A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) évek óta elkötelezett támogatója KEK-nek. Idén Magyarország ad otthont a MEFS szervezésében az Európai Egyetemi Játékoknak (EEJ), mely számos aspektusban hasonlít a KEK-re. Juhász Pétert, a MEFS főtitkárát kérdeztük a KEK és az EEJ kapcsán.

BEAC: Először is kérem, mondja el, mit érdemes tudni az Európai Egyetemi Játékokról, ha még valaki nem hallott volna róla. Mennyiben lehet párhuzamot vonni az EEJ és a KEK között?

Juhász Péter (JP): Nem szeretem a nagyon hosszú magyarázatokat, de azért ez tényleg megér egy kicsit bővebb kitekintést. Az Európai Egyetemi Játékokat az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) indította útjára 2012-ben, melynek az a különlegessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem európai egyetemek versenyeznek egymással, tehát a hallgatók az egyetemük színeiben indulnak és jó szereplésükkel a saját egyetemük hírnevét öregbíthetik Európa-szerte. Az EUSA 2018-as döntése értelmében a hatodik EEJ rendezési jogát nyerte el Magyarország Debrecen-Miskolc helyszínnel, amely multisport-esemény az 1965-ös nyári budapesti Universiade óta a legnagyobb egyetemi soksportos eseménye lesz hazánknak. Az esemény jogtulajdonosa a MEFS, aki a központi koordinációt is végzi, egy külön erre az eseményre dedikált projekt-csapattal, továbbá 2023. január 01-től a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel kiegészülve. A sikeres rendezéshez azonban elengedhetetlen a két város (Debrecen és Miskolc), a két egyetem (Debreceni Egyetem és Miskolci Egyetem) hozzáadott munkája, hiszen ők lesznek a valódi házigazdák. Tehát összességében talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy az EEJ a KEK nagytestvére. Számos egyetem, több sportág, sok önkéntes, több nap és határokon átívelő kapcsolatok a fő és közös motívumai a két eseménynek.

BEAC: Említette, hogy az EEJ a KEK nagytestvére. Mit jelent ez számokban kifejezve?

JP: Két városban (Miskolcon és Debrecenben) összesen 17 sportágban rendezünk versenyeket két hét leforgása alatt. Az EEJ-re várhatóan összesen közel 5000 sportolót, 1000 kísérőt és kiemelt prominens személyt és 1500 önkéntest várunk. Mindezt több mint 400 európai egyetemről, melyből 22 magyar egyetem képviselteti magát közel 500 fővel. Reményeink szerint idén az EEJ történetében az egyik legnagyobb létszámú magyar csapat fog részt venni. Az esemény július 12-24. között rendezzük meg, melyről bővebb információ az esemény honlapján (https://eug2024.eu/) található.

BEAC: Az EEJ szlogenje a More than Games! – Több mint Játékok! – ez az előzőekben elmondottakból adódóan jött?

JP: Igen, a „More than Games!”, magyarul „Több mint Játékok!” szlogennel szerettük volna kifejezni, hogy ez nemcsak a sportról, hanem a sporton átívelő kapcsolatokról, kapcsolatépítésről is szól, amit majd a nagybetűs életben fognak tudni hasznosítani reményeink szerint az EEJ-n résztvevő sportoló hallgatók. A KEK-nek is egy fő mozgatórugója úgy vélem a sportnak az az összekötő szerepe, mely határokon átível, ami egy olyan folyamatosan átalakuló tevékenység, mely az életre nevel, hiszen megtanít küzdeni, győzni, veszíteni. Kitartásra és összpontosításra tanít, akár egyedül, akár csapatban sportol az ember, így a legjobbat hozza ki mindenkiből. A verseny ugyan a pillanatnak szól, de az esemény emléke, a barátságok, az élmények velünk maradnak, formálják jövőnket és kísérnek tovább az élet minden területén. Mindezeken felül azt gondolom, hogy hálózatosodás szempontjából is kiemelt felsőoktatási eseményről beszélünk, megmutathatjuk Európának, hogy mennyire befogadóak vagyunk, új partnerségek jöhetnek létre, erősödhetnek meg. Végezetül azt se felejtsük el, hogy 2024. július 1-től Magyarország lesz az Európai Unio soros elnöke, így a mi eseményünk is kivételes lehetőséget biztosíthat hazánk számára, hogy megmutassa magát.

