságaiban közel 120 együttes mintegy 1000 futballistája játszik hétről hétre – ráadásul az ELTE SE 2008 óta másodosztályú férfi és elsőosztályú női csapattal képviselteti magát az országos bajnokságokon –, a szervezők tapasztalatai jó alapot szolgáltattak arra, hogy a KEK tradícióihoz méltó nívón induljon hódító útjára a budapesti eseménysorozat.

Az első rendezés évében 375 esztendős Tudományegyetem által hagyományteremtő szándékkal elindított kupának az ELTE Bogdánfy úti sportcsarnoka adott otthont, ahol 15 csapat mérhette össze tudását. A következő két tavasszal a lendület töretlen maradt, így mindkét esztendőben a Kárpát-medence legnevesebb egyetemeinek 16 gárdája találkozott egymással a futballpályán. A tornán Erdélyből részt vett többek között a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem, a szintén kolozsvári Műszaki Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttese. A Felvidékről érkezett a komáromi Selye János Egyetem csapata, míg a kárpátaljaiakat a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola képviselte. Persze az anyaország felsőoktatási intézményeinek színe-java sem maradhatott el: a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem és természetesen az Eötvös Loránd Tudományegyetem alakulatai is tiszteletüket tették az egyre nagyobb rangot kivívó tornán.

A cél nem lehetett más, minthogy a Kárpát-medence magyar felsőoktatási intézményeiben tanuló ifjúságnak a határokat átszelve, a sporton keresztül szervezzünk közösség- és kapcsolatteremtő rendezvényt, összekötve mindezt a mozgás és a versenyzés örömével. Nagyszerű kimondani, a küldetés úgy tűnik, sikerült: a sokfelé szakadt magyar nemzet egyetemista ifjúsága a futball összetartó ereje által válhatott, válhat egységesebbé. A futsal után, 2011-ben cheerleader versennyel, 2016-ben alumni futsallal, 2017-ban női és férfi kosárlabda kupával, 2018-ban női és férfi röplabda tornával bővült a KEK programja, ami a 10. jubileumi évre igazi multisport eseménnyé nőtte ki magát. A X. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára már nem csak a csapatsportok képviselőit, hanem egyéni sportolókat is várunk asztaliteniszben és e-sportban.

KEK – Társrendezvények

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) versenysorozat nemcsak Budapesten az ELTE szervezésében, hanem a környező országok több magyarlakta városában is megrendezésre került az elmúlt bő két évtized folyamán.

Fontos hangsúlyozni, hogy a torna nem csupán a játék, a sport szeretetéről szól, a célokat tekintve legalább ennyire lényeges a kárpát-medencei magyarság, azaz a határokon túl és az anyaországban élő magyar értelmiségi fiatalok együvé tartozásának erősítése.

Mi több, a versenysorozat alapgondolata is Erdélyben fogant meg: az ott élő magyar egyetemisták szerettek volna létrehozni egy olyan kupát, melyen a Romániában tanuló magyar anyanyelvű hallgatók alkotta kispályás labdarúgó csapatok találkozhatnak, és mérhetik össze erejüket, játéktudásukat. Ennek eredményeképpen tartották meg Székelyudvarhelyen 1990-ben az első Erdélyi Labdarúgó Diákkupát (ELDK). A folyamatosan fejlődő rendezvény sikere nyomán a 2000-es évek végétől több helyszínnel gazdagodott az eseménysorozat, így 2008-tól Sepsiszentgyörgy, 2010-től Budapest, 2011-től Révkomárom, majd 2013-tól Csíkszereda is csatlakozott a rendező városok sorához.

KEK – Kiajánló

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club által 2010 óta minden évben megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának célja és hitvallása a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, a magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése, népszerűsítése. A „Sport határok nélkül” mottóval megrendezett három napos multisport eseménnyel kívánjuk felhívni a fiatal generációk figyelmét a magyarság speciális helyzetére.

Az esemény fejlesztése céljából a Kárpát-medence legnagyobb egyetemi multisport eseménye keresi támogatóját.

