Hálásak vagyunk a rengeteg támogatónak, akik segítsége és támogatása nélkül a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája eseménysorozata nem tarthatna már a 15. állomásánál. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják a KEK és az egyetemi sport helyzetét a saját szektorukra vonatkoztatva ezen résztvevők, így mindenkinek kiküldtünk egy rövid interjú-kérdéssort. Nézzük, hogyan válaszoltak az érintettek, Fritsch László az MVM CEEnergy vezérigazgatója, Nagy Elek, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. tulajdonosa, Becsei András, az OTP Bank Retail Divízió vezérigazgató-helyettese, Pinkóczi Tibor, az Országos Minifutball Szövetség alelnöke, a KEK alumni focitorna társszervezője, valamint Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke.

Milyen közös értékeket képvisel a KEK és az Önök vállalata, amely alapján úgy döntöttek, hogy támogatják az eseményt?

Fritsch László, az MVM CEEnergy vezérigazgatója

Fritsch László: Az MVM CEEnergy Zrt. elkötelezett az egyetemisták támogatása mellett, a sport területe különösen fontos a fiatal felnőttek fejlődése szempontjából, egészségi hatásai mellett kiemelkedő szerepe van a csapatszemlélet kialakulásában, az olyan értékek megtalálásában, mint közös munka, együttműködés, támogatás. Cégvezetőként elmondhatom, hogy tapasztalatom szerint ezek a készségek a szaktudással karöltve kimagasló tehetségeket képesek létrehozni. Emellett a sportolás, legyen az egyéni vagy csapatsport, biztosan megtanít a kitartásra, ami a mindennapi életben elengedhetetlen tulajdonság. A KEK négynapos rendezvénye különleges lehetőséget biztosít mind a határon túli, mind a belföldi diákok számára, hiszen a résztvevők amellett, hogy keményen sportolnak és minden mérkőzésen összemérik tudásukat, szabadidejükben új kapcsolatokat építhetnek. Megismerhetik egymás mindennapi életét, szokásait, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy széles látókörű, toleráns felnőttekké váljanak. A határokon átnyúló összetartozás rendkívül kulcsfontosságú az MVM CEEnergy Zrt. számára, hiszen leányvállalatai által már öt környező országban van jelen. Ezáltal pontosan tudjuk, hogy milyen fontos, hogy más országok sajátosságait, legyenek azok szokások vagy akár szabályozások, szem előtt tartva tudjunk a közös célért együtt dolgozni.

Nagy Elek: A magyar kultúra, a határokon átívelő összetartás fontosságának kihangsúlyozása és a társadalmi felelősségvállalás mind olyan értékek, amelyeket a KEK és a BÁV Zrt. egyaránt képvisel. A BÁV tevékenységét egyszerre jellemzi az antik és a modern, a hagyományőrzés és a megújulás. Ezek az értékek kiválóan tükröződnek az esemény programjában is, ezzel invitálást és inspirációt adva a résztvevő fiatalok számára.

Becsei András: Nem csak a KEK, de az OTP Bank is fontosnak tartja a közösség erejét, illetve a folyamatos fejlődését. Fontos értéknek tartjuk azt, hogy csapatként, együtt érhetjük el a céljainkat. Az egyetemek kupájának támogatásával szeretnénk hangsúlyozni az egységet és fiatalok fejlődésének támogatását. Hiszünk abban, hogy a sport és a közösségi események segíthetnek az identitás erősítésében és a közösségi szellem építésében.

Pinkóczi Tibor: Hosszú idők óta figyelemmel követem a KEK-et! Óriási dolognak tartom azt a fejlődést, amin a rendezvény az elmúlt esztendőkben keresztül ment, talán túlzás nélkül mondhatom, ez az egyetemi sportélet egyik legjelentősebb rendezvénye. Megtisztelő, hogy szakmai partnerként immár második éve mi is kicsit részesei lehetünk.

Eszterhai Marcell: Azt gondolom, hogy a KEK létrejöttében benne van mindaz, amit a HÖOK-ban és az egyetemi világban az egyik legfontosabbnak tartok. Néhány hallgató gondolt egyet, és megszervezték magukat, illetve a rendezvényt 15 évvel ezelőtt azért, hogy néhány napot együtt töltsenek és sportoljanak. Az ilyen kezdeményezéseket nem csupán azért érdemes támogatni, mert később nagyszabású eseményekké nőhetik ki magukat, hanem azért is, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetemi életben valódi értékek, barátságok és közösségek jöhessenek létre. A hallgatói közösségek nélkül pedig a felsőoktatás csak egy oktatási színtér lenne.