BEAC: Mit adhat Ön szerint az Európai Egyetemi Játékok és a KEK, mint multisport-esemény a hallgatóknak?

JP: Azt gondolom, mint minden multisport-esemény nemcsak a sportról szól, hanem a közösségépítésről is. A mostani egyetemisták számára legalább annyira fontos maga a teljesítmény – legyen szó tanulásról, vagy akár sportról -, mint a közösség és a tartozni valahová érzése. A hallgatók láthatóan keresik azokat a lehetőségeket, ahol a sport mellett ki is tudnak kapcsolódni, tudnak lazítani, mindezt a saját közegükben. Az Európai Egyetemi Játékokon pont ezért szervezünk számos kiegészítő programot (edukációs és szórakozási lehetőséget), hogy kapcsolatot tudjanak építeni, bízva abban, hogy ezek a kapcsolatok, amik a sport által teremtődnek, majd a későbbi életükre is megmarad és kihat. Ugyanezt ismerték fel a KEK szervezői is: a sport összeköt. A KEK szlogenje a „Sport határok nélkül”, ahogy az EEJ-nél a „More than Games!”; csak míg a KEK a magyarság speciális helyzetére, a határokon átívelő magyar fiatalok közösségére fókuszál, addig az EEJ ezt európai szinten teszi. A KEK és az EEJ egy olyan hidat épít, amely átível a határokon, összeköti a sport által a különböző kultúrákat, álmokat, melyek által olyan jövőbeli vezetők vállhatnak majd a résztvevőkből, akik képesek pozitív irányba változtatni a dolgokon és fenntartható, jobb jövőt építeni.

BEAC: Milyen szervezési kihívásokkal, koordinációs nehézségekkel kell szembenézni egy ekkora sportesemény szervezésénél?

JP: Számos felkészítő eseményt szerveztünk az előkészítő szakasz során, melyből néhány nemzetközi és egy hagyomány-teremtő hazai rendezvény is életre kelt, ami nem más, mint a MEFOB FESZTIVÁL, aminek keretében több mint 10 sportág Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságát (MEFOB) rendeztük meg egy helyszínen 4 nap alatt koncerttel, bulival és számos kiegészítő programmal. Idén Győrben lesz az esemény április 30-május 3. között. Úgy gondoljuk, hogy az első két ilyen ún.  teszt-eseményen már minden gyerekbetegség kijött, így már biztosan tudjuk, mikre kell extra figyelmet fordítani a szervezés során. Ami viszont mindig az egyik legszebb, ám kihívásokkal teli terület, az az önkéntesség, 1500 önkéntes toborzása nem kis feladat. Ha nincs elég önkéntes, azt a rendezvény megérzi, ahogy azt is, ha nem elég felkészültek. Az önkéntesek a sportrendezvény lelkei, mozgatórugói, így mindig  nagy kihívás  megtalálni a megfelelő mennyiségű, minőségű és megfelelő motivációval rendelkező önkéntest. A toborzás még folyamatban van, így aki úgy gondolja, hogy részese szeretne lenni egy ilyen multisport-eseménynek az jelentkezzen bátran a honlapunkon, vagy akár a KEK alatt is, hiszen helyszíni kitelepüléssel is készülünk az esemény alatt.

BEAC: Lesz valami újítás az EEJ során, amit esetleg majd a későbbiekben is fel lehet használni?

JP: Igen. Tervezünk egy mobil applikációt, mely ugyan az EEJ-n fog debütálni, de igazán ez a MEFS egyetemi sport applikációja lesz, ahol az esemény alatt minden információ, eredmény azonnal látszódik majd, illetve a későbbiek során a MEFOB FESZT és számos egyetemi sportrendezvény naprakész kiegészítőjeként tud majd funkcionálni.

BEAC: Aki esetleg nem tud elmenni szurkolni, azoknak lesz lehetőségük élőben követni az eseményeket?

JP: Igen, természetesen. Meghatározott eseményeket streamelni fogunk, mert ez nagyon jól bevált már az elmúlt két MEFOB FESZT alatt is, hogy aki nem tudott valami miatt eljönni és szurkolni az egyetemi csapatának, azok online is tudták követni a mérkőzéseket. Azt, hogy mely sportágakat és mely mérkőzéseket közvetítjük majd, az még tervezési fázis alatt van, de megígérhetjük, hogy a lehető legtöbb versenyt tervezzük élőben adni az eug2024 online csatornáin keresztül.