Február 29-én este a Kárpát-medence egyetemi hallgatóinak teljes figyelme a Ludovikára irányult, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került megrendezésre a XV. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának megnyitójára.

Simon Gábor, a BEAC igazgatója és a KEK alapítója nyitotta meg a beszédek sorát és ezáltal az eseményt is. Rövid felvezetőjében kiemelte: 5 országból és 50 egyetemről, 110 csapat 1900 sportolója vesz majd részt idén a KEK-en, de a legfontosabb, hogy minden sportoló egy nemzet tagja.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a KEK fővédnöke is megtisztelte jelenlétével a megnyitót. Beszédében röviden visszatekintett saját egyetemista éveire, amikor „azt mondták az öregek nekünk, fiataloknak, hogy jó nekünk, mert mindenünk megvan ahhoz, hogy bármit elérjünk, hiszen megtanultunk egymásból erőt meríteni a nehéz körülmények között a céljaink eléréséhez”. Kövér szerint jó célok kitűzésével és egymásból erőt merítve a mai világban mindent el lehet érni, ebben pedig kiemelkedően fontos szerep hárul a KEK-re, hiszen a sport által gyarapodik a kapcsolati tőke a Kárpát-medence világában. A magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésének fontos folyamata a sport is, meg kell erősíteni a kötelékeket határon innen és túl, hiszen a sport mellett nagyszerű emberi kapcsolatok születhetnek a KEK-en. „Aki komolyan sportol, tiszteli a teljesítményt – nem csak a győztesét, hanem mindenkiét.”

Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora említést tett kiemelkedő sportolóikról, köztük a KEK Run egyik arcáról, Gulyás Michelle-ről, aki a Rendészettudományi Kar végzett hallgatója, emellett profi versenysportoló olimpikon öttusázó. Kiemelte, az NKE-n kötelezőek a testnevelésórák, mert minden ép léleknek szükséges, hogy egy ép testben lakozzék, ezért úgy gondolja, hogy a KEK otthon van az NKE-n.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sportolóként már részt vett az idei KEK-en, hiszen szerdán a BEAC nagypályás labdarúgó csapatában pályára lépett a Felvidék válogatottja elleni 4-3-as győztes mérkőzésen, így első kézből tapasztalhatta, hogy sportolóként az az igazi élmény, amikor valaki sportolói közegben sportolhat és esetleg még nyerhet is. „A sport szellemi és lelki ügy, a fizikai testmozgáson keresztül megmutatja azt a lelki közösséget, amiben vagyunk – és a KEK igazán megmutatja a szellemi-lelki egységet és az oszthatatlanságot a nemzet minden egyes sportolni kívánó tagjában.”

Becsei András, az OTP Bank Retail Divíziójának vezérigazgató-helyettese már több éve részt vesz a KEK Run-on futóként, és idén már a fiával tervezi lefutni az 1,1 km-es távot. Megemlítette, hogy egyébként más futóversenyeken is szívesen részt vesz, de mindig különleges élmény számára a KEK Run-ra visszatérni, ahol egyetemisták között különösen nagy kihívás lesz futni.

Sáfár Sándor, a Nemzeti Sportügynökség Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának igazgatója kezdésként Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese üdvözletét is átadta, akik sajnos nem tudtak részt venni az eseményen. „A határon túli sport igazi ereje, hogy nincsenek határok, ezért a külhoni sport mindig is a sportfinanszírozás és sport-államirányítás fontos területét jelenti. Fontos kérdés mindig, hogy az egyetem és a sportrendszer együttesen jól tud-e működni, jó példa erre a KEK sportolóinak összessége, hogy igen.”

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke szerint a KEK létrejöttében benne van a hallgatói élet legfontosabb üzenete, azaz hogy a hallgatók kezdeményeztek: kitaláltak egy sporteseményt, majd meg is valósították azt, ezzel az egyetemi életben valódi értéket, barátságot és kapcsolatot teremtve, mert enélkül az egyetem nem közösség, csak egy oktatási színtér. „A sport megtanít csapatban dolgozni és kitartást fejleszteni, és ebben a KEK kiemelkedő: ez közösségi élmény, amely inspirál.”

Az ünnepi alkalom fényét az ELTE Moderntánc csapatának látványos bemutatója emelte, majd a “kerek” évforduló alkalmából egy 15-ös feliratú tortával ünnepelték az egybegyűltek a jubileumi esemény megnyitóját.

A sorsolás eredményei hamarosan elérhetőek lesznek honlapunkon, kiküldésre kerülnek a csapatvezetők számára, illetve letölthető az ALÁBBI LINKEN.