KIAJÁNLÓ

Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) – Történelem

X. KEK – 2019. február 28. – március 2.

A jubileumi, 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját idén is az “Egyetemi sport határok nélkül” jelmondattal rendezte meg az ELTE 120 éves sportegyesülete, a BEAC. 70 csapat 900 sportolója és 30 egyéni sportoló vett részt az eseményen. A budapesti egyetemek mellett többen érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

A jubileumi torna február 28-án a Sport trendek a Kárpát-medencében nevű konferenciával kezdődött, ahol a közönség az előadások mellett több, 21. századi sportágat is kipróbálhattak a KEK EXPO-n. Ilyen volt a darts, az e-sport,  a tacx, a floor curling vagy éppen a teqball.

KEK többi napján már a mozgás volt a középpontban. Multisport esemény révén a szervezők az asztaliteniszt és az e-sportot is felvették a KEK palettájára. Március elsején és másodikán 5 különböző sportágban mérhették össze tudásukat az egyetemi diákok.  Pénteken zajlott az ELTE Lágymányosi Campus északi tömbjében az e-sport torna. Ezzel párhuzamosan kezdődtek a Tüskecsarnokban a kosárlabda és a röplabda mérkőzések, valamint a BEAC csarnokban és a Ludovika Arénában a futsal meccsek.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly, a Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, a KEK védnöke végezte el. A döntő mérkőzést a BME és az ELTE-BEAC játszotta. A rendes játékidőben 1:1-re végződött a párharc, amelyet drámai büntetőpárbaj követett.

A játékvezető az első BME büntetőt 2-szer újrarúgatta. Majd a büntetőpárbajban az ELTE-BEAC játékosai kétszer hibáztak, így végén a BME csapata örülhetett. A félidőben az BEAC cheerleader csapata szórakoztatta színes bemutatójával a közönséget.

Az ünnepélyes díjátadón részt vett  Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke, a BEAC korábbi elnöke, Babos János, az ELTE Szolgáltatási Igazgatóságának vezetője, Vágvölgyi György az ELTE Sport Kft. ügyvezetője, Kiss Viktor, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sportért felelős elnökségi tagja, valamint Mayer Antal, a Mayer pince tulajdonosa és Simon Gábor a BEAC igazgatója.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a KEK szervezői. A közelmúlt ukrajnai eseményei világossá tették a szervezők számára, hogy a leginkább rászoruló, nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket szükséges támogatni, ezért a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskola diákjai számára gyűjtöttek adományokat.

Az esemény az Országgyűlés, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága és a Külhoni Felsőoktatási Főosztálya, az MLSZ – Budapesti Igazgatósága, az ELTE, a Joma, az ELTE HÖK, a Rákóczi Szövetség, a Campus Hungaricus Alapítvány, a VIWA Vitaminwater, illetve a röplabda torna a Budapesti Röplabda Szövetség és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) támogatásával jött létre. Az esemény csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfőváros eseménysorozathoz is.

A dobogós helyezések díjait Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke adták át.

DSC_95721-1024x576

Egyetemi futsal

1. BME

2. ELTE

3. Óbudai Egyetem

Alumni futsal

1. ÓE

2. Sepsi 08

3. Paksi Halászlé

Férfi röplabda

1. BME

2. Eszterházy Károly Egyetem

3. Testnevelési Egyetem

Női röplabda

1. Eszterházy Károly Egyetem

2. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

3. ELTE

Férfi kosárlabda

1. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2. Semmelweis Egyetem

3. ELTE

Női kosárlabda

1. Közgáz SC

2. ELTE

3. KMDSZ Kolozsvár

Asztalitenisz

Egyéni verseny

 1. Jakus Tamás (ELTE-SEK)
 2. Ihász Máté (Pannon Egyetem)
 3. Bencsik Gergely (TE)

Páros verseny

1. Nagy Réka-Ihász Máté (ELTE-SEK, Pannon Egyetem)
2. Földes András – Jakus Tamás (ELTE-SEK)
3. Both Levente – Szalóky Boldizsár (ELTE)

E-sport

PS4

1. Nagy Dávid – MTK

2. Balásfalvi Zoltán – MTK

3. Rácz András  – MTK

Xbox ONE

1. Tóth Bence

2. Busling István

3. Vass Levente

E-sport szuper döntő

1. Nagy Dávid – MTK
2. Tóth Bence

IX. KEK – 2018. március 1-3.

Öt ország 66 csapata csapott össze az „Egyetemi sport határok nélkül” mottóval megrendezett három napos budapesti tornán, melyre Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek csapatok.

