Részt veszel-e idén a KEK-en? 

Murai László.:Természetesen, a rendezvény egyik fő támogatója az ELTE Hallgatói Önkormányzata, így semmi esetre sem hagynám ki a rendezvényt. Az is az igazsághoz tartozik, hogy még sosem vettem részt a tornán, amit egy BEAC elnökségi tag nem engedhet meg magának, így ezen idén változtatni fogok! Sok határon túli barátom és ismerősöm ódákat zengett már a KEK-ről, így nagyon izgatottan várom a hétvégét. “Aki egyszer ott volt a KEK-en, az onnantól kezdve egyet sem akar kihagyni!” tartja a mondás, így valószínűleg végérvényesen megpecsételem az életem ezzel a döntéssel.

Milyennek látod a budapesti kupát a többi állomáshoz (pl.Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy stb.) képest? Mi az amiben Budapest pluszt tud adni?

M.L.:Budapest egy csodálatos város, a BEAC és az ELTE egy vendégszerető család, úgy gondolom, kevesebb jobb kombináció létezik. Biztos vagyok benne, hogy minden állomásnak megvan a maga hangulata. Biztosan tudom, hogy a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a sportolók a szabad óráikban maximálisan kiélvezhessék a fővárosban rejlő lehetőségeket, így aki Budapestre látogat, nem fog csalódni.

Mennyire tudja kihasználni a hallgatói önkormányzat, hogy környező országok hallgatóit látjuk vendégül? Van-e lehetőség szervezetépítésre a határon túl élő magyarsággal? Ha eddig volt ilyen említenél néhány példát?

M.L.:Ahogy már említettem, rengeteg kapcsolatunk van külhoni hallgatótársainkkal, melyeket legtöbbször a hasonló típusú rendezvényeken szerzünk. A sport és a kötetlen programok nagyon hamar összekovácsolják az embereket, és egész életre szóló barátságokat alapoznak meg. Véleményem szerint ez a KEK egyik legfontosabb küldetése, melyet minden kétséget kizárólag fantasztikusan ellát. A BEAC, az ELTE és a HÖOK közös szándéknyilatkozata ezt a küldetést egy magasabb szintre emeli, így a következő évek is bizakodásra adhatnak okot.

Szerinted mi lehet az oka annak, hogy az ELTE komoly sikereket ér el sportversenyeken?

M.L.:Az ELTE-re a legkiválóbb hallgatók járnak. Ez egészen biztos hozzásegíti csapatainkat a sikerekhez. Természetesen nem szabad megfeledkeznem az idén 120 éves BEAC-ról sem, hiszen az egyesület egyetemi sportért évről-évre lefektetett alázatos munkája nélkül biztos nem tartanánk itt. Jó közösség, komoly szakmaiság, küzdeni akarás, ez a hármas jelszó. Nagyon hálásnak kell nekik a sikerekért!

 Mit tippelsz, milyen eredménnyel zárja az ELTE a kupát?

M.L.: Optimista embernek tartom magam, így úgy gondolom, hogy aranyesővel kell számolnunk. Természetesen a többi csapatnak is nagyon sok sikert kívánok a tornán!

Mennyiben segíthet a KEK abban, hogy felhívja a figyelmet a minority safepack fontosságára?

M.L.:Úgy gondolom, hogy egy ilyen nagy figyelmet kapó esemény tökéletesen alkalmas egy ilyen fontos kezdeményezés kihangosítására. Már az is sokat segít az ügynek, ha a tornán megforduló emberkék beszélgetnek a külhonban élő magyar kisebbségek helyzetéről, elindul egyfajta közös gondolkodás. Nagyon-nagy örömmel tölt el, hogy a torna szervezői felismerték ezt a sokakban felmerülő igényt, és zászlajukra tűzték a Minority SafePack kampányt is.