A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) évek óta a hallgatói sport feltételeinek megteremtését segíti elő és célja, hogy az egyetemisták minél nagyobb számban és minél rendszeresebben mozogjanak. Ebből kifolyólag egyértelmű volt, hogy 2022-ben ismét partnerként támogatja a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját. Erről az együttműködésről beszélgettünk Juhász Péterrel, a MEFS főtitkárával.

Tavaly úgy fogalmazott, hogy az olyan események, mint a KEK, az egészséges életmód hirdetésén túl, a hallgatók közötti szoros kapcsolatok kialakulásának színtere is lehet.

Hogy látja, Ön szerint elérte a tavalyi esemény ezen céljait?

Az előzetes nevezések és információim alapján úgy látom, hogy igen. A hallgatók keresik a közösséghez tartozást, a járvány felértékelte mindannyiunkban a közösségek szerepét. Öröm látni, hogy a sporton keresztül a hallgatók visszatalálhatnak egymáshoz, így minden olyan esemény, amely ezt segíti elő, rendkívül fontos.

Mi az a fő cél, ami megegyezik a KEK és a MEFS filozófiájában?

Az előbb említett közösségépítés mindenképpen. Azt szeretnénk, ha minden hallgatóhoz el tudnánk juttatni a filozófiánkat: a sport, legyen az bármilyen szintű, rengeteg dologra megtanít. Kitartás, alázat, csapatban együttműködés, siker és kudarc kezelése, koncentráció fejlesztése, és számtalan más: mind-mind olyan készség, amely a mindennapi életünkben is nélkülözhetetlenek. Az ilyen közösségi események mindezeket nagy dózisban tartalmazzák, ezért döntött a MEFS vezetése is úgy, hogy nyolc sportágban az országos bajnokságainkat egy Fesztivál keretében rendezzük meg idén májusban, Miskolcon, picit hasonlóan a KEK-hez is. A filozófiánk tehát azonos, ezért is támogatjuk a rendezvényt egyre jelentősebb mértékben.

Mit gondol, miben volt más a tavalyi KEK az előzőektől, illetve miben lehetne fejlődni?

Abban mindenképpen, hogy a Ludovikán szerintem méltó helyszínre került az esemény. Ezt természetesen nem az előző események kritikájaként kell érteni, de sok szempontból hasznos az, ha egy helyszínen lehet megrendezni a sportágakat és a kiegészítő programokat. Nem látok rá a szervezés minden fázisára, így nem lenne részemről elegáns, ha így nyilvánítanék véleményt. Általánosságban viszont elmondható, hogy minden rendezvénynek jót tehet a folyamatos megújulás: legyen az új helyszín, új sportág megjelenése, változatos programok, közösségépítő események. A szervezők erre rálátásom szerint oda is figyelnek, így  azt gondolom, hogy a fejlődés hosszabb távon is biztosított.

Tavaly megrendezésre került az I. KEK Run, amin a Főtitkár Úr is részt vett.

Hogyan értékelné az eseményt?

Minden szempontból pozitívan értékelem. Jót tesz a kerületnek, az egyetemnek, hogy egy ilyen rendezvénynek tud helyet biztosítani, így tudja népszerűsíteni a helyszínt és a sportolást. Pozitív hatással van a hallgatókra és egyetemi polgárokra, remélem évről évre egyre több NKE-s és más hallgató gondolja úgy, hogy érdemes részt venni egy ilyen jó hangulatú eseményen. Fontos az is, hogy a nagy, országos futóversenyekhez képest ez nagyon családias, emberközeli, jó hangulatú esemény, ami szintén segítheti az esemény kommunikációját, megítélését. És ne felejtsük el, hogy verseny is, ahol a Kárpát-medence hallgatói összemérhetik ebben a sportágban is tudásukat.

Idén is indul a futóversenyen?

Bár felkészülni a tavalyi versenyhez képest még kevesebb időm volt, becsületből azért a rövidebb távon természetesen ott leszek.