2018. március 1-3. között az ELTE és a 120 éves BEAC 9. alkalommal rendezte meg a KEK-et. Az összmagyar sporteseményen már három sportágban – futsalban, kosárlabdában és röplabdában – mérkőzhettek meg egymással a Kárpát-medence egyetemistái az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén, a Tüskecsarnokban, valamint a BME Sportközpontban.

A futsal torna döntőjének kezdőrúgását Kű Lajos, olimpiai ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke végezte el. A Szent István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem párharcából végül büntetőpárbajjal a Műegyetemisták kerültek ki győztesen, így immáron harmadik alkalommal emelhették magasba a KEK serleget!

Az idén először megrendezett röplabdatorna női versenyét is a BME csapata nyerte, míg a férfiaknál az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) állhatott a dobogó legmagasabb fokára. A kosárlabdaversenyen viszont a férfi és a női mezőnyben is az ELTE csapatai nyerték el az aranyérmet.

Az ünnepélyes díjátadón részt vett Pánczél Károly az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, egyben a KEK védnöke, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szendrei József, a Joma Magyarország ügyvezetője, Horváth János az ELTE ipari kapcsolatokért felelő koordinátora, Murai László, az ELTE HÖK elnöke, valamint Simon Gábor, a házigazda BEAC igazgatója.

Egyetemi futsal

1. BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2. SZIE – Szent István Egyetem

3. Kolozsvári Góbék

4. NKE – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

5. PPKE – Pázmány Péter Katolikus Egyetem

6. Óbudai Egyetem

7. ELTE

8. Budapesti Corvinus Egyetem

9. Sinter FC

10. KMDSZ Young Boys – Csíkszereda

11. Miskolci Egyetem

12-13.Kamikázé, Kolozsvár

14-16. Sapientia Erdélyi Tudományegyetem – Csíkszereda; Selye János Egyetem – Révkomárom; MTTK Stars-Szabadka; II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola -Beregszász

Különdíjasok:

Legjobb játékos: Dudás Dániel (BME)

Gólkirály: Szini László (ELTE)

Legjobb kapus: Boda Bence (SZIE)

Az All Star csapat tagjai még: Gergely Tamás (Kolozsvári Góbék), Domján Péter (NKE)

Éjszaka Ördögei: MTTK Stars, Szabadka

Alumni futsal:

1. Deportivo Malária

2. Tragumúrák

3. Sepsi 08

4. Villám Kolozsvár

5-8. Golimpiakosz, Fr. Ady, Székelykeresztúri Egyesülés, El Passo

9-12. Corvinus Futsal Alumni, Kamikáze, KMDSZ ’69, Paksi Halászlé

13-16. II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Alumni, Árnyék, Bak-Elit, ELTE-BEAC

17-19. Zsukások, SepsiPest, NSZK

Különdíjasok:

Legjobb kapus: Groze István (Deportivo Malária)

Gólkirály: Pop Vlad Ioan (Villám Kolozsvár)

Legjobb játékos: Pichler Béla (Sepsi ’08)

Az All Star csapat tagjai még: Tamás Előd (Golimpiakosz) Tálas Zoltán (Tragumúrák)

Röplabda:

Női:

 1. BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 2. Semmelweis Egyetem
 3. ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
 4. EKE – Eszterházy Károly Egyetem
 5. PPKE – Pázmány Péter Katolikus Egyetem
 6. Állatorvostudományi Egyetem
 7. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Legtöbb pont: Tóth Csenge

Férfi:

 1. EKE – Eszterházy Károly Egyetem
 2. BME – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 3. ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
 4. Semmelweis Egyetem
 5. Óbudai Egyetem
 6. Tamure – Babes
 7. Állatorvostudományi Egyetem
 8. Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Legtöbb pont: Szalai Tamás

