Idén is fővédnökként támogatja a KEK-et dr. Mezey Barna. A 2010 óta hivatalban lévő rektor egyetemista korában evezett, így sportélményeit leginkább a Dunához köti. Rengeteg túraversenyen vett részt, így elmondhatja magáról, hogy a sport és az egyetemi évek összefonódtak számára. Nem csoda tehát, hogy támogatja, hogy a KEK-en szereplő csapatok számára is egy az egyetemmel szorosan összeköthető élmény lehessen a futball.

– Milyen szerepet tölt be a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája az ELTE életében, és milyen üzenetet közvetít ez a többi felsőoktatási intézmény felé?

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája három okból is illeszkedik az ELTE stratégiájába. Egyetemünk a nemzetközi tudományos tér mellett elsősorban a Kárpát-medencében pozicionálja magát, kiemelt szerepet kíván játszani a térség magyar nyelvű képzéseinek szakmai támogatásában, tudományos és kulturális kapcsolatainak alakításában. A tudomány mellett a sport, a nemes versengés és a meghatározó közösségi élmények is szervesen hozzátartoznak az egyetemi léthez. Hasonlóképpen fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást: a KEK immár hagyományosnak mondható jótékonysági gyűjtése ehhez a misszióhoz is kiválóan illeszkedik. Ezen értékeket tudatosan kell gondozni – bízunk benne, hogy ezzel az üzenettel a KEK más felsőoktatási intézmények számára is példát mutat.

Békéscsaba, 2014. október 16. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma őszi konferenciájának megnyitóján Békéscsabán 2014. október 16-án. MTI Fotó: Rosta Tibor


– Hogyan értékelné a jelenlegi ELTE-s sportéletet, milyen fejlődési utat járt be, hova lehetne még fejlődni?

Az ELTE-től elválaszthatatlan a sportélet: jól szimbolizálja mindezt, hogy Egyetemünk névadója, Eötvös Loránd 1898-ban alapította sportegyesületünket, a BEAC-ot. 2016-ban avattuk fel az Egyetem téren Eötvös Loránd szobrát, amely kedves tevékenysége, a természetjárás közben ábrázolja a névadót. Egyetemünk és egyesületünk legendás sportmúltja olyan erőforrás, amelyből ma is építkezünk. A jelenkor feladata ezzel összefüggésben elsősorban az, hogy a széttagolt egyetemi infrastruktúra mellett is hozzáférhető és változatos sportolási lehetőségeket biztosítsunk az egyetemi polgárok számára, a jövő stratégiája tehát a fejlesztésé.

– Elképzelhetőnek tartja-e, hogy valamelyik sport népszerűsége utolérje a labdarúgásét?

Természetes, hogy az egyes sportágak népszerűsége eltérő, és a szurkolók, sportszeretők elsősorban a csapatsportokat, kiemeltem a labdarúgást követik figyelemmel. Úgy tapasztaljuk, hogy az utóbbi időszakban a labdarúgás mellett elsősorban azon sportágak iránt nő az érdeklődés, amelyekben az ELTE és a BEAC csapatai sikeresek: ezek közül a kosárlabda és cheerleading emelhető ki. Nem véletlen, hogy éppen ezek a sportágak kapnak fontos szerepet az idei KEK programjában. Fontos ugyanakkor a változatosság is, megfelelő kínálatot kell nyújtanunk a sokféle szabadidősportot űző egyetemi polgárok számára.

– Ki az a sportoló, akit példaként tudna állítani az egyetemisták elé?

Az ELTE abban a szerencsés helyzetben van, hogy hallgatói között rendszeresen jelen vannak az élsportolók. 2016-ban az Egyetem 1635-ös alapításának ünnepén, a Pázmány-napon a BEAC-al közösen köszöntöttük az ELTE riói olimpikonjait. Szintén 2016-ban alapítottuk az “ELTE sport arca” elismerést, éppen abból a célból, hogy példaképként állíthassuk az egyetemi polgárok elé azokat, akik elkötelezetten végzett egyetemi tanulmányaik, munkájuk mellett kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a sportban. Az elismerést első alkalommal Kapás Boglárka nyerte el.

– Mint a KEK fővédnöke, milyen üzenetet küldene a résztvevők számára?

Legyen a KEK a sport, a nemes versengés, a baráti találkozások, az érték- és hagyományteremtő egyetemi közösségi élmények ünnepe.