Dr. Kiss Ádám, a MEFS (Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség) elnöke is vállalta a KEK fővédnöki posztját. Kérdéseinkre elmesélte, hogy egyetemi éveiben kosárlabdázott és amit kapott a sporttól, az több, mint a játék öröme. Szerinte a KEK kiváló kapcsolatépítési lehetőség, és Ernest Hamingwaytől idézett a résztvevőknek.

– Miért tartja fontosnak, hogy a KEK-et támogassa?

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján számos hazai és határon túli magyar egyetem diákja részt vesz, így kiváló kapcsolatépítési lehetőséget is kínál az esemény, a sportolási lehetőség és a vetélkedés mellett. A torna kiemelt célja emellett az, hogy a résztvevő felsőoktatási intézmények támogassák a KEK jótékonysági programját. Idén Kárpátalja és Vajdaság után a nehéz sorsú erdélyi gyerekeket gondozó tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi központ számára gyűjtenek a szervezők sportfelszereléseket, a rendezvény tehát kiváló példája annak, amikor a sport összehozza és egy jó ügy érdekében egyesíti is az embereket.

– Milyen sportélményei vannak egyetemi éveiről?

Egyetemista éveimben én magam kosárlabdáztam. Nagyon sokat kaptam ettől a sportágtól, a játék öröme mellett, többek között barátokat, a sport és az élet szeretetét, a szabályokhoz való igazodás, valamint az egészséges életmód elsajátítását. Emellett a kosárlabda megtanított a lehetőség megteremtésének képességére, a becsületes játékra és a győzelem öröme mellett a veszteség emelt fővel való viselésére is. Aki sportolt valaha az tudja, hogy a problémákról való megfeledkezés, a stressz kezelés, a túlterheltség, a mentálisan is problémákat generáló gondok kezelésében kiváló segítőpartner a sport. Mindemellett a sport által olyan barátokra tehetünk szert, akik egy életen át támogatják, elkísérik, segítik az embert.

– Amikor Ön aktívan sportolt, voltak hasonló rendezvények, ahol magyarországi és határon túli magyar egyetemek mérhették össze az erejüket?

Az akkori időkben sajnos még alig létezett olyan felsőoktatási intézmény, ahol magyar nyelvű képzés folyt. A hatvanas évek elejéről beszélünk, amikor még nem voltak ilyen jellegű rendezvények.

– Mit profitálhat egy sportoló hallgató, a résztvevő egyetemek és a magyar felsőoktatás a KEK-ből?

A hallgatók megmérkőzhetnek egymással, jó hangulatban, kiváló társaságban tölthetik el szabadidejüket, aktívan, kedvenc sporttevékenységük gyakorlása közben. Mindeközben kiváló kapcsolatokra tehetnek szert, informálódhatnak társaiktól más egyetemek életéről és életre szóló baráti kapcsolatokat köthetnek, amelyeknek lehetnek szakmai vonatkozásai is. Az egyetemek egymással ápolt kiváló kapcsolatainak erősödéséhez, a határon túli egyetemeknek, a Kárpát-medencei egyetemistáknak egymással való jó kapcsolatának kiépítéséhez és a hazai sportélet vérkeringésébe való bekapcsolódáshoz is jó lehetőséget teremt a KEK. Mivel az eseményre
sportvezetők, egyetemi vezetők is kilátogatnak a közvetlen kapcsolattartásnak, kapcsolatteremtésnek is kiváló terepe a rendezvény.

– Üzen valamit a résztvevő csapatoknak?

Sportoljanak sokat és élvezzék a becsületes játék okozta örömöt. Ernest Hemingway mondta egyszer a győzelemről beszélve, hogy a sport mindenre megtanít. Az ő szavai jutnak még eszembe erről a kérdésről.