“Ha minden igaz, akkor egy igen neves fővédnök égisze alatt…” – reagált sejtelmesen a KEK egyik főszervezője, Simon Gábor honlapunknak tavaly márciusban adott interjújában a versenysorozat pesti állomásának jövőjét firtató kérdésünkre. Néhány nappal ezelőtti írásunkban nagy örömünkre szolgált bejelenteni, hogy a torna szervezői bizottságának sikerült még szorosabb kapcsolatot kiépítenie a Magyar Labdarúgó Szövetséggel: nagy megbecsülésnek örvendő elnökük, Csányi Sándor látja el a március 7-8-ai Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szakmai fővédnöki feladatkörét.

Miért tartja fontosnak elvállalni a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának fővédnökségét? 

Az egyetemi-főiskolai sport élénkítése meghatározó szerepet kapott az MLSZ stratégiájában. Minden olyan sportesemény fontos, ahol a Kárpát-medencei fiatalok összejöhetnek, és jól érezhetik magukat. A labdarúgás híd a fiatalok között is: nincs még egy sportág, amelynek ilyen nagy a közösségépítő ereje. Az utóbbi évtizedekben ezt a területet kissé elhanyagoltan kezelte a labdarúgás mindenkori vezetése, pedig korábban komoly sportélet folyt a kampuszokon. Az MLSZ Grassroots-programjának immáron 2007 óta hangsúlyos része, hogy újjáélesszük a felsőoktatási intézményekben is a korábban nagy presztízsű bajnokságokat. A szövetség kezdetben a kampuszok helyi bajnokságait támogatta tárgyi eszközökkel, majd 2009 óta a Campus Grassroots Fesztiválon jegyezte társrendezőként. A nyári Campus Olimpia a helyi egyetemi, főiskolai bajnokságok országos döntője. A rendezvénysorozat egyre erősödik: 2010-ben még csak tíz felsőoktatási intézmény vett részt a programban, de számuk évről évre növekszik. A legutóbbi, 2013-as kiírásban már húsz egyetem és főiskola indult. Az állandó szereplőkön kívül külföldi egyetemek is részt vettek a rendezvényen: így a Nagyváradi Állami Egyetem vagy a kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói is nálunk rúgták a bőrt. 2013 őszén a fordulóponthoz érkezett a “küldetés”: a campusok helyi bajnokságait az MLSZ és a MEFS, míg a nyári Campus Olimpiát a Debreceni Egyetem és az MLSZ közösen szervezi. Sőt, az MLSZ egyik támogatóját, a Magyar Telekomot is meg tudtuk nyerni az egyetemi labdarúgó bajnokság versenysorozatának támogatására.

Milyen üzenetet küld a KEK-en résztvevő csapatok számára?

Elfogultság nélkül állítom: a futball a világ legcsodálatosabb játéka! Alkalmas arra, hogy kitartásra, versengésre, sportszerűségre, fegyelemre, közösségi gondolkodásra nevelje az embereket, úgy hogy eközben barátságok jönnek létre. Ez különösen jelentőségteljes pillanat a szórványban, határainkon túl élő honfitársaink esetében, akik így szervesen kötődnek a magyar társadalomhoz, nemzethez. Fontosnak és a támogatásunkra érdemesnek tartom, hogy az esemény szervezői nem feledkeztek meg a határon túl élők bevonásáról sem. Ezen rendezvényeken a magyar mellett a futball is közös nyelv.

Milyen sportélményei vannak az egyetemi éveiről?

Egész gyermekkorom kiemelkedő pillanatainak számítottak a sportesemények. Még valódi rongylabdával kezdtem focizni a jászárokszállási gyepen, de mindig csak saját örömömre, amatőr szinten játszottam. Ezzel együtt a sportág szeretete meghatározó szerepet töltött be az életemben, és az is marad.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”? 

Ugyan a teremlabdarúgás szépen fejlődik, ahogyan azt mi is tapasztaljuk, de aligha érthet a “nagy tesó” nyomába. A hagyományos, nagypályás labdarúgás már ma is a világ legnépszerűbb sportágának számít, és érezhetően egyre több nézőt, sportolót nyer meg magának. Kétségtelen, a futsal népszerűsége is töretlenül növekszik. Szakáguk önállóan is életképes, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy akad néhány hely a világon, ahol a futsalos képzettség garanciát jelent egy sikeres nagypályás futballkarrierhez is. Mindent egybevetve a futsal remek változata a nagybetűs futballnak.

Ki a kedvenc focistája?

Sok magyar játékost kedvelek, de nem szívesen említek konkrét személyeket, nehogy valamelyik MLSZ-döntés bírálatakor elfogultsággal vádoljanak meg. A külföldiek közül még mindig Zidane és Cruyff jelenti számomra az etalont.

fotó: nemzetisport.hu