A jubileumi KEK pénteki játéknapján a Tüskecsarnokban zajlottak a kosárlabda torna csoportmérkőzései. A lányoknál kialakult a döntő mezőnye, a fiúknál az elődöntőbe jutás volt a tét.

A lányoknál négy csapat indult a tornán, így egy csoportban mérték össze tudásukat. A Közgáz magabiztosan nyerte meg a csoportot, senki sem tudta megszorongatni őket a nap folyamán. A körbeveréseknek köszönhetően a második helyen az ELTE zárt, harmadikként a kolozsvári KMDSZ, negyedikként pedig a Semmelweis végzett. A nap legizgalmasabb mérkőzését az ELTE és a SOTE vívta egymással. A két csapat egész meccs során fej-fej mellett haladt, s rendes játékidőben nem is tudták eldönteni az összecsapást. A hosszabbítás is nagyon izgalmasan alakult, hiszen jobban kezdett az SE, az ELTE azonban folyamatosan zárkózott. Egyenlíteni azonban már nem tudott, így egy ponttal győzött a SOTE. Ám miután később az SE nagyobb arányú vereséget szenvedett a KMDSZ-től, mégiscsak az ELTE örülhetett, hiszen holnap a Közgáz ellen egyetemünk játszik a döntőben.

DSC_8729

A fiúknál két ötfős csoportban zajlottak a küzdelmek. Az A csoportba az Óbudai Egyetem, a Testnevelési Egyetem, az ELTE, a marosvásárhelyi MOGYE, illetve a komáromi Selye került. A B csoportban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Sapientia, a Semmelweis Egyetem, a KMDSZ Kolozsvár és a marosvásárhelyi MMDSZ csapata küzdött meg egymással.

Az A csoportot a címvédő ELTE nyerte meg, így szombaton a B csoport második helyezettjével játszhat a döntőért. Egyetemünk csapata szoros mérkőzéseket nyert meg, s a pénteki nap során hibátlan maradt. Az Óbudai Egyetem elleni meccsen jobban kezdett az OE, de az ELTE többek között tripláinak köszönhetően már az első negyed végére átvette az irányítást. Három pontos előnyét folyamatosan őrizte, s ugyan 5 perccel a mérkőzés vége előtt az OE kiegyenlített, a végén az ELTE-BEAC 47:45-re győzni tudott. A mérkőzést jellemezte, hogy az OE kezdte jobban a negyedeket, ám a hajrát mind a négyszer az ELTE bírta jobban. Egyetemünk csapatának a MOGYE ellen szintén végig kellett küzdenie a mérkőzést. Hiába kezdett jobban az ELTE, az utolsó negyedben a MOGYE átvette a vezetést. A hajrát azonban megint jól bírta az ELTE-BEAC, s több mint tíz ponttal győzött. A TFSE ellen az utolsó negyedet hátrányból kellett megfordítania az ELTE-nek, de ez sem okozott problémát a fiúknak, ezúttal 3 pontos győzelmet arattak. Utolsó mérkőzésüket a Selye ellen vívták, s még az eddigieknél is kevesebb különbséggel hozták végül a győzelmet. A Selye a félidőben még 30-23-ra vezetett, az ELTE azonban a harmadik negyedben már átvette a vezetést, végül 57:56-ra győzte le komáromi riválisát. A csoport második helyén az OE zárt, akik így szintén a döntőbe jutásért küzdhetnek. Az Óbudai Egyetem a nap zárómérkőzéseként a MOGYE ellen vívott ki-ki mérkőzést a csoport második helyéért, s végül 51:43-mal jobbnak bizonyultak marosvásárhelyi ellenfelüknél. A csoport negyedik helyén a TFSE zárt, ötödikként a Selye végzett.

DSC_9547

A B csoportban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerezte meg a csoportgyőzelmet. Az NKE magabiztosan győzte le a Sapientiát, majd egy picit nehezebb mérkőzésen 55:43-ra a SOTE-t is felülmúlta. A marosvásárhelyi MMDSZ és a kolozsvári KMDSZ ellen ismét magabiztosan győzött az NKE, így készülhet a szombati elődöntőre. A csoport második helyén a tavalyi döntős SOTE végzett, akik az NKE elleni vereség után a KMDSZ-t egy nehéz mérkőzésen, 45:38-ra, az MMDSZ-t és a Sapientiát viszont simábban múlták felül. A csoport harmadik helyén a KMDSZ végzett, negyedikként az MMDSZ, ötödikként pedig a Sapientia zárt.

A szombati elődöntőkben az ELTE-BEAC a Semmelweis Egyetemmel, az NKE pedig az Óbudai Egyetemmel játszik a döntőbe jutásért. A többi együttes helyosztókon küzd meg egymással.

A pénteki játéknapon készült összes fotó elérhető ITT!

Forrás: ELTE Online

Fotók: Jakobovits Lili (ELTE Online)