A második – egyben utolsó – játéknap is lezajlott a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján szombaton a röplabdásoknál. Az izgalmak csak fokozódtak a pénteki naphoz képest, ugyanis itt eldőlt ki nyeri végül a viadalt, illetve kik térhetnek haza előkelő helyezéssel a tornáról. Mind a férfi, mind a női versenysorozat számos emlékezetes pillanatot tartogatott, mindez csak növelte az értékét egy-egy győzelemnek, valamint a végső diadalnak.

A játéknapot igen korán, reggel 8-kor kezdték a csapatok, amikor is a tudósítónk által elsőként látogatott B teremben sor került a BME és a TE összecsapására. A mérkőzést előbbi csapat kezdte jobban, mondhatni a TE csapata kissé álmosabb volt, ugyanakkor egy-egy szerzett pontot mindkét csapat olyan habitussal ünnepelt, mintha már a döntőt vívnák. Noha a TE több szép akciót is ponttal koronázhatott, a BME csapata egyre inkább elhúzott, megnyerve ezzel az első szettet, ellenfelük ugyan a végére szépen feljött, de ekkor már késő volt. A másodikban is uralták a meccset a sárgamezesek, ugyanakkor egy periódusban a TE csapata elsöprően gyűjtögette a pontokat, nagyon szorossá téve a szettet, de végül a BME összesítésben 50–42-re győzött.

A második meccsen az ELTE lépett pályára az NKE ellen. Az előző játéknap egyik csapat számára sem volt az igazi, ezúttal azonban az ELTE a legjobb arcát mutatta és két szettben 25–6 és 25–9-es különbséggel magabiztos győzelmet aratott. Az NKE bár hősiesen küzdött, sok egyéni hibát vétett, amelyek megbosszulták önmagukat.

A következő találkozón ismét az ELTE csapata szállt ringbe, ezúttal a MEAFC ellen. A Tüskecsarnokban hazai pályán játszó csapatot láthatóan fellelkesítette az előző mérkőzésen nyújtott nagyszerű teljesítménye, így az első szettben gyorsan elhúztak a miskolciaktól, akik a mérkőzés előrehaladtával egyre inkább összeszedték magukat és gyorsan gyűjtögetni kezdték a pontokat. az ELTE azonban nem illetődött meg ellenfele feljavulásán és végül 25–18-ra nyerte az első szettet. A második szett kezdetben nagyon szoros meccset hozott, fej-fej mellett haladtak a csapatok, azonban 7–7 után valami megváltozott és az ELTE csapata megállíthatatlanul magához ragadta a találkozó irányítását és nagyon magabiztosan 25–13-ra nyerte a szettet, összességében 50–31-re a mérkőzést.

Párhuzamosan zajlott az A teremben a BME és az Óbudai Egyetem összecsapása, amely a tervezett 10:00-ás kezdéshez képest csúszott fél órát, így az ELTE Online tudósítója még eltudta csípni a mérkőzés javarészét. Az OE nagyon egységes csapat arcát mutatta, komoly csatára késztették a BME-t, amely azonban a találkozó döntő periódusaiban ellenállhatatlan volt, így mindkét szettet megnyerve, összesítésben 50–31-es diadalt aratott. A mérkőzés krónikájához hozzá tartozik, hogy a BME egyik játékosa a második szett végéhez közeledve bokasérülést szenvedett, ami miatt percekig állt a játék és úgy tűnt, hogy a csapat a döntőre teljesen elveszíti egyik emberét.

A férfiak bajnokságán a nap további csoportmérkőzésein az EKE magabiztosan intézte el az NKE és az SE csapatét is, mellyel megérdemelten jutott a döntőbe. Az SE a MEAFC csapata, míg az SZTE – mely csapatnak a nap folyamán ez volt az egyetlen csoportmeccse – az ÓE gárdáját győzte le. Ezzel kialakultak a helyosztók párosításai.

A női mérkőzések némi csúszással kezdődtek, ugyanis az első összecsapás épp a már említett BME–OE párharc után következett. A hölgyek első meccsét, az NKE vívta az ELTE ellen, azaz a Közszolgálati Egyetem számára itt volt az esély, hogy közvetetten revansot vegyen a délelőtti találkozóért. Az első szettben aztán kifejezetten összeszedett játékot mutatott az NKE és hamar több pontos vezetést szereztek, az ELTE lányainak több szép, ígéretes összjátéka is volt, ám ezeket nem sikerült mindig pontokra váltani. A növekvő hátrány miatt úgy tűnt görcsössé is váltak, végül az NKE nyert 25–13-re. A második szettben azonban ennek nyoma sem maradt, az ELTE jobban kezdett, ami meglepte az NKE-t, zavartabbnak tűntek mint az előző szettben, ellenfelük pedig magabiztosan elhúzott. A második játszmát az ELTE nyerte 25–14-re, azaz 1–1 lett a végeredmény a játszmákat illetően, azonban összesítésben az NKE egy ponttal jobbnak bizonyult 39–38 arányban.

