Dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem régiben kinevezett rektora idén a KEK védnöke és támogatója. A vele készült interjút olvashatjátok az alábbiakban.

Először is, gratulálunk a rektori kinevezéséhez! Kapott esetleg valamilyen tanácsot, megjegyzést elődjétől, a KEK korábbi védnökétől, Dr. Koltay Andrástól a rendezvényt illetően?

Köszönöm szépen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) számára nagy öröm, hogy a tavalyi sikeres verseny után társszervezőként idén is otthont adhat a Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy Egyetemünk diákjai megismerkedhessenek az anyaországi társaik mellett a külhoni fiatalokkal is, erősítve ezzel az országhatárokon átívelő magyar felsőoktatási sportélet fejlesztését és a közösségi tapasztalatok mélyítését. A sportolást én is mindig kiemelten fontosnak tartottam, igyekeztem saját életembe is beépíteni a rendszeres mozgást: majd’ 10 évig shotokan karatéztam, később középtávon futottam. Koltay András prorektor úr tavaly 10 km-es távban elindult a KEK Run-on, én idén csak szurkolóként fogok részt venni az eseményen.

Mit gondol az egyetemi sportról és annak fejlődéséről az elmúlt években?

A ludovikás hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kiemelten fontosnak tartjuk a sportot, amit sportösztöndíj lehetőségével kívánunk tovább erősíteni. Az NKE képzéseinek egy jelentős részében követelményként jelenik meg a kötelező testnevelés, illetve a sportos és egészséges életmódra való nevelés. A NKE sportkoncepciójának célja, hogy az Egyetem felsőoktatási, tudományos és intézményi küldetését a sport oldaláról, illetve annak eszközeivel is támogassa. Az NKE sportlétesítményei elsőrangúak, úgy is fogalmazhatnék, hogy ma a Ludovika Campus Magyarország legsportosabb campusa, olyan sportlétesítmények sorával, amely a hazai egyetemi életben ritka. Az Egyetem sportegyesülete, a Ludovika SE pedig egyre jelentősebb szerepet tölt be a magyar egyetemi sportéletben. Hogy csak két példával érzékeltessem az eredményeinket: a Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Bajnokság intézményi pontversenyén (MEFOB) a hallgatóink kiemelkedő teljesítményének köszönhetően a második helyet szerezte meg az Egyetem, a Ludovika Vívószakosztálya pedig bekerült a legjobb tíz magyar vívóklub közé. De megemlíthetem Gulyás Michelle öttusázónkat is, aki a tavalyi tokiói olimpián 12. helyen végzett, és aki több sportösztöndíjas hallgatónkkal együtt az idei KEK Run reklámarca.  

Mennyire fér bele az életébe a sport a rektori, oktatói tevékenységei mellett?

Úgy vélem, a sportnak közvetlenül és közvetve is egész életen át tartó egészségfejlesztő hatása van. Ezen kívül pedig számos további előnye is van, mint például a stresszlevezetés, a kedvező testkompozíció kialakítása, vagy az önértékelés fejlesztése. Éppen ezért bármilyen elfoglalt is vagyok, a sportot a jótékony hatásai miatt igyekszem rendszeresen beiktatni az életembe. 

Védnökként milyen üzenetet adna át a sporteseményen induló hallgatóknak?

Számomra megtiszteltetés, hogy a KEK védnöke lehetek. A tettrekészség és a bajtársiasság jegyében arra biztatom a résztvevőket, hogy barátkozzanak az anyaországi és a külhoni magyar társaikkal, hogy mérettessék meg magukat a Ludovika Campus gyönyörű környezetében, és ne feledjék: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!”