Női:

 1. ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
 2. MOGYE – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
 3. Semmelweis Egyetem
 4. Budapesti Corvinus Egyetem

Legtöbb pont: Majsai Melinda (SE)

Férfi:

 1. ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem
 2. Semmelweis Egyetem
 3. Óbudai Egyetem
 4. MOGYE – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
 5. TE – Testnevelési Egyetem
 6. KMDSZ Kolozsvár
 7. NKE – Nemzeti Közszolgálati Egyetem
 8. Selye János Egyetem
 9. Babes-Bolyai Tudományegyetem – Kolozsvár
 10. Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Legtöbb pont: Mező Egon (TE)

VIII. KEK – 2017. március 2-4.

Március 2-4. között a szokásosnál is nagyobb élettel telt meg a BEAC csarnoka, mivel zsinórban nyolcadszorra került megrendezésre a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club szervezésében.

A jótékonyságról sem tettek le a szervezők, az idei adományokat a Péterfalvai Református Líceumnak juttatják el. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és a torna fővédnöke mellett Újbuda Önkormányzata, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft., az ELTE Sport Kft., a Ferencvárosi Torna Club, az FTC játékosa Hajnal Tamás, illetve a résztvevő csapatok is ajánlottak fel sportszereket, játékokat az intézmény tanulói számára.

Egyetemi futsal

A nyolc magyarországi csapat mellett még négy területről érkeztek a résztvevők: Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Erdélyből. Így alakult ki a tizenhat csapatos névsor, és a pénteki csoportmeccsek után szombat délelőtt már biztossá vált: új győztese lesz a KEK-nek, hiszen a kolozsvári Góbék és az Óbudai Egyetem jutott a döntőbe. Előbbi a Szent István Egyetemet, utóbbi az NKE-t ütötte el a döntőbe jutástól, így nekik a bronzmeccs maradt a bizonyításra. A közszolgálatisok éltek a lehetőséggel, és hátrányból felállva 3-1-el húzták be a meccset. Hagyományosan az éremért zajló küzdelmek előtt került sor a cheer MEFOB döntőjére, ahol rengeteg ELTE-s mosolygós arcot lehetett látni, hiszen több kategóriában is sikerült “aranyosan” távoznia a lányoknak.

A döntőre teljesen megtelt a lelátó, és nem is kellett csalódniuk a kilátogató szurkolóknak: egy roppant színvonalas meccsen 4-0-ás sikerrel az Óbudai Egyetem megszerezte a trófeát. Mindkét csapatnak ez az eddigi legjobb szereplése, ráadásul az Óbudai Egyetem először vett részt a tornán.

Alumni futsal

Az öregfiú torna rekordszámú, 20 csapattal zajlott, de a tavalyi bajnokot csak megszorítani tudták, a trónról letaszítani nem, így ismét az Imperial Wet csapata távozhatott győztesen a műfűről.

Kosárlabda torna

Az idén először, az ELTE, illetve az ELTE Szolgáltató Központ Sportirodájának támogatásával megrendezett kosárlabda tornán 8 csapat vett részt (4 női és 4 férfi). mind a hölgyek, mind az urak mezőnyében mindenki játszott mindenkivel, az így kialakult rangsorban pedig a nőknél a Corvinus Egyetem vihette haza a serleget, míg a férfiaknál az ELTE itthon tartotta az aranyérmet.

A KEK egyetemi torna végeredménye:

 1. Óbudai Egyetem
 2. Kolozsvári Góbék
 3. NKE
 4. Szent István Egyetem
 5. ELTE
 6. Corvinus
 7. Debreceni Egyetem
 8. YoungBoys
 9. Sapientia
 10. Selye János Egyetem
 11. – 12.: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Kámikázé
 12. – 16.: BME, SixtyNine, MTTK Stars Szabadka, II. Rákóczi Ferenc Főiskol
KEK különdíjasok:
Gólkirály: Genczler Kornel (Corvinus)
Legjobb játékos: Gergaly Gyula (Óbudai Egyetem)
Legjobb kapus: Balint Lehel (Góbék)
Az álomcsapat tagjai még: Iflinger Zsolt (NKE), Szilágyi Károly (SZIE)

