A csoport

Stílusosan köszörülte ki a tavalyi csorbát a kétszeres KEK-győztes Sepsi ’08 együttese. A sepsiszentgyörgyiek már a csütörtöki sorsoláson örömmel vehették tudomásul, hogy ezúttal nem húztak bele a halálcsoportba, ám a kétnapos futsaltorna nyitómérkőzését rögtön a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokságot makulátlan mérleggel vezető TFSE ellen vívták. Kettősük mellett a Szent István Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola legjobbjai harcoltak még a továbbjutó helyekért.

Már a kvartett első találkozója színvonalas, nézőcsalogató játékot hozott: az V. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján újoncként induló TF-esek komoly erőbedobásra késztették a Mánya Szabolccsal a sorsaiban felálló Sepsi ’08 társaságát. A rutin végül utóbbi csapat javára döntött, amely az imént említett, a februári futsal EB-t is szereplő támadó villanásával minimális különbségű győzelmet aratott. Ez a tendencia a soron következő mérkőzésekre is érvényesült, amelyből a Szent István Egyetemet képviselő srácok a lehető legjobban, legpontosabban jött ki. A gödöllői alakulat a története első KEK-győzelmére hajtó beregszásziakat múlták felül egy, a gólváltások szemszögéből ‘adok-kapoknak’ számító mérkőzésen. A “túlélni a csoportkört” missziójuk teljesítéséhez a Semmelweis Egyetem legjobbjait is két vállra kellett fektetniük. A küzdelmes összecsapáson minden találat nagy jelentőséggel bírt: Korsós Márk duplájára csak egy válasz érkezett a tavalyi tornán az elődöntőig jutó fővárosiaktól, akik második vereségükkel – sokak meglepetésére – ideje korán búcsúzni kényszerültek. Ezt követően valóságos gólzápor zúdult a BEAC Sportcsarnokra! Az “A” jelzésű kvartett egyedüli erdélyi együttesében hárman is dupláztak a II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola ellen, míg a 24 perces összecsapáson összességében tucatnyi találatnak tapsolhatott a nagyérdemű.

A zárófordulóra mindösszesen két megválaszolatlan kérdés maradt: képes-e a SZIE elorozni a csoportelsőséget a Sepsi ’08 orra elől, valamint melyik nyeretlen együttes vág jobb szájízzel neki a késő esti alsóházi rájátszásnak? Mindkét esetben egyértelmű választ kaptunk. Előbb a TFSE mutatta be, miért is számít együttesük fő erősségének a csapategység: a beregszásziak ellen szerzett 6 góljukon 6 játékosuk osztozott. Ezzel szemben a csoportdöntő Mánya Szabolcs jutalomjátékát hozta: a szemfüles csatár négyszer köszönt be a gödöllőieknek, és ezzel végérvényesen pontot tett a csoportelső kilétét – sőt, talán a torna gólkirályának személyét – irtató kérdésre is.

“A” csoport:

TFSE – Sepsi ’08 1-2

Szent István Egyetem – II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola 3-2

TFSE – Szent István Egyetem 1-2

Sepsi ’08 – II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola 10-2

TFSE – II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola 6-0

Szent István Egyetem – Sepsi ’08 1-8

B csoport

Ott folytatta a Csíki Sapientia, ahol tavaly abbahagyta. A csíkszeredaiakat még az sem zavarta meg, hogy a nyitómeccsükön a Károli Gáspár Református Egyetem helyére beugró szervezői csapat ellen léptek pályára. Szerencsére a közönségnek sem lehetett panasza a találkozóra: gólszerzésből jelesre vizsgázott címvédő, így az örömfoci mellé összességében 7 találat dukált. Termelésben a csoport másik erdélyi együttese sem kívánt lemaradni: az újoncnak számító marosvásárhelyieken megilletődöttségnek nyoma sem érződött és meggyőző fölénnyel diadalmaskodtak az első KEK-pontjaira áhítozó szabadkaiak ellen.

A második fordulóra felütötte fejét a góliszony. Ez a rund a továbbjutás szemszögéből majd’ minden érdemleges kérdést eldöntött, noha mindösszesen csak 2(!) gól született a 48 perc alatt. A házigazda társaság ezúttal is túl illedelmesnek bizonyult és ezt a zöldfülűnek cseppet sem nevezhető Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem gárdája Butnaru Darius szemfülessége révén ki is használták. Itt jegyezzük meg azt is, hogy az erdélyiek hálóőre zsinórban a második meccsén is lehúzta a rolót, ami a futsal sportágában megsüvegelendő teljesítménynek számít. Ugyancsak kiegyenlített, szoros találkozót hozott a Csíki Sapientia és az MTTK Stars “randevúja” is: a tavalyi végső befutó szorgosan kereste a rést a szabadkai védelem pajzsán, mígnem Szőcs László révén sikerült megtalálnia. Ezzel a két góllal ugyanaz a helyzet alakult ki, mint az A csoportban: a mindent eldöntő harmadik körben a nyeretlenek, illetve a veretlenek mérkőztek meg egymással a minél sikeresebb folytatás reményében.

Hérakleitosz szerint képtelenség kétszer ugyanabba a folyóba lépni, az “A” csoport forgatókönyve azonban megismételte önmagát. A rendkívül lelkes szabadkaiak hiába tettek meg mindent a pontszerzésért, a teljesen kinyíló védelmüket a szervezői gárda több ízben is mattolta. A folytatásban a csoportelsőségről döntő erdélyi derbi következett, amely az addig látottak alapján egy végletekig kiélezett összecsapást engedett sejtetni, ellenben fiesztát hozott. Miközben a pörgős találkozón a marosvásárhelyiek is számos helyzetet kidolgoztak, addig a csíkiek részéről kiszakadt a gólzsák – a végére ‘nekik nyolc’ lett. No, meg egy könnyebb negyeddöntőbeli ellenfél a halálcsoportból.

“B” csoport:

ELTE Futsal – Csíki Sapientia 2-5

Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem – MTTK Stars 4-0

ELTE Futsal – Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem 0-1

Csíki Sapientia – MTTK Stars 1-0

ELTE Futsal – MTTK Stars 7-0

Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem – Csíki Sapientia 1-8