A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája 2021-es évében ismét az a megtiszteltetés ért minket, hogy rangos személyek vállalták a védnöki tisztséget. Az esemény fővédnöke Kövér László, míg a védnökök Szabó Tünde, Borhy László, Koltay András és Kelemen Hunor.

Dr. Kövér László, az esemény fővédnöke a sport mellett a kapcsolatépítésre és az élményekre hívta fel a figyelmet: “Élvezzék az egyetemi időszak adta éveket! Fontos, hogy szakmájukban jók legyenek, de az is fontos, hogy majdan olyan értelmiségi váljon belőlük, akikre a saját közösségük fel tud nézni. Építsenek minél több – nem virtuális – értékes emberi kapcsolatot, mert ezek adják meg az élet értelmét. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája jó alkalom lehet erre!”

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony kiemelte, a sportolás szeretete közös élmény és ráerősít az összetartozás érzésére is. “Lehetőségünk van támogatni a határainkon túl lévő magyar érzelmű sportműhelyeket is, és ezt természetesen meg is tesszük. Éljünk bárhol is a világban egy nemzethez tartozunk és a sport is egy remek eszköz ennek kifejezésére.”

2021. VII. 07. – SZABÓ, Tünde; Dr. – az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára

Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora is elismeréssel szólt az eseményről. “A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának sikerét elsősorban abban látom, hogy lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló, felsőoktatási intézmények hallgatói a sporton keresztül építhessenek kapcsolatot egymással. A Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból Magyarországra érkező hallgatók és sportolók számára ez a torna egyedülálló alkalom arra, hogy az anyaországi és a határon túli versenyzők megismerjék egymás kultúráját, közgondolkodását, és ezáltal egymás tapasztalataival gazdagodjanak. Azt gondolom, hogy Magyarországnak az összmagyarság érdekeit kell képviselnie, mert ez közös felelősségünk, ezt a munkát más nem fogja elvégezni helyettünk. A KEK pedig sikeres példája ennek a sport általi közösségi összefogásnak.”

Prof. Dr. Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora az ELTE és a Kárpát-medence kapcsolatát emelte ki. “Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek régóta fontos célja, hogy a Kárpát-medencei magyar egyetemekkel jó kapcsolatot ápoljon, amely szorosabbra fűzéséhez nagyban hozzá tud járulni a közös sportolás élménye. Az ilyen rendszeresen megszervezett rendezvények, amelyeken hallgatóink találkozhatnak és összemérhetik magukat a többi magyar hallgatóval lehetőséget biztosít, hogy szélesebb körben is összekovácsolja a mai fiatalokat. Segíti a nyitottságot más közösségek felé, és szélesíti hallgatóink látókörét, ha kitekintést kaphatnak más intézményekről is.”

Kelemen Hunor védnök úr a sportolóknak címzett üzenetében a sport és a közösség erejét emelte ki:

“A sportban az a jó, hogy nemcsak akkor csináljuk, ha olimpiai bajnokok akarunk lenni. A sportot azért űzzük, és ezt Önök tudják a legjobban, mert egyszerűen jól érezzük magunkat mozgás közben, eredményeinkkel magunknak állíthatunk mércét. Pontosan lemérhetjük, hogy jobbak vagyunk-e, mint tegnap voltunk. Láthatjuk, hogy többet tudtunk-e nyújtani ma, mint múlt héten, vagy tavaly ilyenkor. És fontos a sportban az is, hogy nem legyűrni akarunk valakit, legfeljebb legyőzni, mégis a verseny után, a meccs végén mindannyian partnerei vagyunk a másiknak, akikkel a játék örömében osztozunk.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján immár 12. alkalommal osztozhatnak a résztvevők a játék örömében. (…) Bár a mai díjkiosztón győzteseket kell hirdetni, az én meggyőződésem mégiscsak az, hogy több itt a győztes, mint aki érmet vehet át. Mert végső soron a Kárpát-medencei magyar egyetemisták, a mi közösségeink nyernek azzal, hogy Önök részt vesznek ezen a kupán, amelynek nemcsak hagyománya, hanem jövője is van. Hiszen ahhoz, hogy a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, magyarországi és erdélyi közösségek erősek maradjanak, jobban teljesítsenek, mint tegnap vagy tavaly, pontosan arra a mentalitásra és azokra az értékekre van szükség, amit Önök megtestesítenek és birtokolnak: a kitartásra, a tehetségre és a sok munkára.”