A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2021-ben ismét partnerként támogatja a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. Erről az együttműködésről beszélgettünk Juhász Péterrel, a MEFS főtitkárával.

KEK: Milyen előnyei vannak a magyar felsőoktatásban tanulók számára, hogy határon túli egyetemista társaikkal is összemérhetik a tudásukat a sportban? Miért gondolja ezt fontosnak támogatni a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség?

JP: A felsőoktatásban sok kezdeményezés van, ami elősegíti a határon túli magyarsággal történő kapcsolattartást, de aligha találni olyat, ami egyszerre nagyobb tömeget lenne képes megmozgatni, mint a sport területén szervezett programok. Ezek közül is kiemelkedik a KEK, amely már komoly múltra tekint vissza, ennek köszönhetően pedig több ezer fiatal egyetemistát tud megszólítani. Külön örömömre szolgál, hogy a KEK Run keretében egy olyan program is megrendezésre kerül, amibe szintén nagyon sokan tudnak bekapcsolódni, ezzel a szabadidősport is erősen megjelenik a programban. A magyarországi egyetemi sportot összefogó MEFS számára is fontos ez a torna, hiszen a legtöbb sportágban olyan egyetemi csapatok vesznek részt, akik a MEFOB-ok rendszeres résztvevői is, így a mi mozgalmunkhoz szorosan kapcsolódnak.

KEK: A MEFS szerint az egyetemi élet és a sportélet milyen közös erényeket és adottságokat tanít a résztvevőknek?

JP: Mivel már egyetemista, fiatal felnőtt hallgatókról beszélünk, ezért reményeink szerint sok újdonságot nem tud tanítani nekik a sportélet, hiszen a legfontosabb tulajdonságokat, a küzdeni tudást, a kitartást, az alázatot, a monotonitás tűrést, a csapatsportágakban pedig a „ mindent a csapaért” elvet már mindenki megtanulta. Ugyanakkor nagyon fontos minden egyetemista számára a sport és egészségtudatos életmód, hiszen sokkal fittebbek lehetnek ezáltal, ami a tanulást is megkönnyíti. Ezen felül azok a fiatalok, akik az egyetemi élet mellett megtartják a sportos életet, a munka világába is könnyebben integrálódnak be. 

KEK: A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a versenyzés mellett az összetartozást is jelképezi. Milyen módon erősíti a KEK a határon túli kapcsolatokat a felsőoktatásban?

JP: A magyar egyetemisták bármely országban is éljenek, a nemzeti identitásukat rendkívül fontosnak tartják. Egy ilyen rendezvény, mint a KEK, ezt erősíti, az anyaországhoz és az egyetemi közösségekhez való tartozást. A versenyen részt vevő hallgatók között olyan kapcsolatok szövődnek, melyek a későbbiekben nem csak az egyetemi évek alatt jelenhetnek meg, akár munkahelyek közötti partneri együttműködést is eredményezhetnek, így hosszú távon több száz, akár ezer ember mindennapjait is érinthetik pozitív irányba.

KEK: A csapatsportágak mellett immáron egyéni sportágakban is összemérhetik tudásukat a sportoló fiatalok. Ha választhatna, mely sportággal bővítené a jövő évi KEK-et?

JP: Ahogy az olimpiai mozgalom is egyre jobban nyit az újszerű, a fiatalokat egyre jobban megmozgató és látványos sportágak felé, úgy érdemes lehet ilyen irányba gondolkozni. Ha ezt figyelembe vesszük, talán a falmászást javasolnám új versenyszámnak, ami az olimpián is nagy sikernek bizonyult, az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, ki nyeri meg az aranyérmet. Magyarországon egyre több helyszínen ki lehet próbálni, a falak jelentős részén pedig már azokkal a fogásokkal is találkozhatunk, amelyeket a világeseményeken használnak. Ha a hagyományosabb sportágak közül kellene választanom, akkor a cselgáncsra vagy vívásra gondolnék, a MEFOB-on minden évben nagy létszámban vesznek részt a fiatalok, a verseny pedig kiélezett ennek köszönhetően.

KEK: Úgy tudjuk, hogy Főtitkár Úr kiváló futó. Ott lesz az I. KEK Run-on?

JP: Kiváló futónak éppenséggel nem nevezném magam, de az tény, hogy egyik kedvenc kikapcsolódásom a futás. Ennek megfelelően természetesen ott a helyem az I. KEK Run-on, ahol reményeim szerint szép számban lesznek jelen a szabadidősportot kedvelő fiatalok.