A KEK Alumni torna végeredménye:

 1. Imperial Wet
 2. NoName
 3. ELTE
 4. Malária
 5. –  8.: Fr.Ady, Zsuga, Árnyék, PaksiHalászlé
  9. Villám Kolozsvár
  10. Sepsi’08
  11. TF Oldboys
  12. Zsukások
  13– 16.: Corvinus, BME, Golimpiakos, Kámikáze
  17. II. Rákóczi Ferenc Főiskola
  18. NSKI
  19. Bak-elit
  20. El Passo
Alumni különdíjasok:
Gólkirály: Dézsi Csaba (NoName)
Legjobb játékos: Gliga Cristian (Imperial Wet)
Legjobb kapus: Vesa Cristian (Deportivo Malaria)
Az álomcsapat tagjai még: Péntek Levente (ELTE), Balogh Zsolt (Imperial Wet)
A KEK női kosárlabda torna végeredménye:
1. Corvinus
2. BME
3. ELTE
4. KMDSZ WILD DOGS
A KEK férfi kosárlabda torna végeredménye:

1. ELTE
2. KMDSZ WILD DOGS
3. Selye János Egyetem
4. Sapientia Egyetem

VII. KEK – 2016. március 3-5.

A hetedik KEK több szempontból is különlegesnek számított, ugyanis eddig egyetlen egyszer, a 2010-es első tornán fordult elő, hogy határon túli csapat nem jutott a döntőbe. 2016-ban ráadásul újra az első KEK győztese, a BME emelhette magasba a vándorserleget, miután a Debreceni Egyetem csapatát magabiztosan, végig vezetve 7-3 verték a döntőben. Sovány vigaszt jelentett a hajdúságiaknak, hogy a góllövő lista élén csapatuk egyik legjobbja, Kántor Tamás végzett 9 találattal, holtversenyben a SOTE-s Majtényi Balázzsal. A bronzért vívott küzdelemből a Budapest Corvinus Egyetem került ki győztesen, a Góbéknak (ugyan úgy, mint 2010-ben) meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.

Az Alumni-kupa rekordszámú, 16 csapattal rajtolt el március 4-én, másnap pedig az Imperial Wet győzelmével ért véget, akik azt az NSZK-t múlták felül, akik az előző évben még az ötödik helyen végeztek a hallgatói KEK-en. Harmadik helyre a Zsukások értek oda, a rutinos Deportivo Malariát múlták felül a bronzmeccsen.

2016-ban dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, Potápi Árpád János államtitkár, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke és Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár is a KEK mellé állt, és védnöki szerepükben emelték a rendezvény színvonalát. A jótékonyság sem maradhatott ki, az adományokat ezúttal a karácsfalvai Görög Katolikus Líceumnak juttatták el a szervezők.

És mi az, ami nem hiányozhatott egy sikeres KEK-ről? Természetesen a cheerleaderek és a cheer MEFOB, aminek a döntője hagyományosan a futsal döntője előtt zajlik, a közönség legnagyobb örömére. Tavaly számos ELTE-s siker született, de vajon idén sikerül-e a címvédés? Ne maradjatok le a 2017-es KEK-ről se, találkozunk március 2-án a megnyitón!

Bronzmérkőzés:

Corvinus-Góbék: 4-1

Döntő:

Debreceni Egyetem-BME: 3-7

A torna végeredménye:

I. helyezett: BME
II. helyezett: Debreceni Egyetem
III. helyezett: Budapesti Corvinus Egyetem

A VII. KEK végeredménye

Góllóvőlista:

9 gólos: 

Kántor Tamás (Debreceni Egyetem), Majtényi Balázs (SOTE)

8 gólos: 

Nagy Szilárd (ELTE), Weimann Richárd (BME)

6 gólos:

Mihali Márton (NKE), Sélley Tamás (BCE), Tivadar Attila (PPKE)

