Az idei KEK-en is összecsap a BEAC nagypályás labdarúgócsapata a Műegyetemi FC-vel! A tavaly tavaszi első nagypályás KEK-meccset a sorozat elindításának szántuk, végül idén is ezzel az összecsapással igyekszünk emelni a KEK már amúgy is magasan ragyogó fényét. A XII. KEK-en az összecsapás október 12-én 19 órakor kezdődik az ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályán (Mérnök utca 35., Bp 1119) !

A két csapat az évek során megannyi meccsen játszott egymás ellen (legelőször még 1909-ben), és az is összeköti a két klubot, hogy mindkettő tavaly jutott fel a budapesti harmadosztályból, és a jelenleg a BLSZ II-ben harcol a minél stabilabb bentmaradásért.

Mindkét csapat a néhány még ma is létező MLSZ-alapítók közé tartozik, megjártuk mindketten az első osztályt is. 1924-ben a BEAC éppen akkor jutott fel, amikor az akkor MAFC néven szerepelt Műegyetem kiesett a legjobbak közül; érdekesség, hogy a MAFC a legutolsó „NB1”-es meccsén ugyanúgy 9-0-ra kapott ki ’24 tavaszán, ahogyan a BEAC a legelsőjén az év őszén.

(Nemzeti Sport, 1924. szeptember 10.)

 Mindkét csapat több válogatott labdarúgót is adott a magyar nemzeti csapatnak. 1910-ben még a két klub fúziója is felmerült, de a terv végül meghiúsult. 1958-ban a BEAC 60. születésnapját többek között a két klub öregfiúk-focistáinak barátságos meccse is színesítette (végeredmény: 2-2).

(1958. A MAFC-os Holics Ödön gólt szerez a BEAC-MAFC öregfiúk-gálameccsen)

A két csapat a 2000-es években közös hazai pályán szerepelt a Bogdánfy utca egykori füves pályáján, párszor a bajnokságban  is (általában a BLSZ másodosztályában) összecsapva. A műegyetemiek a 2010-es évek közepén a budapesti első osztályba is feljutottak, majd egészen a harmadik osztályig „követték” a BEAC-ot (ahol a különböző csoportokban rendre elkerültük egymást a bajnokságban). A 2021/22-es szezonban a BLSZ II. két külön csoportjába kerültünk; öt forduló után a Wágner testvérek által edzett Műegyetem a 11. helyen az első csoportban, a BEAC Porvay János vezetésével a 11. helyen a másodikban.

2020. március elsején ugyan 5-0-ra nyertünk az első KEK-döntőn, de a legutóbbi egymás elleni meccsünkön – a nyári felkészülés során – viszont a Műegyetem volt élesebb: 6-2 lett az a meccs a 4-2-es félidő után. Na, ezek után legyen bátor, aki tippelni mer a keddi KEK-döntőre!

Ne feledjétek: október 12., 19:00, Mérnök utcai Pluhár István Labdarúgópálya