Egy szervezet, amely nélkül létesítmény ügyileg az ELTE sportélete és egyúttal a KEK pesti állomása is sarokba szorított helyzetbe kerülne. Egy szervezet, amelynek profiljában ott szerepelnek a különböző egyetemi rendezvények szervezése, támogatása és népszerűsítése is. Egy szervezet, amely szolgáltatásaival az utolsó mentsvárat kínálja fel a hallgatóknak arra, hogy “rászokjanak” a mozgásra. Az ELTE Sport Kft. Gömör Iván vezetésével kiemelt szerepet tulajdonít a KEK versenysorozatának.

Mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája az ELTE SPORT Kft. számára?

A sport a művészetekhez hasonlóan különleges szerepet tölt be életükben: amellett, hogy nemes versengések tere, egyszersmind össze is hozza a résztvevőket. Olyan barátságok köttetnek, amelyek hosszútávon is erősítik az összetartozás érzését. Az első KEK húsz esztendővel ezelőtt került megrendezésre, az ELTE Sport Kft. életében ez lesz a hatodik ilyen rendezvény. Már az első évben megtapasztaltuk azt a közösségteremtő erőt, amely az egész tornát áthatotta és olyan elkötelezettséget és hitet láttunk a szervezők munkájában, amely egyértelművé tette, hogy szervezetünknek a saját eszközeivel támogatnia kell ezt az eseményt.

Sokan úgy gondolják, hogy az ELTE Sport Kft. kizárólag a létesítmény üzemeltetésével foglalkozik. Ezzel szemben az elmúlt időszakban egyre több olyan programot kínáltunk, illetve támogattunk, amelynek révén népszerűsítheti az ELTE létesítményei által nyújtott sportolási lehetőségeket és növelheti az ELTE-s hallgatók és dolgozók mozgás iránti igényét. Külön öröm számomra, hogy egy határokon átnyúló rendezvényt támogatunk.

Miért tartod fontosnak az egyetemi sport népszerűsítését, fejlesztését napjainkban a Kárpát-medencében?

Egy olyan esemény, ahol a magyar mellett a foci is közös nyelv, kiváló alkalmat nyújt a határainkon túl élő honfitársaink számára. Korunkban szinte már kisiskolás kortól nap, mint nap versenyhelyzetek tucatjainak kell megfelelnünk. Felvesznek-e a kiválasztott iskolába vagy egyetemre, megkapjuk-e az áhított  állást, és ha igen, meg tudunk-e felelni az ottani kihívásoknak. Akár 10-12 órát is eltöltünk egy íróasztal mögött, előtte és utána rohanunk, és ennek a “mókuskeréknek” sokszor a család issza meg a levét: a feszültséget otthon adjuk ki magunkból és gyakran pont azokat bántjuk, akiket a legjobban szeretünk. A szellemi és fizikai kihívásoknak, a belső feszültségek levezetésének legjobb tere a sport! Az egészséges életmód nemcsak teherbírásunkat növeli, de hozzá is járul ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, hosszú életet is éljünk. A sport azonban nem csak ad, de kér is. Kéri a kitartásunkat, az időnket. A káros szenvedélyekkel ellentétben a sportra „rászokni” időigényes feladat és erre utoljára egyetemi időszak alatt adódik sanszunk. Ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy használja ki ezeket az éveket és az egyetemek által kínált sportolási lehetőségeket.

A Kárpát-medencei egyetemek közötti szakmai együttműködés és a résztvevő csapatok közötti versenyek sikere kölcsönösen erősíti egymást, és hozzájárul a térségben élő emberek összetartozás érzésének erősödéséhez is. Azt a momentumot, amikor a Kárpát-medence különböző pontjáról érkező fiatalok közösen hallgatják és egy nyelven éneklik a himnuszt, szavakkal nem lehet jól leírni. Ezt csak az tudja, aki valaha részt vesz már ezen az eseményen. Ezért is buzdítok mindenkit arra, ha versenyzőként nem is, de szurkolóként jöjjön el és legyen részese ennek az élménynek.

Kiemelt támogatóként milyen előremutató jeleket vélsz felfedezni a tornákon?

KEK-ről KEK-re erősödik a rendezvény kommunikációja, ezáltal egyre több, a sportot és azon belül a focit kedvelő egyetemistához és sportbaráthoz jut el a híre. Ezt a vonalat támogatja az idei kupadöntő előtt megrendezésre kerülő Cheer MEFOB is, ahol a gyönyörű lányok színvonalas táncprodukciói, koreográfiái jutnak főszerephez. Komoly előrelépésnek tartom, hogy a szervezők már nem elégednek meg azzal, hogy “szimplán” megrendezik ezt a tornát, hanem gondolnak arra is, hogy a sport lehetősége azokhoz is eljusson, akiknek sokszor a mindennapi élet is nehézséget jelent. Így a sport egyúttal karitatív tevékenységgel is párosul, amihez mi is szívesen csatlakoztunk.

Milyen ajándékkal támogatja a KEK-et az ELTE Sport Kft.?

Az előző évekhez hasonlóan elsősorban a helyszín biztosításával segítjük a kétnapos futsalmaratont. Emellett az idei karitatív kezdeményezés során a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont tanulói számára felajánlunk 10 db tollas ütőt és labdát, továbbá 10 db ping-pong ütőt és labdát.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”?

Az egyetemisták és a főiskolások körében, valamint a szabadidő sportolók körében már most nagy népszerűségnek örvend a futsal. A gyors és pörgős akcióknak, a látványos cseleknek, a végletekig fokozott izgalmaknak és nem utolsósorban a sok gólnak köszönhetően a kispályás műfaj még keresettebbé válik, fejlődése töretlen marad.

Ki a kedvenc focistád?

A befutó nálam két korszakos zseni: Puskás Ferenc és Messi.

fotó: ELTE Online