A KEK egyik legnagyobb támogatója Szendrei József és a Joma Magyarország kft. De, hogy mit is érdemes tudni az egykori tízszeres válogatott kapusról, illetve a világ legjobb tíz sportmárkája között számon tartott Jomaról?

Szendrei József a magyar futball legnagyobb sikerének, s egyben legfájóbb kudarcának évében, vagyis 1954-ben született Karcagon, ám az élvonalban nem szülővárosa csapatában, hanem Nyíregyházában mutatkozott be, méghozzá meglehetősen későn, 1980-ban. Egy esztendő múlva az Újpesti Dózsához szerződött, legközelebb pedig csupán hat év múlva váltott, amikor a spanyol másodosztályban szereplő Málagahoz igazolt. Itt a legendás csatár, Kubala László volt az edzője, és rögtön az első évében bajnoki címet nyert, majd a spanyol élvonalbeli Cadiz CF játékosa lett. Négy évet töltött el Cadizban, végül 1992-ben fejezte be a pályafutását, tíz válogatott meccsel a háta mögött.

A sporttól ezt követően sem szakadt el, még Spanyolországban ismerkedett meg a Joma márkával, amelynek termékeit, brandjét elhozta hazánkba is, és felépítette a Joma Magyarország nevű céget.

A Jomat 1965-ben alapította Fructuoso López, ám 1984-ig kizárólag Spanyolországban forgalmazták a termékeket. Akkor azonban a márka világhódító útjára indult, mára hetven országban van jelen és a tíz
vezető sportmárka között emlegetik. Az utóbbi esztendőkben piacra dobott „Top Flex” termékeket – főként a futsal, valamint műfüves cipőket – sokan csúcskategóriaként tartják számon, minden bizonnyal ezeket a KEK résztvevőinek sem kell bemutatni.

Hatalmas elismerés a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, hogy ilyen partnert tudhat a támogatói között. A Szendrei József vezette cég az ELTE-BEAC főszponzora, a KEK-et, mint az egyesület kiemelt rendezvényét hatodik éve támogatja.

„Az USA-ban hatalmas kultusza van az egyetemi sportnak, úgy vélem, jó és követendő a példa, ezért roppant mód örülök minden olyan rendezvénynek, amelynek az egyetemi sport népszerűsítése a célja. A KEK élen jár az ilyen versenyek sorában, így egyértelmű volt számomra, hogy támogatóként állok mellé” – mondta Szendrei József, aki az elmúlt években számos mezgarnitúrát ajánlott már fel a győztes csapatnak. Ez idén is így lesz, valamint rendszerint a torna hivatalos labdáit is a cégnek köszönhetjük.

Schleinig Ádám