A BEAC által szervezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) szokásos eseményeként április 30-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola tanulói számára. Az átadóról, az adományok felhasználásáról és a diáksport fontosságáról beszélgettünk Homoki Gabriella igazgató asszonnyal.

Hogy érezték magukat a diákok a jótékonysági átadó napján?

Iskolánk diákjai számára ez egy hatalmas meglepetés volt. A különböző játékok és megmérettetések felébresztették bennük a versenyszellemet és a csapatmunkát, ezáltal sportolva kapcsolódtak ki.

A BEAC munkatársait egy igazán családias légkör fogadta az eseményen. Milyennek látta Ön az átadót?

Az átadó valóban meghitt és barátságos hangulatú volt. A különböző sportfelszerelések és egyéni ajándékok rendkívül meghatották úgy a diákokat, mint a tanárokat és a jelenlévő szülőket is egyaránt. A BEAC munkatársainak nyitottságának és kedvességének köszönhetően a gyerekek napja eseménydúsan telt.

Miket kaptak a diákok?

Különböző labdákat (foci, kézi, kosár, röplabdák, dobólabdák, valamint a diákok korosztályához mért kisebb és nagyobb méretű színes labdák), teniszasztal felszerelést, staféta botokat, akadály kúpokat, ugráló köteleket, sípokat, stopperórákat, mezeket, eredményhirdető táblákat, akadályköteleket, teniszütőket és labdákat, matracokat, mászó köteleket, bordásfalakat, ugróbotokat, valamint kapuhálókat is kaptunk.

Mire fordítják az összeget, amit kaptak? 

A kapott összegből 12 500 hrivnyát már fel is használtunk. A sportpálya részére készítettünk védő drótkerítést, mely megerősíti és ütésállóbbá teszi a kinti sportpálya szerkezetét. A megmaradt összeget az alsó osztályos diákok számára sport és játszó zónák létrehozására, valamint a hirdető és szemléltető táblák felújítására fordítjuk.

Hogyan vélekedik Ön a sportról és a diáksportról?

Úgy vélem, hogy a sportolás megszerettetése az iskolai nevelés legfontosabb feladatai közé tartozik. Hiszen az egészséges életmódra való nevelés, a teljesítő képesség fejlesztésének fontos velejárója. Mindemellett a diáksport önfegyelemre, csapatmunkára, kitartásra, tűrőképességre tanít.

Milyen jelenleg az iskola helyzete? 

Tanintézményünknek jelenleg 300 tehetséges tanulója van. Az egyre inkább növekedő diáklétszám miatt, arra kényszerültünk, hogy a sporttermünket is tanosztályokká alakítsuk. Így jelenleg csak a kinti sportpálya ad lehetőséget a testnevelés órák levezetésére.

Van-e olyan, akit javasolna a jövő évi KEK jótékonysági programjába?

A 2020-as KEK jótékonysági program címzettjének a Forgolányi Általános Iskolát javasolnám.