Mit vihetnek haza magukkal az esemény résztvevői egy ilyen magyarságot sok szempontból összekötő sportrendezvényről?

Nagy Elek, a BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. tulajdonosa

Nagy Elek: Bátran kijelenthetjük, hogy életre szóló élmény az esemény minden évben, minden résztvevő számára! Hiszen barátságok mellett sikerélményekkel is gyarapodnak a fiatalok. Továbbá megerősítést kapnak abban, hogy a kapcsolódásnak a határok nem szabhatnak gátat. A jó hangulatú versenyek, a közös szurkolás mind remek lehetőségei a barátkozásnak, a kapcsolatépítésnek, amit a rendezvény után a közösségi felületeken is tovább folytatnak a résztvevők.

Fritsch László: Meglátásom szerint ez a rendezvény lehetőséget biztosít arra is, hogy olyan értékeket vigyenek magukkal a diákok, amik mind az egyetemi éveik, mind a későbbi életük során hatalmas előnyt jelenthetnek. Önmagában az utazás élménye, a „világlátás” hozzájárul ahhoz, hogy nyitottabbá váljanak, új gondolatokat, eszméket ismerjenek meg, ami ösztönzőleg hathat a fejlődésükre és későbbi döntéseikre. Emellett az új kapcsolatok kialakításával rövid- és hosszútávon lehetőséget kapnak, hogy „határokon túl” gondolkodjanak, miközben a közös élmény során magyarságtudatuk megerősítésre kerül.

Becsei András:
Véleményem szerint ez az esemény egy jó kihívás lehet mindenki számára, aki szereti a mozgást, és motivációt nyújt minden fiatalnak, hogy a sport révén egészségesebb életmódot folytasson, segíti a testmozgás iránti szeretet növelését. Ahogy az OTP Bank is vallja, folyamatosan fejlődni kell, újabb és újabb célokat kitűzni, és ez a sport területén is jelen van, akár a saját magunk által állított elvárásokról, akár az egymás elleni versenyről legyen szó. A verseny tapasztalatai mellett és az egyetemi csapatmunka erősítése mellett a saját kapcsolati hálójukat is elkezdhetik tovább szőni.

Pinkóczi Tibor: Az amatőr sport, a szabadidősport számomra attól szép, hogy szinte bárki játszhatja – kortól, nemtől edzettségi állapottól függetlenül. A KEK mindezek mellett egy a határokon átívelő esemény, egy kicsit talán még összetettebb, mint amit mi csinálunk és pont ezért tartom óriási dolognak. Bizonyára nem lehet könnyű megszerveznetek, de ha csak abból indulok ki amit tavaly én személyesen láttam, megéri. Ami a legszembetűnőbb volt, hogy mindamellett, hogy éles meccseket játszottak a résztvevők, közben remekül érzeték magukat és végig a sportszerűség határain belül maradtak. Élmény volt nekem és kollégáimnak is a KEK Alumni focitornája.

Eszterhai Marcell: Ez a már hagyománnyá vált esemény lehetőséget kínál arra, hogy a sportkedvelők találkozhassanak és kapcsolatokat építsenek, új barátságok szövődhetnek, melyek akár évtizedekig fenntarthatják a közösségi sportrendezvények fontosságát és erejét. Ezek a kapcsolatok nem csupán az esemény időtartamára szólnak, hanem hosszútávon is meghatározhatják a résztvevők sporttevékenységeit és társadalmi kapcsolatait, hozzájárulva így a közösségi élet és az egészséges életmód erősítéséhez a Kárpát-medencében.

Milyen irányban lehetne továbbfejleszteni a rendezvényt, hogy az még vonzóbb legyen mind az egyetemisták, mind az önök vállalata számára?

Becsei András, az OTP Bank Retail Divízió vezérigazgató-helyettese

Becsei András: Az elmúlt 15 év során a KEK rengeteg fejlődésen ment már keresztül, sok sportággal kiegészült, melyek hozzájárultak a rendezvény vonzerejének növeléséhez és hosszú távú sikeréhez. Most is megjelenik a közösségi médiában, de érdemesebb kihasználni és eljuttatni ezeken a platformokon a rendezvény hírét több emberhez.

