Idén a KEK kosárlabda tornájának társszervezője a Ludovika-FCSM Csata kosárlabdaklub. Petz Gáborral, a CSATA kommunikációs vezetőjével, valamint Vincze Viktóriával, a klub technikai vezetőjével készítettünk interjút, amiben a klubról kérdeztük a stábtagokat, illetve a KEK eseményét boncolgattuk.

A női NB1-ben szereplő Ludovika-FCSM Csata idén a kosártorna társszervezője, ami nagy megtiszteltetés a KEK-nek. Miért fontos számotokra a Kupa? Mit szeretnétek kommunikálni az eseménnyel?

Petz Gábor: Sok ponton szorosan összefonódik a kapcsolatunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel. Minden eszközt megragadunk, hogy népszerűsítsük a kosárlabdát. A KEK ehhez remek lehetőség, hiszen amellett, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen sokan megismerkedhetnek a sportággal, több másik egyetem csapatát vendégül láthatjuk. Magát a sportot, az egészséges életvitelt is fontosnak tartjuk, és a profi sport mellett a rekreációs sporttevékenységet is támogatjuk.

A hazai mérkőzéseitek helyszíne a nemrégiben átadott NKE Ludovika Aréna, de ezen túl a csapat folyamatos együttműködésben áll az egyetemmel is. Mit takar ez a kapcsolat a gyakorlatban? Mit jelent számotokra, hogy ezen a helyszínen lesz megrendezve a KEK? 

P. G.: Egy újabb lehetőséget, hogy népszerűsítsük a kosárlabdát és a sportot a campuson. Talán erre a szezonra fonódott a legszorosabbra a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való együttműködésünk. Részt vettünk a gólyatáborban és a sportnapon, különböző kedvezményeket és lehetőségeket biztosítunk a hallgatóinknak a mérkőzéseinken, ahol fellép az ősszel alakult Ludovika SE Cheerleading csapata és megjelenik az egyetemi kabalafigura, Bono is. A Ludovika TV-vel is szintet léptünk és egyre színvonalasabb beszélgetéseket, bejátszásokat készítünk a csapatról. Nem utolsó sorban pedig az egyetemmel közösen versenyeztetjük a MEFOB-csapatunkat, a Ludovika Csatát.

18 meccset követően 6. helyen áll a csapat a bajnokságban. Mire számítotok a következő fordulókban, az előzetes várakozáshoz képest eddig hogyan szerepeltetek megítélésed szerint?

Forrás: Ludovika-FCsM Csata Facebook oldal

P. G.: Történelmi szezon ez a mostani, hiszen ősszel megmérettük magunkat az Európa Kupában is. Amellett, hogy abszolút újoncként bejutottunk a selejtezőből a főtáblára, a csoportkörben is tudtunk mérkőzést nyerni. Ezek szakmailag óriási dolgok egy olyan csapattól, amelyben hangsúlyos szerepet kapnak a saját nevelésű fiatalok és a szezon nagy részében mindössze egy idegenlégióst foglalkoztattunk. Sajnos nem túl könnyű a szezon, hiszen a járványhelyzet mellett sérülések is rányomták a bélyegüket a szezonra. Ennek ellenére jelenleg is jó esélyünk van rá, hogy az öt vidéki fellegvár mögött a 6. helyen, legjobb fővárosi csapatként végezzünk a bajnokságban.

Idén a Csata érdekelt volt az Európa-kupában, ami rendkívül nagy szó. Milyen tapasztalatokat sikerült szerezni a torna során? Hogy élte meg a csapat a nemzetközi szereplést?

P. G.: A pályán belül és kívül is sokat nyertünk vele, tulajdonképpen megkaptuk, amit vártunk az indulástól. Óriási dolog volt elvinni a Csata, az NKE, Budapest és Magyarország hírét. A játékosok más nemzetek csapatai, játékosai ellen léphettek pályára, nem egyszer külföldi válogatottak ellen. A stáb pedig teljes egészében szintet lépett. Nem volt kis feladat az Európa Kupa szervezési, koordinációs vagy kommunikációs szempontból, de álltuk a sarat. A nemzetközi szereplés hozadéka még a kapcsolati tőke, amit az elmúlt hónapokban szereztünk.

Forrás: Ludovika-FCsM Csata Facebook oldal

Technikai vezetőként rengeteg szervezési, adminisztratív és kapcsolattartói feladatokat kell ellátni egy sportszervezetben. Milyen specifikus feladatok merültek fel, mikor hivatalossá vált, hogy a Csata társszervező lesz a KEK-en?

Vincze Viktória: A legfontosabb, hogy a saját MEFOB-csapatunkat, a Ludovika Csatát is szerepeltethetjük, ezzel kapcsolatban azért van némi feladat. Emellett szeretnénk minél több egyetemistát bevonni, hogy önkéntesként segítsék a meccsek lebonyolítását. Felvettük a kapcsolatot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével is a bíróküldéssel kapcsolatban. Mindent megteszünk a torna népszerűsítéséért is, például felnőtt játékosainkat is delegáljuk a rendezvényre.

Tavaly az NKE MEFOB csapatai is szerepeltek a Kupán, amiket a Csata készített fel. Hogy értékelitek az akkori szereplést? Mi várható az idei tornán?

V. V.: A tavalyi kupát jól lehetett használni a csapat összeszokására, hiszen ősszel több új játékos is csatlakozott a keretünkhöz. A csapatépítés mellett sikerélményünk is volt, hiszen felállhatott a dobogóra a csapat. Idén is minél jobb helyezést szeretnénk elérni, és közben felhasználni a versenyt a játékunk fejlesztésére.

Nagyon bizakodóak vagyunk az ez évi kupa szervezése és lebonyolítása kapcsán, így a kosártorna esetében is. Hogyan készültök a tornára, mint társszervezők? Várható részetekről hosszú távú együttműködés a KEK kapcsán?

P. G.: Bízunk benne, hogy az őszi és a mostani szervezés egy hosszabb távú együttműködés kezdete lehet, hiszen ahogy korábban mondtuk, fontosnak tartjuk a sport népszerűsítését. Ha tudunk, a jövőben is örömmel veszünk részt a szervezésben, mert a KEK egy jó kezdeményezés.