Nem látszódott meg a felkészülés és a húsleves hiánya a Felvidéki Válogatotton

A 2022-es Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának egyik újdonságaként rendezték meg a BEAC–Felvidék Válogatott nagypályás labdarúgó-mérkőzést. A vendégek közös felkészülés és az energiát biztosító húsleves hiányában is győzni tudtak (3-6). De ez az a találkozó, amelynek kapcsán nyugodt szívvel elmondható: a pályán történteknél talán még fontosabb az, ami a pályán kívül történik. 

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája minden évben tartogat újdonságokat. De ez szinte már alapvetés az eseményt 2010 óta szervező Budapesti Egyetemi Atlétikai Club számára. „Mindig próbálunk a szervezőtársakkal, támogatókkal valami újjal kirukkolni. Idén a Stofián-kupán kívül lesz darts, sakk, e-sport, teqball. És persze futóverseny is több száz résztvevővel. 2023-ban szeretnénk ha már stabilan tíz sportág felett lehetne mozogni, versenyezni a KEK-en”

– fogalmazott Simon Gábor, a BEAC igazgatója. 

Maradjunk azonban most a labdarúgásnál, egészen pontosan a Stofián-kupánál és BEAC–Felvidék Válogatott nagypályás labdarúgó-mérkőzésnél. Amelynek célja kettős: egyrészt lehetőség a határon inneni és túli játékosok számára a találkozásra, sportolásra. 

„Emellett szeretnénk a mai egyetemisták, fiatalok figyelmét felhívni arra, hogy sok magyar él a határainkon túl, akik fontosak az anyaország számára. Szervezőként az a célom, hogy a most egyetemre járók is ki tudjanak alakítani olyan kapcsolatot a külhoni magyarokkal, mint amilyenre nekem volt lehetőségem az egyetemi éveim alatt. Fontos megismerni azt a helyzetet, amiben ők élnek, ahogyan gondolkodnak hazáról, magyarságról. Örülök, hogy ebben a BEAC Labdarúgó Szakosztálya ilyen remek partner”

– tette hozzá Simon Gábor.

Fejben kell élesnek lenni

A Felvidék Válogatottat nem kellett sokáig győzködni az útnak indulásról. Mint azt a csapatkapitány, Gubik László a beac.hu-nak elárulta, a legnagyobb örömmel tett eleget a felkérésnek.

„Egyetemes magyar nemzetben gondolkodom, sportbarát vagyok, az ELTE-re jártam, és nem ismerek nagyobb közösségépítő erővel ható jelenséget a focinál. Megtiszteltetés számomra, hogy én szervezhettem meg a felvidéki csapatot” – fogalmazott. 

A Felvidék Válogatott Csallóközből, Gömörből és a Garam-mentéről érkező tagjai fejben készültek a mérkőzésre. A csapatkapitány, Gubik László elmondása szerint ugyan az együttes játszott már együtt, legutóbb a Buzánszky Jenő által útjára indított csíkszentdomokosi focitornán lépett pályára, de mivel a csapattagok különböző helyeken élik mindennapjainkat, ezért közös felkészülés megszervezése nem volt reális. 

„A focit azonban fejjel is játsszák, szóval talán nem reménytelen a helyzetünk”

– foglalta össze az előzetes várakozásokat Gubik. Tovább nehezítette a Felvidék Válogatott felkészülését, hogy a mérkőzést hamvazószerdán rendezték, így a futballistáknak ki kellett hagyniuk az aznapi menüből a nagyi vagy épp a kedves húslevesét. De Gubik László azt ígérte, ez nem fog érződni a csapat teljesítményén, sőt annál éhesebbek lesznek a játékra.  

Jóslata igaznak bizonyult. Ahogy az a beszámolóból ugyanis kiderül, már rögtön az első percek a zöldben játszó vendégeké voltak, előnybe is kerültek, de aztán a félidő végére a BEAC vegyes csapata egyre tetszetősebb játékot tudott bemutatni és az egyenlítés mellett a vezetést is több esetben megszerezhette volna. Ehhez mérten kissé váratlanul, de a vendégek lőttek újabb gólt – hogy utána pár perc alatt meg is sorozzák a többször kihagyó egyetemiek védelmét. Innen már csak a szépítésre futotta a BEAC-nak, a felállásra nem sok esély volt. Ráadásul az utolsó gól végül újra a vendégeké lett. Ekképp az ezen az estén debütáló, Stofián Jánosról, a BEAC második első osztályú szezonjának (1925-26) kiváló és a magyar futballba üstökösként berobbanó (később az Újpesttel magyar bajnok) csatáráról elnevezett vándorkupa is.

