Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. immár második alkalommal állt főtámogatóként a KEK Run futóverseny mellé! Olimpiai bajnok cselgáncsozónkkal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatójával beszélgettünk a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája támogatása kapcsán. 

Miért támogat a Paksi Atomerőmű egy egyetemi multisport-rendezvényt, ahova határon innen és túlról is érkeznek hallgatók?

Az atomerőmű stratégiai szerepet tölt be a villamosenergia ellátásban, ilyen formán érzi a felelősséget a nemzeti összetartozás ügyében is. A magyar fiatalok közössége egy olyan közösség, amelynek megtartása, együvé tartozása fontos, és az atomerőmű igyekszik ebben segítséget nyújtani. 

Próbálunk mindig olyan események mellé állni, amelyek sok embert mozgatnak meg és nyilván, ha ezt a főiskolások, egyetemisták körében tesszük, akkor azt is elmondhatjuk, hogy az ország gazdasági szempontjából is fontos réteg az, akit el lehet ezzel érni. Ha ők a sporton keresztül ismerkednek meg egymással és az atomerőművel, akkor az egy jó hatással lehet az atomenergiával kapcsolatos nyitottságra is.

Az atomerőmű is biztosít programokat a határon túli hallgatóknak?

Igen, a határon túli műszaki egyetemistáknak rendszeres képzési programot szervezünk. Minden évben van egy kéthetes nyári gyakorlat, ahol Erdélyből, a Felvidékről vendégül látják a magyar hallgatókat. Fontosnak tartjuk a nemzeti összetartozás ügyét és szeretnénk valamennyi magyar fiatalt bevonni projektjeinkbe.

1993 Hamilton Worlds; -95kgs champion

Olimpiai bajnokként elképesztő sikereket élhetett át a sportban. Van esetleg kedvenc pillanata a közösségi sportolás terén is? Miben adhat többet az amatőr sport, mint az élsport?

Feleségem kapcsán elég hamar bekapcsolódtam, hiszen ő futott már 4 maratont és én mindig ott voltam vele, egyszer volt szerencsém kísérni biciklivel. Szenzációs a hangulat, amikor egy nagy csapat együtt indul futni, ahol az élsportolókon kívül mindenkinek az a lényeg, hogy teljesítse a távot és nem versengenek egymással az emberek, hanem támogatják egymást.

Legutóbb a pandémia előtt futottam a Balaton Félmaratonon és nagyon ment az eleje. Amikor a vége felé kicsit elfáradtam, mindenki, aki arra jött, bíztatott és mondta, hogy “gyerünk, már nem sok van hátra”. Mindenki tudja, hogy mekkora munka van abban, ha valaki túlsúllyal, vagy idősen tudja teljesíteni ezeket a távokat.

Összefoglalva, szenzációs az amatőr sportolók közössége, és nagyon jó hangulatú eseményeknek tartom ezeket, így, ha tehetem, minden alkalommal részt veszek futóversenyeken, köztük az Atomfutáson is.

2022-től a Paksi Atomerőmű és az Atomerőmű Sportegyesület immár kizárólagosan szervezi az Atomfutást. Mit lehet tudni erről az eseményről? Kiket várnak a versenyre?

Mindenkit. Úgy állítottuk össze a verseny távjait, hogy az indulók 600 métertől egészen ¾ maratonig futhatnak. Mindenki a saját felkészültségének megfelelően indulhat. A legfiatalabb versenyző, aki teljesítette a legkisebb távot, a judo világbajnok Braun Ákos lánya, Braun Sára, 1 éves volt. A legidősebb pedig Kenyeres Imre bácsi, aki 83 éves korában futotta le a ¾ maratont. Ezek alapján azt tudom mondani, hogy aki egy jó hangulatú futóversenyen szeretne részt venni, szép tájakon szeretne futni, vagy csak akar egy jó paksi halászlét enni, szeretettel várjuk.