Idén harmadik alkalommal kerül sor a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében nagypályás labdarúgómeccsre.

A korábbi évek hazai egyetemi csapatok közti meccsei után idén egy felvidéki válogatottat lát vendégül a BEAC nagypályás csapata. A március 2-i, a Pluhár István Labdarúgópályán 19:30-tól megrendezésre kerülő meccs egyben a Stofián-vándorkupa első meccse is lesz. A hazaiak BLSZ II-IV-es vegyes csapata a hasonló felvidéki bajnoki osztályok játékosaiból összeállított csapat ellen veszi majd fel a küzdelmet. 

Nagypályás labdarúgás a KEK-en

A korábbi években egy alkalommal a BEAC győzte le a Műegyetem csapatát, tavaly pedig a piros-feketék nyerték a nagy hagyományokkal bíró budapesti rangadót.

Az idei meccsel a nagypályás labdarúgás is nyit a határon túli hon- és sporttársaink felé. A meccs reményeink szerint kellemes gálahangulatot, a résztvevőknek kiváló élményt jelent majd, egyben nagypályás csapataink számára a pár napra rá kezdődő bajnokságra történő hasznos felkészülést is szolgálja.

A debütáló vándorkupa névadójáról

Stofián János az eddigi utolsó BEAC-os volt, aki szerepelt a magyar válogatottban: 1926. május 2-án egy az osztrák csapat ellen elveszített meccsen (0-3) lépett páyára, amelyen éppen ő volt a kevés dicséretet érdemlő magyar játékos egyike. A Tőketerebesen, a mai Szlovákia területén született Stofián a Műszaki Egyetem gépészmérnök-diákjaként került a BEAC-ba és az 1925-26-os szezonban az első osztályú csapatunk üstököse lett, akiben a szurkolók már néhány mérkőzés után a magyar futball egyik nagy reménységét látták. A szezon harmadik meccsén lépett először pályára ‘25 őszén, mindjárt a bajnok MTK ellen, és minden megilletődöttség nélkül játszott, kapufát lőtt és gólt is szerzett (később a bajnoki címet megszerző FTC kapuját is bevette). A profizmus bevezetése (1926) után eligazolt, több csapattársával együtt a szombathelyi Sabariahoz, később kétszeres magyar bajnok lett az Újpesttel. Még háromszor szerepelt később a válogatottban, ezeken a meccseken két gólt is szerzett.


A BEAC – Felvidék Válogatott labdarúgómeccs kezdő sípszava 2022. máricus 2. szerdán, 19:30-kor fog elhangozni a Pluhár István Labdarúgópályán (1119 Budapest, Mérnök utca 35.).

A mérkőzés elején a dunaszerdahelyi születésű Szkukalek Igor, a Ferencvárosi Torna Club magyar bajnoka és kétszeres Magyar Kupa-győztese lesz a kezdőrúgó.

Várunk minden kedves érdeklődőt, aki egy rendkívül izgalmasnak ígérkező összecsapást szeretne megnézni!

Reményeink szerint a jövő évtől egy tovább bővülő, többcsapatos torna keretében kerül majd tovább a kupa a jövő hét szerdai meccs győztesétől a következő KEK-bajnokhoz – és majd még sok éven át!