A végeredmény ahogy az angol-magyaron 1953-ban, úgy most, 2022-ben, a BEAC–Felvidék Válogatott meccsen is 3-6 lett. De erre a mérkőzésre abszolút elmondható: a pályán történteknél talán még fontosabb az, ami a pályán kívül történik. Barátságokat köttetnek, fontos ügyek melletti közös kiállásra nyílik alkalom. A BEAC célja pedig az, hogy mezőny bővítésével 2023-as KEK-en már egy valódi nagypályás torna jöjjön létre.

,,Ha holnap játszanánk egy visszavágót, lehet, hogy ti nyernétek ugyanennyire”

mondta Gubík László, a Felvidéki Válogatott szervezője már a meccs utáni közös vacsoránál. Habár a hazaiak vereség miatti szomorúságán ez keveset enyhíthet, mindenképp találó értékelés volt mindez. Ugyanakkor messze nem ez volt a legfontosabb a szerda este lezajlott, a Stofián-vándorkupa első tulajdonosának kilétét eldöntő nagypályás KEK-meccsen, sokkal inkább a nyílt és tiszta játék, na, és a BEAC kiemelt eseményéhez mindenek előtt hozzátartozó kárpát-medencei közösségi élmény.

Mérkőzés beszámoló

Idén a BEAC csapata a Felvidéken élő vagy a felvidéki közösséghez kötődő játékosokból tavaly, egy erdélyi torna apropójára éltre hívott válogatottal csapott össze. A hazaiak között minden csapat – első, második és a szeniorok, még a veterán (!) – is képviseltették magukat. Az első percek nagy kérdése volt, hogy melyik alakulat lesz végül az összeszokottabb. De mielőtt a mérközés elkezdődött volna, a játékosoknak abban a megtiszteltetésben lehetett részük, hogy az FTC magyar bajnok és kupagyőztes játékosa, Szkukalek Igor is lepacsizott a résztvevőkkel és el is végezte a meccs kezdőrúgását.

Az első percek a zöldben játszó vendégeké voltak, előnybe is kerültek, de aztán a félidő végére a BEAC vegyes csapata egyre tetszetősebb játékot tudott bemutatni és az egyenlítés mellett a vezetést is több esetben megszerezhette volna. Ehhez mérten kissé váratlanul, de a vendégek lőttek újabb gólt – hogy utána pár perc alatt meg is sorozzák a többször kihagyó egyetemiek védelmét. Innen már csak a szépítésre futotta a BEAC-nak, a felállásra nem sok esély volt. Ráadásul az utolsó gól végül újra a vendégeké lett. Ekképp az ezen az estén debütáló, Stofián Jánosról, a BEAC második első osztályú szezonjának (1925-26) kiváló és a magyar futballba üstökösként berobbanó (később az Újpesttel magyar bajnok) csatáráról elnevezett vándorkupa is.

A mérkőző felek a visszavágó tényét már a meccs után fixálták, így jövőre minden adott, hogy legalább egy ugyanilyen kiváló hangulatú meccset játsszunk akár ugyanilyen felállásban. Ráadásul a BEAC célja, hogy – további határon túli, illetve egyetemi csapatokkal – tovább is bővítse a mezőnyt, és 2023-ban már egy valódi nagypályás tornára kerülhessen sor a KEK keretében.

De ez az este így is kerek volt. Tegyük hozzá, Stofián János Tőketerebesen született, így a kupa a Felvidéki Válogatott vitrinjében bizonyosan otthon is fogja érezni magát. Hogy jövőre majd újra útrakeljen Budapestre.

KEK-döntő a Stofián-vándorkupáért. 2022. március 2. 19:30, Pluhár István Labdarúgópálya. 

BEAC – Felvidéki Válogatott. 3-6 (1-1).

(Kovács Gergely, szakosztályvezető, BEAC nagypályás labdarúgás)