Következett a hölgyeknél az EKE és az SE összecsapása, amely túlzás nélkül a nap legszínvonalasabb játékát hozta. Az EKE nagyon magabiztosan és szervezetten kezdte az első szettet, több ponttal megléptek ellenfelüktől, majd az SE magához tért és gyorsan feljött egálra, ekkor volt 11–11 az állás. A csapatok több hosszú és látványos játékot is bemutattak, hol egyik, hol másik csapat került ki győztesen ezekből. Kifejezetten szoros volt a mérkőzés, ám a végén az EKE egy remek sorozattal megnyerte a szettet 25-22-re. A második szettben folytatódott a két csapat látványos játéka, ezúttal azonban az SE kezdett jobban és a fej-fej mellett haladás után hirtelen nagy előnyre tettek szert. A végén, mikor az SE-nek már csak egy pont kellett a győzelemhez, az EKE csapata időt kért és ezután 4 labdát is győztesen játszottak meg, ellenfelük csak ezután szerezte meg a 25. pontot, így a második szett szintén 25–22-vel végződött, ezúttal az SE javára. Mivel így a végeredmény teljesen egyenlő volt folytatták a találkozót, a ráadás szettet végül óriási csatában az EKE nyerte meg 5–3-ra. A nők csoportjában a nap további találkozóin az SZTE vereséget szenvedett az ELTE és az EKE amazonjaitól is, az NKE és az SE összecsapásán pedig a nyert szettek arányában ugyan döntetlen született, de a pontokat összesítve az NKE-s lányok kerültek ki győztesen. A női csoport végeredménye: 1. EKE 2. NKE 3. ELTE 4. SE 5. SZTE.

Sajnos a csúszás miatt nem maradt idő megtekinteni újabb találkozót, ugyanis a férfiaknál már javában zajlottak a helyosztók. Tudósítónk éppen elkapta még az 5. helyért folyó párharc második szettének a végét, ahol az ELTE 25–21-re kikapott az SZTE csapatától. Az első szettet azonban a hazai csapat nyerte, így jöhetett a harmadik, döntő játszma, ami szoros körnek indult, ám az ELTE egy ponton nagyon elhúzott és magabiztosan nyerte a szettet 15–9-re, ezzel megszerezve az 5. helyet.

A férfi bronzmeccset az SE és a TE vívta egymással. A találkozó elején a csapatok főképp szervákból, illetve szervahibákból szereztek pontokat. Nagyon szorosra sikeredett az első szett, a hálónál hatalmas harcok dúltak, az SE hosszú fej-fej mellett haladás után átvette az irányítást és elléptek ellenfelüktől. Már úgy tűnt, hogy nem vehetik el tőlük a győzelmet, a TE azonban vérszemet kapva nemhogy kiegyenlített, de végül nyerte a szettet 25–23 arányban. A második szett első szakasza szintén nagyon szoros csatát hozott, majd az SE magához ragadta az irányítást és egy remek sorozattal sikerült megnyerniük ezt a játszmát, az előző k9rhöz képest jóval nagyobb, 25–13-as különbséggel. Jöhetett a ráadás kör, amelyben hol egyik, hol másik csapat játszott jobban, a TE azonban egy elképesztő hajrával, a végén ellentmondást nem tűrően 15–11-re nyerte a harmadik, döntő szettet, így megérdemelten került hozzájuk a bronz.

Következett a döntő, ahol a BME csapott össze az EKE csapatával. A torna során végig ez  a két csapat tűnt a leginkább összeszedettnek, megérdemelten jutottak mindketten  a fináléba. A bronzmérkőzéshez hasonlóan szorosan indult a találkozó, eleinte mind a két alakulat vétett váratlan hibákat, érezhető volt, hogy mennyire komoly a tét. Kevés volt a hosszú labdajáratás, a csapatok, különösen a BME sokat épített a sáncra, különösen a BME és ez a taktika sikeres is volt, ugyanis részben ennek köszönhetően előnyre tettek szert. Az első szett így végül az ő győzelmükkel zárult 25–18-ra. A szett krónikájához hozzátartozik, hogy a BME tett egy gesztust sérült játékosa felé, aki bár nagyon húzta a lábát, 1-2 perc erejéig lehetőséget kapott, hogy részese legyen a döntőnek. A második szettet az EKE kezdte jobban, azonban a BME hamar feljött, ment az adok-kapok, többségében úgy zajlott a forgatókönyv, hogy az egriek megléptek 2-3 ponttal, a Műszaki Egyetem sportolói pedig kiegyenlítettek. Ezúttal az EKE alkalmazta sikeresebben a sáncokat és kialakult a játéknap leghosszabb labdajáratós játéka, nagyon látványosan és feszülten zajlott ez a kör, végül a pontot az EKE tehette zsebre. A mérkőzés a legvégéig nagyon szoros volt, közben a BME-nél újabb játékos sérült meg, aki már csak sántikálva volt képes a pályán maradni, de a csapatérdek előrébb volt és tovább küzdöttek a játékosok. Mind a két egyetem sportolói remek teljesítményt nyújtottak, egy pillanatig sem volt biztos, hogy ki nyeri meg a találkozót, remek megoldásokat láthattunk, végül az egész szett során hátrányban játszó BME a legvégén átvette a vezetést, de az EKE szorosan tapadt. Az egriek megakadályozták, hogy a 25 pont győzelmet hozzon a BME számára, ugyanis kiegyenlítettek 24–24-re, ezt követően azonban a Műszakiak megszerezték a szükséges két pontot, 26–24-el befejezve a szettet, ami azt jelentette, hogy 2–0 arányban a BME nyerte a döntőt és 2019-ben ők lettek a KEK győztesei férfi röplabdában.

Forrás: ELTE Online

Fotók 1

Fotók 2