2023-ban újra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a KEK ünnepélyes megnyitójának. Simon Gábor, a BEAC igazgatója, a KEK alapítója a megnyitó kiemelt vendégei között köszöntötte Baji Balázst, világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutót, a KEK nagykövetét, Dr. Bódai Balázst, a Ludovika SE alelnökét, az NKE Campus XXI. Nonprofit Kft. általános igazgatóhelyettesét, Szalay Krisztiánt, az ELTE sportért felelős rektori biztosát, Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét és a Magyar Sakkszövetség elnökét, Monoki Kálmánt, a FradiMédia főszerkesztő helyettesét, Kovács Anettet a Ferencvárosi Torna Club válogatott kézilabdázóját, Vadovics Viktort, az FTC Európa-bajnoki ezüstérmes magyar válogatott vízilabdázóját, Eszterhai Marcellt, a HÖOK elnökét, Rósa Henriket, az NKE Campus főigazgatóját, Varga Rékát, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökét, valamint Krózser Martint, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hallgatói Önkormányzat elnökét. 

Simon Gábor beszédében kiemelte, hogy a KEK kamaszkorába lépett és bár nem egyszerű helyzetben gyűltünk ma össze, de az elmúlt évek nehézségei ellenére a KEK egy biztos pont a sport éves eseménynaptárában. Ezekben az időkben van szükség a támogatókra, akiknek ezúton is hatalmas köszönet mondott, hogy kitartottak a rendezvény mellett.

Dr. Bódai Balázs Dr. Deli Gergely, az NKE rektora nevében köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta a KEK-re nem szabad csak sporteseményként tekinteni, hiszen a rendezvény hitvallása sokkal több ennél, a közösségépítés. Emellett felhívta a figyelmet a KEK jótékonysági programjára is, melyben a jövő értelmiségének kiemelt szerepe van.

Szabó László, külön üdvözölte a Kárpátaljáról érkező csapatokat. Egyre több szálon kötődik személyesen is a rendezvényhez, hiszen a Magyar Sakkszövetség elnökeként öröm számára, hogy a sakk kiemelt szerepet kap az eseményen. Emellett a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként büszkeség tölti el, hogy Pap Bianka paralimpiai bajnok úszónő is a KEK Run egyik arca lett. Úgy gondolja nincs nagyobb közösségépítő erő a sportnál, beszéljünk akár a nemzetközi sportról, vagy egy kisebb közösségről.

Baji Balázs, a sport és a tanulás együttes művelésére hívta fel a figyelmet. Volt egyetemistaként és élsportolóként úgy gondolja, hogy a tanulás mellett rendkívül fontos a sport, hiszen ez is hozzásegíthet minket ahhoz, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, valamint egyre szélesebb körben elterjedjen az élethosszig tartó sportolás. Megtisztelőnek érzi, hogy a 14. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája nagykövete lehet és bízik a KEK közösségformáló jövőjében.

Eszterhai Marcell követendő példának tartja a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját, hiszen mint beszédében kiemelte, kevés olyan sportesemény van az országban amely ilyen sok sportágban ennyi hallgatót mozgat meg egyszerre. Mint mondta, a sport számtalan készségre megtanít mind a magán-, mind pedig az akadémiai életben. Ezek közül kiemelendő a kitartás, önbizalom, valamint az, hogy tartós kapcsolatokat építhetünk általa.  

A köszöntő beszédeket követően a résztvevők a Ferencvárosi Torna Club által a KEK jótékonysági árverésére felajánlott Tokmac Nguen által aláírt mezzel készítettek egy közös fotót. Az egyes tornák minden évben jótékonysági programmal egészülnek ki, melynek során a leginkább rászoruló, határon túli magyar diákok számára gyűjt felajánlásokat a KEK csapata. Idén a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjai számára gyűjtenek adományokat a szervezők.

A köszöntőbeszédeket követte a sportágak csoportjainak sorsolása.

A sorsolások a honlapunkon lesznek elérhetőek az esti órákban, valamint e-mailben valamennyi résztvevő megkapja.