Dr. Gömör Iván, az ELTE Sport Kft. vezetője a kezdetektől fogva első kézből figyelheti a rendezvény fejlődését, ezen kívül a jótékonysági gyűjtésben is mindig aktívan képviseltetik magukat. Vele beszélgettünk pár kérdés erejéig, amiben érintettük kedvenc élményeit és a torna célkitűzését is.

Mi lehet a legfontosabb célkitűzése és eredménye egy ilyen rendezvénynek?

A KEK egyik legfontosabb üzenete, hogy a sporton keresztül szorosabb kapcsolat jöjjön létre a Kárpát-medencei magyar fiatalok között. Ez egy remek lehetőség lehet arra, hogy egyre többen magyar nemzetben és ne „csak” Magyarországban gondolkodjanak. A Kárpát-medencei egyetemek közötti szakmai együttműködés és a résztvevő csapatok közötti versenyek sikere kölcsönösen erősíti egymást, és hozzájárul a térségben élő emberek összetartozás érzésének erősödéséhez is. Azt a momentumot, amikor a Kárpát-medence különböző pontjáról érkező fiatalok közösen hallgatják és egy nyelven éneklik a himnuszt, ezt szavakkal nem lehet leírni. Ezt csak az tudja, aki valaha részt vett már ezen az eseményen. Ezért is buzdítok mindenkit arra, ha versenyzőként nem is, de szurkolóként jöjjön el és legyen részese ennek az élménynek.

A budapesti KEK fejlődését első kézből tapasztalhatta, miben rejlik egy ilyen rendezvény népszerűsége, lehet-e még fejlődni valamilyen téren?

A KEK évről évre érezhetően egyre népszerűbb. Ez köszönhető a szervezők újabb és újabb program ötleteinek és a hatékony kommunikációnak, melyek színesítik az eseményt. Ilyenek voltak a Cheer MEFOB, a Futsal Torna 16 fős mezőnnyé bővítése, az Alumni Torna, a Kosárlabda Torna és nem utolsó sorban az, hogy a szervezők gondolnak arra is, hogy a sport lehetősége azokhoz is eljusson, akiknek sokszor a mindennapi élet is nehézséget jelent. Így a sport egyúttal karitatív tevékenységgel is párosul, amihez mi is szívesen csatlakoztunk. Mindig lehet tovább fejlődni, biztos vagyok benne ezért továbbra is mindent megtesznek majd a szervezők.

Önnek mi a kedvenc emléke az előző KEK-ekről?

Az első után újból magyarországi csapat nyerte meg, hosszas erdélyi hegemóniát követően.

Melyik csapat sikeréért szorít, kiket tart a torna favoritjainak?

Idén is erős a mezőny. Több csapat van, akik már megnyerték a tornát, vannak olyanok is akik álltak már dobogón és olyanok is akik most szeretnének jobb helyezést elérni. A torna esélyeseinek tartom a székelyföldi csapatok, a BME, a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csapatai.

Ahogy eddig is, most is a házigazda ELTE csapatának szurkolok.

Hajrá ELTE!