A XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját 2020. március 5-7 közt rendezte meg a BEAC. Az eseményen 94 csapat több mint 1300 sportolója és 20 egyéni sportoló vett részt. A budapesti és vidéki egyetemek mellett többen is érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről. Visszatekintő cikksorozatunk első részében a nagypályás futball, az asztalitenisz és az alumni focitorna legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel.

Nagypályás futball

A 2020-as torna előtt már egy héttel, március 1-én az akkor nemrégiben felavatott ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályán kezdődött a torna első programpontja, hiszen ebben az évben először a nagypályás labdarúgás is a KEK palettáján volt. Ezt nem is lehetett volna mással elindítani, mint egy ikonikus BEAC- Műegyetemi FC párharccal. A két csapat még anno 1909-ben találkozott először bajnoki mérkőzésen, most pedig majdnem 120 évre rá ők avatták fel a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának nagypályás labdarúgó tornáját. A történelmi rangadót a BEAC csapata nyerte 5-0-ra.

fotó: ELTE Online

Asztalitenisz

2020-ban a második alkalommal szerepelt az asztalitenisz a KEK kínálatában, ahol tíz egyetem huszonnégy versenyzője mérte össze tudását.
Az első játéknapon az egyéni küzdelmekre került sor, ahol a csoportmérkőzések után főtáblás, illetve vigaszágas mérkőzések útján küzdöttek meg a résztvevők egymással. Az első helyet nagy küzdelemben Both Levente (ELTE) nyerte meg, 3:1 arányban felülmúlva dr. Varga Csaba Koppányt (SZTE). A bronzmérkőzés nyertese Mizsei Tamás (ELTE) lett, szintén 3:1 arányban, így ő szerezte meg a harmadik helyet az egyéni viadalon.

A második játéknapon összevont páros mérkőzésekre került sor: a hét nevező duó csoportmérkőzések során mérkőzött meg egymással. Az első négy helyezett ezt követően final-four rendszerben döntött a dobogós helyezések sorsáról. A döntőt végül a dr. Varga Csaba Koppány, Schmidt Máté (SZTE, DE) duó nyerte meg 3:0 arányban a Brindza Ágnes, Veréb Xénia (SZTE) páros ellen. A bronzérmesek Mizsei Tamás és Minh HoangTrinh (ELTE, BME) lettek, szintén 3:0 arányú győzelemmel a Nagy Réka, Ihász Máté (Pannon Egyetem) páros ellen.

Alumni foci

Az Alumni futball kupa játékosai már a csoportmérkőzéseken is kőkemény küzdelemben vettek részt a továbbjutásért, ám ez a nyerni akarás az egyenes kieséses szakaszra még hatványozottabban igaz volt! A hat csoport továbbjutói a nyolcaddöntőkben, míg a további helyzetettek az alsóházban folytatták a tornát.

Az alsóház bronzmeccsét meccs nélkül, ellenfél hiányában a Paksi Halászlé nyerte meg, a döntőt pedig 2-2-es döntetlen után büntetőkkel a Székelyudvarhely húzta be.

A rendes bronzmeccsen a Deportivo Malária nehezen bírta erővel, az Árnyék Kolozsvár pedig ezt kihasználva átgázolt rajtuk és nyert 7-2-re.
Végezetül pedig a Góbék – Odin Fiai döntő zárta a napot. Az első félidőben nagyon jól kezdett a székely csapat, gyorsan szereztek két gólt, majd szépített az Odin, a félidő végén ismét betalált a Góbé. A második játékrészben skandináv istenség fiai nagyon nyomtak, Hoffner kapus szinte végig a mezőnyben játszva teremtett létszámfölényt. Az egykapuzásnak meg is lett az eredménye, feljött egy gólra az Odin, ám akármennyire is küzdöttek, a Góbé remekül bírta idegekkel és összességében megérdemelten megnyerték a mérkőzést 3:2-re, és ezzel együtt a tornát is!

Különdíjak: A torna legjobb játékosa Appl Kristóf lett az ELTE-BEAC-ból, a gólkirály Kovács Gergely hat góllal az NSZK-ELTE csapatából, a legjobb kapusnak járó díjat pedig Fekete Norbert (Árnyék Kolozsvár) érdemelte ki. A Dreamteambe továbbá befért Tripon Róbert (69 Kolozsvár) és a győztes csapat legjobbja, Györgydeák Apor is.