Tavalyhoz hasonlóan idén is a Tüskecsarnokban zajlik a KEK kosárlabda tornája, ahol pénteken a csoportmérkőzésekre került sor.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája kosárlabda mérkőzésein leginkább a jó hangulat és a játék élvezete játssza a főszerepet, mégis néhány egészen küzdelmes, paprikás találkozóra is sor került a XI. KEK pénteki csoportmeccsei során.

A fiúknál az A-csoportban a Semmelweis Egyetem, az Air Ballerz-MOGYE, a Testnevelési Egyetem, az International Business School (IBS)  és a Metropolitan kaptak helyet, ám utóbbi végül nem jelent meg, így csak négy csapat alkotta a csoportot. A B-kvartettben az ELTE, a KMDSZ (Kolozsvári Magyar Diákszövetség), az Óbudai Egyetem és az MMDSZ (Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség) küzdöttek meg egymással.

Az A-csoportot fölényesen nyerte meg a Semmelweis Egyetem. A SOTE a nap nyitómeccsén majdnem 50 ponttal verte meg a marosvásárhelyi MOGYE-t (74-28), majd a Testnevelési Egyetem ellen is magabiztos, 30 pont fölötti különbséggel tudtak győzni (68-33). Végül az IBS sem jelentett számukra akadályt (94-31), a Semmelweis könnyedén jutott az elődöntőbe. A négy közé jutásért a Testnevelési Egyetem és a MOGYE játszott ki-ki mérkőzést egymással, amelyet végül a marosvásárhelyiek 44-38-ra nyertek meg egy végig kiélezett találkozón. A TF így végül harmadikként zárt, az IBS végzett a negyedik helyen.

B-csoportban szorosabban alakultak a mérkőzések. Kezdésként az ELTE legyőzte az Óbudai Egyetem (OE) csapatát (57-40), a KMDSZ pedig egy küzdelmes meccsen múlta felül a marosvásárhelyi MMDSZ-t (62-38). Majd a kolozsváriak az ELTE-nél is jobbnak bizonyultak, végig vezetve, 46-31-re győztek. Közben az Óbudai Egyetem nagy csatában, 7 ponttal megverte a marosvásárhelyieket (52-45).
A KMDSZ végül vereség nélkül fejezte be a napot, a délután folyamán az OE az első negyedet követően ugyan még 7 ponttal vezetett, utána azonban a kolozsváriak átvették az irányítást, és csoportelsőként jutottak be az elődöntőbe. Ezzel az is eldőlt, hogy az ELTE is elődöntőt játszhat szombaton, akik zárásként az MMDSZ-t győzték le egy szoros meccsen (49-42).

Szombaton a fiúknál helyosztókkal kezdődik a nap, majd az elődöntők, végül a bronzmérkőzés és a finálé következnek. Az elődöntők során a SOTE játszik az ELTE-vel, a KMDSZ pedig a MOGYE-vel küzd meg.

A lányoknál öt csapat indult a tornán, ők körmérkőzést játszottak egymással. Az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a BME, a KMDSZ, valamint a Közgáz SC és DSK neveztek az idei KEK-re. A lányoknak a fiúkhoz képest több mérkőzést kellett lejátszaniuk pénteken, így talán nem is olyan meglepő, hogy egyik csapat sem tudott hibátlan maradni. A Közgáz kezdte a legjobban a napot, a KMDSZ-nél és a Semmelweis Egyetemnél  is jobbnak bizonyultak, később pedig az ELTE sem jelentett nekik gondot. A pénteki zárómérkőzésen azonban izgalmas meccsen végül alulmaradtak a BME-vel szemben. A BME a nap során azonban már elszenvedett egy vereséget, öt ponttal kaptak ki a SOTE-tól, korábban pedig a KMDSZ ellen is csak egy végletekig kiélezett meccsen sikerült győzniük, mindössze két kosárral szereztek többet, mint a kolozsváriak. Az ELTE első két mérkőzésére nem tudott megfelelő létszámmal kiállni, így végül úgy játszottak, hogy közben nem számolták eredményt. A KMDSZ ellen viszont délután már győzni tudott a csapat.

Szombaton rögtön az érmekért szállnak csatába a lányok, a bronzmérkőzést a SOTE és a KMDSZ játssza, a döntőben pedig a Corvinus és a BME küzdenek meg a KEK-győzelemért.

Forrás: ElteOnline

Képek: ElteOnline