Interjú Dr. Szabó Tündével, az EMMI sportért felelős államtitkárával, a KEK védnökével.

Pályafutása során fel tud idézni olyan emlékeket, amikor a sport hozta össze határon túli magyarokkal?

A sport remek lehetőséget teremt mindenki számára, hogy új emberekkel találkozzon, kapcsolatokat építsen ki. A nemzetközi versenyek révén pedig megannyi különböző nemzetiségű sportolóval van alkalom találkozni. Természetesen versenyző pályafutásom alatt én is élveztem ezeket a lehetőségeket, és határon túli magyarokkal is volt szerencsém megismerkedni.

Békéscsaba, 2014. október 16. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kós Károly Kollégiuma őszi konferenciájának megnyitóján Békéscsabán 2014. október 16-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Milyen fontos üzenetet hordoz a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a határon túlról érkezőknek és az anyaországi sportolóknak? 

A sport mindig is határokon átívelő, embereket összehozó, értéket teremtő tevékenység volt. Volt idő, amikor beszélni sem volt szabad arról, hogy a környező országokban ugyanúgy magyarok élnek, mint az Alföldön vagy a Dunántúlon. Hála az égnek ezek az idők elmúltak, és ma már szabadon tarthatjuk egymással a kapcsolatot, amióta a magyar kisebbség által lakott területek nagyobb része velünk együtt az Európai Unió tagja lett, további akadályok hárultak el a hasonló rendezvények elől. Nagyon nagy dolog, amikor egy kezdeményezés megél 10 évet, ez utólag is jól mutatja, hogy szükség volt a létrehozására, volt rá igény és képvisel valamit, jelesül azt, hogy éljünk a Kárpát-medence bármely pontján, összetartozunk. Összeköt minket a közös múlt, a közös tudat és a közös jövő is. Az ilyen rendezvények remek alkalmat nyújtanak kapcsolatépítésre, barátságok születésére, a közös élményekkel való feltöltődésre. A közösen sportolás rengeteg mindenre megtanít, amit az élet számtalan területén tudnak kamatoztatni az abban résztvevők.

A BEAC több korábbi olimpiai bajnoka, neves sportolója véli úgy, hogy a sportolóknak a pályán, s később a civil életben is javára válik, ha egyetemen képzik magukat. Mit gondol erről?

Ezzel csak teljes mértékben egyet érteni tudok, már csak a saját példámból kiindulva is. Én is azt gondolom, hogy hasznomra váltak a tanulmányaim. A sportoló gyakran érzi leterheltnek magát, főleg azokban a sportágakban ahol napi két edzés is elvárt, ha reggel fél ötkor kelsz és rohansz edzésre, aztán iskolába és utána megint edzésre, nem biztos, hogy érzed magadban az erőt érettségi után, hogy tovább tanulj és értékes pihenő időt vegyél el magadtól. Pedig én is erre bíztatok mindenkit, az egyetem ugyanúgy megtanít fontos dolgokra, mint a sport.

A mai világban több lábon kell állni, szokás mondani, és tényleg nem árt, ha az ember több szemszögből tudja nézni a dolgokat, ez többek között akár a sportteljesítményét is javíthatja, olyan kompetenciákat fejleszthet, amitől jobban tud koncentrálni például. De ha csak egyszerűen logikusan nézzük a dolgot, nem minden sportolóból lesz a pályafutása után edző, vagy sporttal foglalkozó szakember és bizony nem árt érteni a civil dolgokhoz is, ha az ember el akar helyezkedni egy pályafutás után.