A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete az alábbi gondolatokkal szeretnénk megköszönni, hogy a 25. Tusványos befogadta a Kárpát-medencei egyetemek, határokon átívelő labdarúgó sorozatának döntőjét a Tusványosi Finálét (TuFi).

“A budapesti Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) szervezőiként úgy érezzük, hogy határontúli testvéreinkkel közös kezdeményezésünk helyére került, otthonra lelt Tusnádfürdőn. A nyári szabadegyetem és a fesztivál eszmeisége és céljai egyeznek a mi elképzeléseinkkel, értékrendünkkel. Úgy gondoljuk, hogy a sport, a labdarúgás olyan eszköz lehet, amely segíti a Kárpát-medencében, egymástól akár több mint ezer kilométerre élő magyar fiatalok egymásra találását, közösségformálását.

A világ egyik leghangulatosabb futball pályáján, a Keleti-Kárpátok hegyei között, Sólyomkő várának romjai alatt, az Olt partján, Buzánszky Jenő bácsi fővédnökségével és személyes jelenlétével együtt érezhettük azt, amiért több éve dolgozunk közösen a felvidéki Selye János Egyetem, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa szervezőivel. A TuFi több magyarországi és határon túli médiában is megjelent, tudósított róla több napi- és hetilap is.

Célunk, hogy olyan sportrendezvényeket szervezzünk, ahol a mai magyar fiatal értelmiség számára lehetőséget tudunk nyújtani arra, hogy megismerjék egymást, az adott országrész nevezetességeit, kultúráját és egész életen át tartó barátságokat tudjanak kialakítani, amely előrébb viszi és segíti a magyarok boldogulását a Kárpát-medencében.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club, egyike Magyarország legrégebbi sportegyesületeinek. Hitvallásunk az 1898. november 5-én tartott alakuló közgyűlés gondolatiságán alapul. Ez az egyetemi testkultúra fejlesztésébe, az egészségvédelem és a pozitív személyiségformálás fontosságába, a társadalom számára példaértékű életutak és sikerek bemutatásának erejébe vetett hit. A BEAC központi gondolata, hogy tevékenységével, nemes eszközökkel és céllal végezzen szellemiség formálást a 21. századi ifjúság és a szélesebb értelemben vett társadalmi közösségek köreiben is.

Reményünket szeretnénk kifejezni, hogy a következő években is Tusványos „sportos arcaként” részt vehetünk a programban!”