Nagy Elek: Szerintünk az nagyon fontos cél, hogy évről évre egyre többen vegyenek részt az eseményen, illetve, hogy a rendezvénysorozat ideológiáját is egyre többen magukévá tegyék. Nagyon fontos küldetés, hogy a sporton keresztül minden magyarlakta terület fiataljai évről-évre találkoznak egymással, és a közös élményekkel az egy közösséghez tartozás érzése erősödik. A BÁV, mint a rendezvénysorozatot támogató vállalat az anyagi támogatáson túl szívesen nyújt invitálást a résztvevő egyetemistáknak, hogy jobban megismerkedjenek a 250 éves BÁV tevékenységeivel. Mivel a vállalat nagy hangsúlyt fektetett a tudás megosztására, ezért hozta létre Becsüs Akadémiáját, amely 3 szakirányon (műtárgy -, festmény-, és ékszerbecsüs) szolgálja a becsüsök képzését. Ez a fiataloknak akár egy jövőbeni álommunka lehetőségét is jelentheti, hiszen a Becsüs Akadémia több mint egy képzés, hivatás.

Pinkóczi Tibor, az Országos Minifutball Szövetség alelnöke

Pinkóczi Tibor: Biztosan vannak sarokpontok, melyeket fejleszteni lehetne. Több sportág? Esetleg több csapat? Igen. Ugyanakkor azt gondolom, abban, ami most van, a maximumot nyújtani is óriási dolog. A KEK már most az egyik legjelentősebb egyetemi esemény. Tavaly májusban első ízben szervezhettünk az egyetemistáknak Minifutball Kupát, sőt 3 csapat Pozsonyban egy ‘Erasmusos’ esemény részeként a nemzetközi porondon is megmérkőzhetett. Azt gondolom, ha ilyen eseményekre el lehet jutni a honi egyetemi bajnokságokból az egy remek előrelépési lehetőség. Köszönöm, hogy részesei lehetünk a 2024-es KEK-nek is.

Eszterhai Marcell: Az egészséges életmód és a sport fontossága társadalmi szinten is kiemelt jelentőséggel bír, így fontosnak tartom, hogy az intézmények és rendezvényszervezők olyan sporteseményeket szervezzenek, amelyek hozzáférhetővé és vonzóvá teszik a tömegsportot és közösségi élményeket nyújtanak. Talán nem mindenki rajong a sportolásért elsőre, de hiszem, hogy a közösségi sportrendezvények, mint amilyen a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája is, illetve az egyetemi sportrendezvények tökéletes alkalmak arra, hogy a fiatalok közösségen keresztül tapasztalják meg a sport örömeit.

Eszterhai Marcell, a HÖOK elnöke

Az egyetemi éveink alatt kialakított szokásaink és élményeink hosszú távon hatással vannak ránk. Gyakran tapasztalom, hogy azok, akik egykor egyetemi sporteseményeken vettek részt, később is visszatérnek, már saját családjukkal az oldalukon, hogy újra átéljék a mozgás örömét és a közösség erejét. Éppen ezek miatt a pillanatok miatt gondolom úgy, hogy amit a KEK képvisel egy követendő példa mindannyiunk számára, és bízom benne, hogy minél többen látogatnak ki a rendezvényre.

Köszönjük támogatóinknak, hogy hozzájárulásaikkal támogatják a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját: a KEK társszervezői az NKE és az ELTE. A KEK kiemelt szakmai partnere a Ferencvárosi Torna Club. Főtámogatók az MVM CEEnergy, a MEFS, a BGA és a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtikárság. A KEK Run főtámogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Jótékonysági programunk főtámogatója az Országgyűlés Hivatala. Futsal tornánk főtámogatója az MLSZ Budapesti Igazgatóság. Vízilabda tornánk támogatója az MVLSZ. Az öregdiák focitorna támogatója az Országos Minifutball Szövetség. A röplabdatorna támogatója a BRSZ. Sakk és darts tornáink támogatója a Barcza Gedeon SE. Az e-sport torna támogatója az Afterglow Esports. Támogatók: OTP Bank, Rákóczi Szövetség, BÁV. A KEK hivatalos vízszállítója a VIWA Vitaminwater. A KEK fődíjait a Decathlon Magyarország biztosítja. A KEK borásza: Mayer Pince. A KEK sportolóit az HÖOK és az EFOTT, az ELTE HÖK, és az NKE HÖK támogatja.