A Ferencvárosi Torna Club lett a sportszakmai partnere a BEAC által szervezett, 12. alkalommal kiírt, 1300 anyaországi és határon túli magyar egyetemistát megmozgató Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának.

Augusztus 20-án jelentette be a Ferencvárosi Torna Club (FTC) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájára (KEK) vonatkozóan. A megállapodás értelmében az FTC sportszakmai partnerként segíti a BEAC-ot az immár 12. alkalommal kiírt, 1300 magyarországi és határon túli egyetemista részvételével zajló esemény szervezésében.

Simon Gábor (BEAC igazgató) és Nyíri Zoltán (FTC alelnök)

A KEK-rendezvények nagyszerűsége abban rejlik, hogy a tornának köszönhetően pár napra az anyaországi területeken kívül Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és a Vajdaságból is Budapestre látogatnak a jövő értelmiségi fiataljai. A torna célja a kezdetektől fogva az volt, hogy segítse a magyar fiatalok határokon átívelő közösségének erősítését, amely egyezik az FTC céljaival és törekvéseivel is.

A Ferencvárosi Torna Club a magyar nemzet legsikeresebb és legnépszerűbb csapataként mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy anyaországi szurkolói mellett a világ összmagyarságát is képviselje. Különösen igaz ez azokra a drukkerekre, akik az anyaország közvetlen közelében, az elszakított területeken élnek.

Az FTC és a BEAC megállapodásának értelmében a Ferencváros a Groupama Arénát üzemeltető Sportfive támogatásának köszönhetően lehetőséget biztosít a fiatalok számára, hogy egy stadiontúra keretén belül személyesen is ellátogathassanak a férfi futballcsapat otthonába. Mindezek mellett a sportkultúra népszerűsítéseként az egyetemisták a Fradi Múzeumot is felkereshetik, ami révén az FTC színes, gazdag és az egyetemes magyar történelemmel összefonódó múltját is megismerhetik.

A megállapodás fontos pontjaként az FTC csapatsportágaira (férfi labdarúgás, női labdarúgás, férfi kézilabda, női kézilabda, férfi jégkorong, férfi vízilabda, női vízilabda) belépőket biztosít az egyetemisták számára, valamint további infrastrukturális segítséget nyújt a BEAC számára a torna szervezésében.

Simon Gábor (BEAC, igazgató): “Az, hogy az FTC odaáll egy ilyen ügy mellé, és a BEAC szervezésében megvalósuló, határokon átívelő multisport eseményét támogatja, az egy óriási dolog. Ahol a Fradi ott van, arra a magyar sportvilág felkapja fejét, ezáltal nagyobb médianyilvánosságot kap az esemény. Az FTC jelenléte rangot ad, és felhívja a figyelmet a KEK által képviselt ügyek fontosságára, a sport határokon átívelő, közösségformáló szerepére. A szervező BEAC és az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára a Fradival közös együttműködés hatalmas szakmai elismerés és megtiszteltetés. Tíz év alatt jutott el odáig a rendezvény, hogy ez az együttműködés megszülessen, azt kívánjuk, hogy ugyanilyen, vagy még fényesebb tíz évet érjünk el a Fradival közösen.”

Nyíri Zoltán (FTC, alelnök): “Kisebb együttműködés már évek óta jellemzi az FTC és a BEAC kapcsolatát, de idén döntöttünk úgy, hogy a Ferencváros szeretne aktívabban részt venni a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezésében. Ehhez minden segítséget, a nevünket, a ránk irányuló médiafigyelmet, a saját médiacsatornáinkat felajánljuk a szervezőknek, továbbá a Ferencváros szeretné megvendégelni azokat az egyetemistákat, akik ennek a kupának köszönhetően pár napig az anyaországból és a határon túlról Budapestre érkeznek. Azt szeretnénk, hogy az egyetemisták egy picit betekintsenek a Fradi életébe, megismerjék a történelmünket, a törekvéseinket, a mindennapjainkat. Ez a részünkről tulajdonképpen egy meghívó a Fradi Családba, egy üdvözlő kéz, amit reményeink szerint minél több fiatal elfogad majd. Megtiszteltetés a számunkra, hogy a BEAC vezetői úgy gondolták, hogy méltóak vagyunk a közös együttműködésre, azon leszünk, hogy eredményes legyen ez a kapcsolat, hiszen egy nagyon jó ügy érdekében fogtunk össze. ”

Az első, 2010-es Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján megközelítőleg háromszáz egyetemista vett részt, de 2020-ban már 1100 fiatal képviselte lakóhelyét és felsőoktatási intézményét. A KEK-en eleinte futsalban mérték össze a tudásukat a fiatalok, ez mára 5 sportágra bővült: a futsal mellett bekerült a programba a nagypályás labdarúgás, a kosárlabda, a röplabda, valamint az asztalitenisz is.