VI. KEK – 2015. március 5-7.

2015-ben két erdélyi csapat jutott döntőbe. Az egy csoportból induló Marosvásárhely és Kolozsvár Sixty-Nine az első csoportmeccsét is egymás ellen vívta, akkor a kolozsváriak nyertek simán, 3-0-ra. Ehhez képest a döntőben hasonlóan simán nyert a Marosvásárhely, ahol ki kell emelni Tóth Krisztiánt, aki az egész tornán kiemelkedően játszott, de az elődöntőben 4, míg a döntőben 1 góllal járult hozzá csapata győzelméhez. A bronzmeccsen két honi csapat játszott egymással, a Debrecen 3-1-re verte a tavaly szintén negyedik helyen végző SZIE Gödöllő csapatát. A gólkirály Szőcs Levente lett, a Csiki Sapientia Imperial Wet csapatának játékosa 14 gólig jutott a tornán.

Természetesen 2015-ben sem maradhatott el a két évvel korábban indult hagyomány, miszerint a budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupája résztvevői, támogató és szervezői egy jótékonysági célt tűznek ki maguk elé. Ebben az évben a tusványosi gyermekotthonnak gyűjtöttünk össze, több mint félmillió forintnyi sportszert, ezzel hozzájárulva, hogy a fokozottan hátrányos helyzetben élő tusványosi gyermekek a sporton keresztül vidámabban tölthessék mindennapjaikat.

A 2014-ben nagy sikernek örvendő Cheer MEFOB második alkalommal is a KEK döntője előtt zajlott, óriási tapsvihar és ujjongás kísérte a csinos pom-pom lányok akrobatikus produkcióit.

Bronzmérkőzés:

Csíki Sapientia – Szent István Egyetem 5-3

Döntő:

Sepsi ’08 – NSZK 2-1

A torna végeredménye:

1. Sepsi ’08
2. NSZK
3. Csíki Sapientia

V. KEK – 2014. március 22-23.

2014-ben először láthattuk a házigazda, ELTE ÁJK-ról összeálló NSZK gárdáját, akik újoncként rögtön a döntőig meneteltek. Ott aztán a budapesti KEK legeredményesebb csapata, a Sepsi ’08 állította meg. A harmadik helyet gólgazdag meccsen a Csiki Sapientianak sikerült megszereznie.

A kétnapos futsalmaraton legjobb játékosának Zimermann Zoltánt, míg a legjobb kapusnak Nagy Lászlót választották, akik a torna során remek performansszal kirukkoló NSZK együtteséből kerültek ki, míg a torna gólkirályi címét a februárban a belgiumi futsal EB-n is brillírozó Mánya Szabolcs, a Sepsi ’08 csapatának kiválósága 9 találatával hódította el.

2014-ben a Cheerleaderek első országos bajnokságának is otthont adott a KEK, az I. Cheer MEFOB egyértelműen a legnépszerűbb betétprogrammá vált. Az idei karitatív kezdeményezés során a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont tanulói számára gyűjtünk sportfelszereléseket, sportjátékokat (labdákat, mezeket, ütőket, stb.), a jótékonysági program ismét sikeresen zárult.

Bronzmérkőzés:

Csíki Sapientia – Szent István Egyetem 5-3

Döntő:

Sepsi ’08 – NSZK 2-1

A torna végeredménye:

1. Sepsi ’08
2. NSZK
3. Csíki Sapientia

IV. KEK – 2013. március 22-23.

A tavalyi versengést Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Dunai Antal, olimpiai bajnok fővédnökségével rendezték az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén, ahová öt országból érkeztek magyar egyetemisták. Összesen tizenhat futsal csapat és tizenkét női röplabda csapat tagjai mérték össze erejüket.

A péntek este a csapatok közös meccsnézéssel zárták a napot. Szombaton a már-már szokásosnak mondható cheerleader verseny mellett, az ELTE-BEAC jazz-, hastánc, aerobic és all star cheerleader bemutatóját követően a döntő is sikeresen lezajlott. Az első helyezett a Csíki Sapientia csapata lett, megelőzve a BME és a Nyíregyházi Főiskola sportolóit.

A rendezvény szerves részévé vált jótékonysági akcióval ezúttal a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket.

