A 123 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) október 14–16. között immáron 12. alkalommal rendezte meg a határokon átívelő Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében. Az eseményt az Országgyűlés Hivatala és a Ferencvárosi Torna Club mellett egyetemek és számos vállalat támogatták. A tornák minden évben jótékonysági programokkal egészülnek ki, melyek során a leginkább rászoruló, határon túli magyar tanulók számára gyűjtenek sportszer felajánlásokat. A kedvezményezettek 2020-ban és 2021-ben kárpátaljai iskolák voltak.

Az elmúlt évben a koronavírus-járvány okozta zárlatok miatt elmaradt a szokásos kárpátaljai átadó. Akkor a Tiszasalamoni Általános Iskola és a Mezőgecsei Általános Iskola számára gyűjtöttek felajánlásokat, míg 2021-ben a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói voltak a kedvezményezettek. A gyűjtések során felajánlott sportszereket a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői november 18–19-én adták át a tanintézmények diákjainak. A program lebonyolítását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) végezte.

Átadó a Tiszasalamoni Általános Iskolában

A központi átadó eseményre a Mezőgecsei Általános Iskolában került sor, ahol elsőként Mester András, a település elöljárója köszöntötte a megjelenteket, majd köszönetet mondott az adományokért. Kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy az intézmény is a kedvezményezettek között van, s ezáltal olyan alapvető sporteszközökkel gazdagodik, melyekből sajnos hiány van a helyi iskolákban.

A jótékonysági felhíváshoz a Ferencvárosi Torna Club női kézilabda- és labdarúgócsapata is csatlakozott egy-egy dedikált kézi- és focilabdával, melyeket jótékonysági árverésre bocsájtottak a KEK szervezői. A befolyt összegek az iskolák javára kerültek felajánlásra.

Simon Gábor, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club igazgatója röviden felidézte a BEAC 1898-ban történt alapításának történetét, aláhúzva: a klub Magyarország legpatinásabb egyetemének, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) a sportegyesülete, melyet maga Eötvös Loránd akkori rektor alapított. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját először 2010-ben rendezték meg. A KEK szervezőinek célja, hitvallása a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, a magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése és népszerűsítése. „Szerettük volna, hogy minden évben legyen egy olyan esemény, ahol az egész Kárpát-medencéből érkező egyetemisták találkozni tudnak” – hangsúlyozta Simon Gábor. A tornán – melynek szlogenje „Sport határok nélkül!” – öt ország felsőoktatási intézményeit képviselték a hallgatók. Csapatok érkeznek a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és anyaországi egyetemekről, főiskolákról. „Ez egy olyan esemény, amely összeköti a határon túli és a határon innen élő magyar fiatalokat” – szögezte le a BEAC igazgatója. A futsal-, kosárlabda-, röplabda-, asztalitenisz tornák mellett idén futóverseny is helyet kapott a programban, ezzel mindinkább multisport eseménnyé alakítva a KEK-et.

A Mezőgecsei Általános Iskolában

Az átadón köszöntötte a vendégeket és az iskolásokat Beke Mihály András beregszászi magyar ügyvezető konzul, Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) rektorhelyettese, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője, valamint Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási és Kulturális Osztály vezetője. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Vincze István, Beregszász alpolgármestere, Horváth Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének alelnöke KMKSZ ISZ), valamint Mester András, a KMKSZ önkormányzati titkára, Mezőcsege helyi előljárója.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a BEAC már évekkel ezelőtt aláírta az együttműködési szerződést, s a klubbal élő kapcsolatot ápolnak, hiszen a főiskola hallgatói rendszeresen részt vesznek a tornán is.

A sporteszközök átadója után a gyerekek birtokba vették a különböző sporteszközöket, majd kidobóst játszottak a BEAC képviselővel. A jótékonysági körutat a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban zárták, ahova a korábbi években született kiváló kapcsolatnak köszönhetően kaptak ismét meghívást a KEK szervezői.

A jótékonyság jegyében a korábbi években, így 2013-ban a kárpátaljai Tiszakeresztúri Általános Iskola magyar diákjai számára, 2014-ben a Szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, 2016-ban a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, 2017-ben a Péterfalvai Református Líceum, 2018-ban a Beregrákosi Általános Iskola és a Dr. Török Béla Szakiskola, 2019-ben a Nagyszőlősi 3. Sz. Perényi Zsigmond Középiskola tanulói és sportolói számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és sportjátékokat.

A felújítás alatt lévő Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

Forrás: Kárpátalja Hetilap

Fotók: Szabó-Takács Réka (NKE)

További képek a KEK FB-oldalán.