A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a KEK védnökeként küldött üzenetet a részt vevő sportolóknak.

Kelemen Hunor üzenete a 12. Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának ünnepélyes díjátadójára: 

Kedves sportoló egyetemisták és alumni tagok! 

A sportban világos és kiszámítható szabályok vannak, a román belpolitikában kicsit sem. Emiatt ma nem Budapesten vagyok, hanem Bukarestben kell lennem ismét, ahol próbáljuk tető alá hozni a kormányzást. Kérem tehát, nézzék el nekem, hogy nem tudom Önöket személyesen köszönteni.  

Kitartás, tehetség, munka – ez a három dolog kell a nagy sportteljesítményekhez. Ezt nem én mondom, hanem a mi erdélyi büszkeségünk, Szabó Kati mondta, amikor a Tornászok halhatatlanjai közé választották. Idézem, „ha nincs munka, akkor nincs semmi.” 

És nemcsak a sportra igaz ez a megállapítás, igaz ez a művészetben, a tudományban vagy akár a mindennapokban. És természetesen a politikában, a közéletben is helye kellene legyen a több munkának, a kitartásnak, a tehetségnek a kiszámíthatatlanság, a totojázás, az átverés helyett, amit a mostani kormányválság idején megtapasztalunk. 

Kedves sportolók! 

A sportban az a jó, hogy nemcsak akkor csináljuk, ha olimpiai bajnokok akarunk lenni. A sportot azért űzzük, és ezt Önök tudják a legjobban, mert egyszerűen jól érezzük magunkat mozgás közben, eredményeinkkel magunknak állíthatunk mércét. 

Pontosan lemérhetjük, hogy jobbak vagyunk-e, mint tegnap voltunk. Láthatjuk, hogy többet tudtunk-e nyújtani ma, mint múlt héten, vagy tavaly ilyenkor. És fontos a sportban az is, hogy nem legyűrni akarunk valakit, legfeljebb legyőzni, mégis a verseny után, a meccs végén mindannyian partnerei vagyunk a másiknak, akikkel a játék örömében osztozunk.  

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján immár 12. alkalommal osztozhatnak a résztvevők a játék örömében. Hadd gratuláljak a szervezőknek, akik a mostani járványhelyzet nehéz időszakában mindezt tető alá hozták. Nem kis teljesítmény több mint 1500 jelenlegi és volt egyetemi hallgatót öt országból vendégül látni Budapesten. Illesse hát köszönet a szervezőket!

Bár a mai díjkiosztón győzteseket kell hirdetni, az én meggyőződésem mégiscsak az, hogy több itt a győztes, mint aki érmet vehet át. Mert végső soron a Kárpát-medencei magyar egyetemisták, a mi közösségeink nyernek azzal, hogy Önök részt vesznek ezen a kupán, amelynek nemcsak hagyománya, hanem jövője is van.  

Hiszen ahhoz, hogy a felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, magyarországi és erdélyi közösségek erősek maradjanak, jobban teljesítsenek, mint tegnap vagy tavaly, pontosan arra a mentalitásra és azokra az értékekre van szükség, amit Önök megtestesítenek és birtokolnak: a kitartásra, a tehetségre és a sok munkára.  

Köszönet ezért! Talán nem is tudják, mennyire fontosak ezek.