Bronzmérkőzés:

Nyíregyházi Főiskola –  Semmelweis Egyetem 3-1

Döntő:

Csíki Sapientia – BME 5-3

A torna végeredménye:

I. Csíki Sapientia
II. BME
III. Nyíregyházi Főiskola

A torna teljes eredménysora megtekinthető ITT!

III. KEK – 2012. március 2-3.

Ahogy elérkezett a 2012-es tavasz, immár hagyományszerűen következett a KEK újabb fővárosi eseménysorozata is. A március 2-3-án rendezett tornának természetesen ezúttal is az ELTE adott otthont, így a magyarországi és határontúli csapatok szinte már hazajárhattak a Bogdánfy úti sporttelepre.

Erdélyből ezúttal kolozsvári, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi csapatok érkeztek. A Felvidéket a komáromi Selye János Egyetem képviselte, míg az „anyaországból” a Pécsi Tudományegyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem (Szombathely), a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, a Budapesti Kommunikációs Főiskola és nem utolsósorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem gárdái vehettek részt a küzdelmekben.

A torna presztízsét mutatja, hogy a legtöbb csapat már visszajárónak számított. Ennek megfelelően minden meccsen hatalmas küzdelmet láthatott a közönség és az előzetes esélylatolgatásokat felborítva több meglepetés eredmény színesítette a tornát.

A torna kísérő rendezvényeként ezúttal is sor került a cheerleader versenyre. Ezen az előző évinél is több csapat vett részt, és ami talán még fontosabb, a bemutatók színvonala minden előzetes várakozást felülmúlóan magas volt. Talán nem meglepetés, hogy a döntők mellett ez a program vonzotta a legtöbb nézőt is a csarnokba. A versenyt ezúttal a házigazda ELTE Cheerleaders nyerte.

A rendezvény tömegsport jellegét tovább erősítve aerobikversenyre is sor került, melynek győztese Győri Bettina lett, megelőzve a második helyezett Ábel Rékát és a harmadik Péteri Adriennt.

Azért, hogy a fiúk mellett még több lány ismerhesse meg a KEK egyedi hangulatát, a futsal és a cheerleading mellett női röplabda bajnokságot is tető alá hoztak a szervezők, amelynek küzdelmei – a futsallal párhuzamosan és  maximálisan kihasználva a csarnoknyújtotta lehetőségeket – szintén a Bogdánfy utcai sporttelepen kerültek megrendezésre. Az első helyen a TFSE (Semmelweis Egyetem), míg második helyen az ELTE-BEAC, a harmadik pozícióban pedig a Pécsi Tudományegyetem csapata végzett.

Az futsal torna fővédnöke Nyilasi Tibor, a magyar válogatott egykori kiválósága, az MLSZ sportigazgatója, a cheerleader viadalé újfent Csisztu Zsuzsa voltak. A védnöki felkérést elfogadta továbbá Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke, dr. Michaletczky György, az ELTE Természettudományi Karának dékánja és Szendrei József, válogatott labdarúgó, a Joma Magyarország ügyvezetője.

2012-300x200
dsc_8433-300x200
cheer1-300x199

Bronzmérkőzés:

BME Futsal –  Fehérvári EV 1-4

Döntő:

Sepsi ’08 – PTE Pécs 1-0

A torna végeredménye:
I. Sepsi ’08
II. PTE Pécs
III. Fehérvári EV

II. KEK – 2011. március 4-5.

Az első év páratlan sikere után 2011 márciusában a  budapesti, révkomáromi, sepsiszentgyörgyi, és székelyudvarhelyi tornaszervezők összefogásának köszönhetően immáron versenysorozattá bővülő KEK budapesti állomásnak adott otthont a Bogdánfy úti csarnok.

Az előző esztendőhöz képest eggyel bővült az induló csapatok listája, így immáron tizenhatan vághattak neki az év legnagyobb egyetemi futsalos kalandjának.

A 2011-es viadalon öt kolozsvári, négy budapesti továbbá egy-egy beregszászi, révkomáromi, sepsiszentgyörgyi, pécsi és szegedi együttes vett részt. A csoportküzdelmek március 4-én, míg a rájátszás és a helyosztók másnap, március 5-én zajlottak.

