Újbuda polgármesterét, dr. Hoffmann Tamást is az V. KEK védnökei között találjuk, aki tavaly két ízben is hasonló szerepkörben vett részt egy másik nagy népszerűségnek örvendő ELTE-s sportrendezvényen, az 5vös 5km-es futóversenyen.

Mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a XI. kerület számára?

Önkormányzatunk az elmúlt négy évben kiemelten figyelt arra, hogy minél több embernek adjon lehetőséget a mozgásra. Ez számtalan úton-módon történt: sportpályák, futókörök, sportolásra alkalmas helyek építésével vagy korszerűsítésével; az óvodás, iskolás gyerekek sportolási lehetőségeinek megteremtésével, a lakosság sportra és egészséges életmódra való ösztönzésével. Számos alkalommal működtünk együtt a kerület felsőoktatási intézményeivel is, így különösen szimpatikusnak találtuk, hogy a KEK-en határon túli magyar egyetemek is részt vesznek. A nemzeti összetartozás érzését kevés dolog erősítheti annyira, mint egy izgalmas és sportszerű megmérettetés.

Milyen üzenetet küld a résztvevő csapatok számára?

Ahogyan említettem, a sportszerű és igazságos küzdelmet mindennél fontosabbnak tartom. A sport népszerűsítését már kisgyermekkorban el kell kezdeni, de az egyetemi sport valami olyan potenciál rejtőzik, ami igazán nagy összekovácsoló erővel bír. A csoport- vagy évfolyamtársakból igazi csapatot varázsol, miközben a kemény, szellemi munkát is elősegíti.

Milyen sportélményei vannak az egyetemi éveiről?

Felsőoktatási tanulmányaim idejére már abbahagytam a versenyszerű sportolást, a vízilabdázást. Ez azonban nem múlik el nyomtalanul, a késztetés egész életre megmarad az emberben. Az egyetem alatt főképp futottam, úsztam, és hobbiból gyakran vízipólóztunk. Amerikában két szemesztert töltöttem el, és már akkor is szinte irigykedve néztem, milyen szervezetten működik náluk az egyetemi sportélet. Polgármesterként mindvégig arra törekedtem, hogy kicsit mi is hozzátehessünk mindehhez a kerületünkben. Az ilyen kezdeményezek rendkívül előremutatóak.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”?

A kispályás foci és a teremfoci most is nagyon népszerű, hiszen profi szinten is űzik, de baráti társaságokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt vonz. Ilyen kispályás amatőr csapata Újbuda önkormányzatának is van, akiknek jómagam is lelkesen szurkolok a mérkőzéseken. A futsal gyors és pörgős sport, éppen ezért látványban is nagyon erős. Ebben rejlik a jövőbeli még nagyobb sikere.

Ki a kedvenc focistája?

Magyarok közül a kerületünkben élő Grosics Gyula bácsira voksolok, aki sportolóként és emberként is példakép. A külföldieket illetően a holland Johann Cruyff jelenti számomra az etalont: technikás játékával számos látványos és izgalmas meccset döntött el a ’70-es években.

fotó: bpn.hu