A Kárpát-medencei Egyetem Kupája védnöki szerepét eddig is számos impozáns személyiség töltötte be, elég csak Nyilasi Tiborra vagy Csányi Sándorra gondolni. Ez idén sincs másképp, hiszen a rendezvény mellé állt a nemzetközileg is elismert, ötvenkilencszeres válogatott labdarúgó, jelenleg a Ferencvárosban játszó Hajnal Tamás. Vele beszélgettünk a futsalról, a győzelemhez vezető útról és egy kis nemzetközi kitekintést is tettünk.

Milyen téren tudja segíteni a futsal a nagypályás labdarúgást, esetleg miben ad többet?

A futsal egy olyan sportág, ami rohamosan fejlődik, régen mi is nagyon szerettük a hagyományos teremfocit, mára pedig már olyan népszerűségnek örvend, ami mondhatni egy új sportág felemelkedését eredményezte. Technikailag, taktikailag, főleg a futómozgások terén remek kiegészítést adhat, amit nekem is volt alkalmam megtekinteni az öcsém mérkőzésein, hiszen ő is futsalozik. Emellett az utánpótlás képzés terén játszott szerepe is vitathatatlan

A két napos, intenzív torna során mi lehet a siker kulcsa, ami győzelemre vezetheti a közel azonos szinten álló csapatokat?

Elemzésbe nehéz belemenni, ilyenkor nagyon fontos, hogy a sorozatterhelés miatt megfelelő legyen a keret szélessége és erőssége, emellett nem árt, ha van egy-egy kiugró képességgel rendelkező játékos, aki el tud dönteni egy szorosabb mérkőzést.

Ön három országban, több mint hat klubban is megfordult, hol érezte a legjobbnak a csapatszellemet, mi vezethet egy erős közösség kialakulásához?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a csapatszellem mindenhol erősnek bizonyult, legyen szó a Kaiserslauternről, a Karlsruher-ről, a Dortmundról vagy Stuttgartról, nem tudnék kiemelni egyet sem. Mindenhol más és más volt a felépítése a csapat struktúrájának, de a csapatszellem mindenhol nagyon erős volt. A kommunikáció elengedhetetlen egy különböző karakterekből álló csapatnál, megértéssel, tisztelettel kell viseltetni egymás iránt, ugyanakkor a saját egyéni tulajdonságokat is tudni kell a csapat hasznára fordítani. Bizonyos szabályok betartása is elengedhetetlen, jelölje ki ezeket az edző, a csapatvezetés vagy a csapat. Ezek olyan vezető pontok, irányvonalak, amihez mindenkinek tartania kell magát, mivel a fegyelem is elengedhetetlen.

Ön szerint ki a legkomplexebb labdarúgó jelenleg, milyen képességek szükségesek a legmagasabb szint eléréséhez?

 

Nekem Messi a kedvenc játékosom, de ha a legkomplexebb játékost kell megneveznem, akkor Ronaldot említeném. Ő mind technikailag, mind fizikailag nagyon magas szinten van. Hozzám ennek ellenére Messi áll közelebb, mondhatjuk, hogy a fejjátéka nem a legjobb a termetéből adódóan, ez ellen nem lehet mit tenni. Mára összetett dolog lett egy játékos felépítése, atletikus sporttá vált a labdarúgás, nagyon jó fizikai állapotra van szükség, de a mentális erő, a szorgalom, a mindennapi fejlődés és a tanulás iránti vágy is elengedhetetlen. Az apró sikereknek is tudni kell örülni, de nem szabad megállni és hátradőlni, a belső hajtóerőnek folyamatosan dolgoznia kell.

A Bajnokok Ligája egyik legnagyobb esélyese szinte elérhetetlen messzeségbe került a továbbjutástól, számít még valami meglepetésre, vagy valamelyik top favoritot várja végső győztesnek?

A Barcának nagyon nehéz dolga van, egy nagyon jó Párizzsal mérkőznek, akik a végső győzelemre is esélyesek. Edzőjük, Unai Emery háromszor nyert Európa-ligát a Sevillával, pontosan tudja, nemzetközi szinten hogyan kell sikereket elérni. Szerintem ők ott lesznek a végső elszámolásnál, persze a Bayernről és a Realról sem szabad elfeledkezni, biztos bele fognak szólni ebbe a témába.

PM