Március 5-én a döntők előtt az I. ELTE Cheerleader versenyt rendezte meg az ELTE Cheerleaders, óriási sikerrel, remek hangulatot teremtve a Bogdánfy úti csarnokban. A rendezvény fővédnöki szerepét ebben az évben Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó töltötte be, a cheerleader verseny zsűrielnöke pedig Csisztu Zsuzsa korábbi tornász olimpikon, a DigiSport műsorvezetője volt. A verseny további védnökei dr. Seifert Tibor, az ELTE Hallgatói ügyekért felelős rektori főbiztosa, dr. Bárdos György, az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének igazgatója dr. Gömör Iván, az ELTE SPORT Kft. ügyvezető igazgatója voltak, Szendrei József a Joma Magyarország tulajdonosa, többszörös válogatott kapus, az Újpest, Malaga, Cadiz korábbi játékosa és Hannich Péter, a Győri ETO futsalcsapatának sportigazgatója voltak.

Bronzmérkőzés:

Pécs PTE Futsal – BME 2-2, büntetőkkel 5-3

Döntő:

Sepsi ISE – SOTE-TF 3-1

A torna végeredménye:
I. Sepsi ISE
II. SOTE-TF
III. Pécs PTE Futsal

A góllövőlista mezőnye:
I. Halák Szilárd (Selye) 11 gól
II. Soós István (FC Fehérvár) 10 gól
III. Baki Balázs (BME) 9 gól

I. KEK – 2010. május 5-6.

Az első év páratlan sikere után 2011 márciusában a  budapesti, révkomáromi, sepsiszentgyörgyi, és székelyudvarhelyi tornaszervezők összefogásának köszönhetően immáron versenysorozattá bővülő KEK budapesti állomásnak adott otthont a Bogdánfy úti csarnok.

Az előző esztendőhöz képest eggyel bővült az induló csapatok listája, így immáron tizenhatan vághattak neki az év legnagyobb egyetemi futsalos kalandjának.

A 2011-es viadalon öt kolozsvári, négy budapesti továbbá egy-egy beregszászi, révkomáromi, sepsiszentgyörgyi, pécsi és szegedi együttes vett részt. A csoportküzdelmek március 4-én, míg a rájátszás és a helyosztók másnap, március 5-én zajlottak.

Március 5-én a döntők előtt az I. ELTE Cheerleader versenyt rendezte meg az ELTE Cheerleaders, óriási sikerrel, remek hangulatot teremtve a Bogdánfy úti csarnokban. A rendezvény fővédnöki szerepét ebben az évben Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó töltötte be, a cheerleader verseny zsűrielnöke pedig Csisztu Zsuzsa korábbi tornász olimpikon, a DigiSport műsorvezetője volt. A verseny további védnökei dr. Seifert Tibor, az ELTE Hallgatói ügyekért felelős rektori főbiztosa, dr. Bárdos György, az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének igazgatója dr. Gömör Iván, az ELTE SPORT Kft. ügyvezető igazgatója voltak, Szendrei József a Joma Magyarország tulajdonosa, többszörös válogatott kapus, az Újpest, Malaga, Cadiz korábbi játékosa és Hannich Péter, a Győri ETO futsalcsapatának sportigazgatója voltak.

Bronzmérkőzés:

Pécs PTE Futsal – BME 2-2, büntetőkkel 5-3

Döntő:

Sepsi ISE – SOTE-TF 3-1

A torna végeredménye:
I. Sepsi ISE
II. SOTE-TF
III. Pécs PTE Futsal

A góllövőlista mezőnye:
I. Halák Szilárd (Selye) 11 gól
II. Soós István (FC Fehérvár) 10 gól
III. Baki Balázs (BME) 9 gól

TEKINTSD MEG A KEK GALÉRIÁT!

Fotósaink, videósaink hada áll készen évről-évre, hogy megörökítsék a KEK legjobb pillanatait. Ezúton is köszönet illeti az ELTE Online fotós csapatát a sok évi közös munkáért

Tovább