Korábban már hírt adtunk az idei Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának fővédnökeiről: az MLSZ elnökét is tartalmazó névsort dr. Mezey Barna, a házigazda egyetem rektorának szerepvállalása teszi teljessé, aki a szívügyeként kezeli az egyetemi sport helyzetét.

Mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a magyar felsőoktatás és az Ön által vezetett ELTE számára? 

Ahogy Eötvös Loránd mondta: „Azt kívánom én, hogy a tanulás mellett ne legyen hiány a mulatságban sem”. Ennek szellemében támogatunk minden olyan hallgatói kezdeményezést, amely a közösségépítést, a személyes kapcsolatok elmélyülését szolgálja. Az ELTE-n a hagyományosan kiváló – és az intézményünk pozícióját és presztízsét leginkább meghatározó – oktatás és kutatás mellett nagy hangsúlyt helyezünk a kulturális és sportkínálat, a hallgatói szolgáltatások fejlesztésére is. Örömmel tölt el, hogy a diákjaink idén közel negyven sportágból választhatnak. A KEK ráadásul nemcsak az egyetem falain belül, hanem azon és az ország határain túl is egyetemünk jó hírét kelti.

Milyen üzenetet küld a résztvevő csapatok számára? 

Mind a tizenhat együttesnek jó szórakozást és sportszerű, sérülésmentes játékot kívánok. Remélem, hogy a pályák szélén nemcsak a futsal jelenti a fő beszédtémát, hanem baráti és akár tudományos kapcsolatok is szövődnek a rendezvény ideje alatt. A sport megtanít küzdeni, veszíteni és győzni – a sikerhez szükséges kitartás mindannyiunkat kiegyensúlyozott és boldog élet kialakításához segíthet. A sport közös kapocs a résztvevő országok diákjai és kollégáink között is.

Önnek milyen sportélményei vannak az egyetemi éveiről?

Tanulmányaim alatt rengeteget eveztem, így sportélményeim leginkább a Dunához kötnek. Emellett számtalan túra versenyen is részt vettem, így az egyetem és a sport az én életemben is szorosan összekapcsolódtak.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”?

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportjának számít, ugyanakkor hatalmas üzlet is. Nem hiszem, hogy a futsal beelőzhetné, de a KEK nyilván nem is pályázik ilyen babérokra… Nem is kell, hogy más célja legyen, mint együtt lenni, mozogni és közösen sportolni.

Ki a kedvenc focistája?

Mesut Özil a német válogatottból.

Kép forrása: nol.hu