A XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját 2020. március 5-7 közt rendezte meg a BEAC. Az eseményen 94 csapat több mint 1300 sportolója és 20 egyéni sportoló vett részt. A budapesti és vidéki egyetemek mellett többen is érkeztek Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről. Visszatekintő cikksorozatunk második részében a kosárlabda, a röplabda és a futsal tornák legemlékezetesebb pillanatait idézzük fel.

Kosárlabda

A női mezőnyben az egyenes kieséses szakasz végig komoly izgalmakat hozott. A bronzmérkőzést a KMDSZ és a Semmelweis Egyetem játszotta, utóbbi pénteken csupán körbeverést követően maradt le a döntőről. A mérkőzést végig uralta a SOTE, így ők végeztek a harmadik helyen.
A döntőben a 2019-es győztes Közgáz és a BME csapott össze. Előző nap már megmérkőzött egymással a két együttes, a pénteki nap zárásaként a BME le tudta gyűrni az addig hibátlan Corvinust. A szombati fináléban azonban a Corvinus visszavágott, és viszonylag sima, 67-37-es sikert aratott a BME ellen. Ezzel a lányoknál a Közgáz nyerte meg a KEK-et!

A fiúk bronzmérkőzésén a Semmelweis és a MOGYE nézett farkasszemet egymással. A SOTE már az első negyedben jelentősen vezetett, és az előnyt végig is vitte. Miután a mérkőzés tét nélkülivé vált, a játékosok nagyon belelendültek, kifejezetten látványos megoldásokkal próbáltak kosarat szerezni, és úgy tűnt, kifejezetten élvezik is a játékot. A SOTE a 2019-es ezüstérme után 2020-ban a harmadik helyet vitte el.
A döntőben az ELTE a KMDSZ-szel mérkőzött meg. Pénteken már találkozott egymással a két csapat, akkor viszonylag simán győzött a KMDSZ. Ezúttal is jobban kezdtek a kolozsváriak, a félidőben 12 ponttal vezettek. Az ELTE folyamatosan igyekezett tapadni, és próbálta csökkenteni hátrányát, ami sikerült is nekik, így a mérkőzés vége még hozott azért izgalmakat. Egy perccel a meccs vége előtt ugyanis négy pontra zárkózott fel az ELTE, és többször is megpróbálkoztak triplával, hogy egy-két pontosra csökkentsék hátrányukat. Egyenlíteni azonban nem sikerült, a kolozsvári KMDSZ 42-36-ra győzött, és megérdemelten nyerte meg a KEK-et!

Röplabda

A csoportmérkőzések során kialakult mezőnnyel vágtak neki a helyosztóknak a női mezőny csapatai. A bronzmérkőzésen a NKE nézett szembe az SZTE csapatával. A meccset az NKE végig kézben tudta tartani – a rendszeres 4-0-s, 5-0-s etapjai eldöntötték a bronzérem sorsát, amely megérdemelten került a Nemzeti Közszolgálati Egyetem röplabdás lányaihoz.

A döntőben a két favorit lépett pályára. Az első szett feléig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A játék hajrájára viszont szép lassan ellépett az egri csapat, az ELTE 24-18 után hiába nyert zsinórban öt pontot, a hatodik szettlabdát érvényesíteni tudta az EKE, így az egriek várhatták kedvező helyzetből a döntő folytatását. Az izgalmas első szett megnyerése az egrieket spanolta fel jobban, az ELTE nem igazán tudott megbirkózni a győzelmi kényszerrel. 5-5 után egy kicsit álmoskássá váltak a fővárosiak, az egriek pedig ellentmondást nem tűrve ezt egy 13-0-s szériával ki is használták, ami tulajdonképpen a meccs végét is jelentette. Az EKE végül 25-11-re nyerte meg a második szettet is, így az egri lányok megvédték bajnoki címüket, és 2020-ban is aranyéremmel a nyakunkban hagyhatták el a Tüskecsarnokot. Az egriek az összes meccsüket megnyerve, egységes csapatként, megérdemelten hódították el a trófeát.

