A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a KEK védnökeként válaszolt honlapunk kérdéseire.

KEK: Mit gondol, mi a KEK sikerének a kulcsa?

KA: A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának sikerét elsősorban abban látom, hogy lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló, felsőoktatási intézmények hallgatói a sporton keresztül építhessenek kapcsolatot egymással. A Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból Magyarországra érkező hallgatók és sportolók számára ez a torna egyedülálló alkalom arra, hogy az anyaországi és a határon túli versenyzők megismerjék egymás kultúráját, közgondolkodását, és ezáltal egymás tapasztalataival gazdagodjanak. Azt gondolom, hogy Magyarországnak az összmagyarság érdekeit kell képviselnie, mert ez közös felelősségünk, ezt a munkát más nem fogja elvégezni helyettünk. A KEK pedig sikeres példája ennek a sport általi közösségi összefogásnak.

KEK: Hogyan illeszkedik az NKE sporttal kapcsolatos kitűzött céljai közé a KEK?

KA: A Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára megtiszteltetés, hogy a KEK társszervezője lehet, hiszen az egyetem számára mind a sport, mind pedig a Kárpát-medencei magyarság ügye egyaránt kiemelt jelentőségű. Az NKE sportlétesítményei elsőrangúak, és az intézmény örömmel látja el a házigazdai feladatokat.  Az egyetem sportegyesülete, a Ludovika SE – a ludovikás hagyományok nyomdokain – is egyre jelentősebb szerepet tölt be az magyar egyetemi sportéletben. A szintén nagymúltú BEAC-cal való korábbi partnerség sikerre ítéli ezt a nemes kezdeményezést. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a KEK támogatásával kifejezi szándékát a magyar fiatalok határokon átívelő közösségének erősítésében, a határokon átívelő magyar felsőoktatási sportélet fejlesztésében, és minél több, a 21. századi fiatalokat megszólító sportág népszerűsítésében.

KEK: Védnökként milyen üzenetet adna át a sporteseményen induló hallgatóknak?

KA: Számomra megtiszteltetés, hogy a KEK védnöke lehetek. Arra biztatom a résztvevőket, hogy barátkozzanak az anyaországi és a határon túli magyar társaikkal, mérettessék meg magukat a Ludovika Campus gyönyörű környezetében, mert a legfontosabb, amit egy sportversenyen elért helyezésből megtanulhatnak: hogy képesek rá. 

KEK: Úgy tudjuk, hogy részt vesz a futóversenyen, van kitűzött célja?

KA: Ez az összmagyar sportverseny idén először egészül ki futóversennyel, melyen a 10 km-es versenyszámban indulok. Az elsődleges célom, hogy biztonságban teljesítsem a távot…