Szinte felrobbantotta az internetet és a magyar sajtót a Teqball nevű találmány tavaly nyáron. Nem volt véletlen, hogy a 20. világbajnokság idejére időzítették a Teqball bemutatását magyar tervezőik, az akkori fociláz hullámaira felfeküdve a világhírnévig vitte a játék. És mikor van még fociláz? Hát március 5. és 7. között a KEK-en.

Huszár Viktor, a BME Futsal elnöke a budapesti KEK indulása óta résztvevő a csapatával. Állandó szereplőként most ő ajánlotta fel a KEK kötelező “üresjárat-játékát”, amivel minden résztvevő szórakozhat addig, míg nem a pályán rúgja a bőrt. A Play Station, az evezőergométer vagy a biliárdfoci után tehát 2015-ben a Teqballban villoghatnak a csapatok két meccs között.

A képen a Teqboard – a Teqball alapja

 A képen dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere (és a KEK fővédnöke űzi a Teqballt)

De mi is ez?

A Teqball fejlesztői csapatába a magyar fiatalok mellett olyan futballtekintélyek kerültek be, mint Henk ten Cate, holland szakember, a Barcelona és a Chelsea Bajnokok Ligája-győztes edzője. Az egykori magyar szövetségi kapitány, legendás holland futballista Erwin Koeman és testvére, Ronald Koeman (ők ketten most a Southamptonnal csinálnak csodát az angol Premier League-ben) is nagyon elismerően nyilatkozott a Teqballról. 

“A magyar találmány mögött álló személyek eddig több tízmillió forintból gazdálkodva saját forrásból – tehát egyéb vállalkozásaik bevételeiből –, valamint baráti kölcsönökből jutottak el több prototípus legyártásáig” Ezek már Huszár Viktor szavai, aki a Teqball technikai öteletgazdája. A lábtenisz, mint sport és a ping-pong asztal, mint sportszer modern gyermekének működését nem kell túlmagyarázni, legjobban egy videóról ismerhető meg:

A játék alapvető tartozéka, a Teqboard nevű eszköz már létezik, előrendelhető. A hozzá szervesen kapcsolódó Teqbox kiegészítő szoftver és kamerarendszer még fejlesztés alatt áll. A Teqbox egyfajta külső “szempár”, gépi látással, az esemény- és képfeldolgozó szoftver segítségével objektíven, a játék közben méri a sportolók technikai tudását. Emellett jelzi, ha valaki esetleg szabálytalanul játszik, illetve rögzíti az összes pontot és eredményt, amely alapján akár személyre szóló edzésprogramokat lehet kidolgozni. Ennek pénzügyi hátterét közösségi finanszírozásból, egy kickstarter-kampány segítségével kívánják megoldani.

Az ötletgazdák és a fejlesztők reményei szerint a Teqball hamarosan meghódítja a világot. Egy biztos, a KEK-et meg fogja!