Bronzmérkőzés: SZTE – NKE: 0-2 (17-25; 16-25)
Döntő: EKE Eger – ELTE: 2-0 (22-25; 11-25)

A férfiaknál is óriási küzdelmet hozott a végjáték. A helyosztók végén az SZTE és a TE mérkőzött meg egymással a bronzérem elnyeréséért. A mérkőzés érdekesen alakult, mindkét szettben periódusok váltogatták egymást, hogy épp melyik csapat szerez sorozatban pontokat. Az első szettben előbb a TE húzott el 11–6-tal, majd ezt követően az SZTE komoly sorozatot produkált, mellyel 18–14-re fordította meg az állást. Ez a periódus volt a döntő a mérkőzés egészét tekintve, mert ugyan a TE szerzett még pár pontot és feljavult, de az SZTE lendülete kitartott a szett végéig, melyet 25–17-re meg is nyertek. A TE ezután összeszedte magát és bár megnyerték a második szettet 25–22-re, ezzel már nem tudtak fordítani, így összesítésben a bronzmeccs győztese az SZTE lett 47­–42-vel.

Végezetül megkezdődhetett a nap leginkább várt mérkőzése, a döntő, ahol a Nyíregyházi Egyetem csapott össze a Semmelweis Egyetem csapatával. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a torna két legjobb csapata jutott be a fináléba. Az első szett igazi döntőhöz méltón kezdődött, ment az adok-kapok, hol egyik, hol másik csapat szerzett előnyt, de rögtön jött is rá a válasz, ekkor azonban még kevésbé alakult ki folyamatos játék. Azonban az első perceket követően a Nyíregyháza egyértelműen magához ragadta a kezdeményezést és minden erősségüket megmutatták. A szett végére valamelyest kiengedtek, de így sem forgott veszélyben a győzelmük, 25–17-re nyerték az elsőt. A második szettet aztán az SE kezdte jobban, ezt követően azonban a Nyíregyháza visszatalált a helyes útra és ismét jelentősebb előnyt sikerült szerezniük.A végén aztán a várnál később, de végül megszerezték a 25. pontot, 25–20-as különbséggel megnyerve a második szettet, a döntőt pedig 50–37-re magabiztosan és teljesen megérdemelten.

Futsal

A futsal torna csoportköre közönségszórakoztató, nyílt, és nem utolsósorban sok gólos mérkőzéseket hozott, ám közeledvén az elődöntőkhöz és a kieséses szakasz végéhez, egyre inkább a sikeres eredményre játszottak a csapatok. Ez alól viszont üdítő kivétel volt a Corvinus – BME bronzmérkőzés, ami valóságos gólzáport hozott a kockázatkerülő elődöntőkhöz képest. Hiába szerezte meg többször is a vezetést a frissebb Corvinus, a műszakisok minden alkalommal vissza tudtak kapaszkodni, a 3-3-as rendes játékidő után pedig a torna során sokadszorra is hatméteresekre került sor. Hét hibátlan próbálkozás után a BCE játékosának remegetett meg először a lába, így a BME a 2019-es arany után 2020-ban bronzéremmel vigasztalódhatott.

A telt ház előtt rendezett döntő első félideje az elődöntőkhöz hasonló játékot hozott – szemmel látható volt, hogy a nagy tét rányomta a bélyegét a mérkőzésre. Az első gólra a fordulás utánig kellett várni: Békési Dániel találatával a Debreceni Egyetem került előnybe. Ezt követően felpörögtek az események, az ELTE átvette a kezdeményezést és erősen a kapujához szegezte ellenfelét. Az utolsó néhány percben már többnyire öt mezőnyjátékossal rohamoztak a hazaiak, ám a debreceni kapus, Faragó Ádám eszén lehetetlen volt túljárni. Fél perccel a lefújás előtt aztán eldőlt minden: egy kapuslehozatal során eladta az ELTE a labdát, Krajcsi Bence pedig az üres kapuba gurítva bebiztosította a Debreceni Egyetem végső sikerét.

A döntő után sor került az ünnepélyes eredményhirdetésre is, ahol a csapatversenyek díjai mellett egyéni elismerések is kiosztásra kerültek: a torna gólkirályi címét Genczler Kornél (Corvinus) vihette haza, a legjobb kapusnak Faragó Ádámot (Debreceni Egyetem), a legjobb mezőnyjátékosnak pedig Tóth Attilát (Debreceni Egyetem) választották. Az All-Star csapat a BME-s Fehér Dániellel és az ELTE-s Boros Rolanddal vált teljessé.