KÁRPÁT-MEDENCEI EGYETEMEK KUPÁJA

Jótékonyság

KEK – Jótékonyság

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club által rendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a sport mellett 2013 óta a jótékonysággal is össze van kapcsolva. Ennek jegyében 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola magyar diákjai számára, 2014-ben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, 2016-ban a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, 2017-ben a Péterfalvi Református Líceum, 2018-ban a Beregrákosi Általános Iskola és a Dr. Török Béla Szakiskola, 2019-ben a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola, így 2020-ban pedig a Mezőgecsei Általános Iskola és a Tiszasalamoni Általános Iskola tanulói és sportolói számára gyűjtöttünk sportfelszereléseket és sportjátékokat.

Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen! Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót: segítsünk együtt a Kárpát-medence rászoruló fiataljainak!

Munkács – 2021

Együtt a Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskoláért

A Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola idén ünnepli újraindulásának 75. évfordulóját. E hosszú idő alatt az intézménynek szinte minden nap meg kellett küzdenie fennállásának jogáért. Mivel az iskola alapszabályzatában le van fektetve, hogy a tanítás nyelve a magyar, így minden tantárgyat (kivéve az államnyelvet és az idegen nyelveket) kizárólag magyarul oktatnak. Az iskola a nevét 1992-ben vette fel, ezzel állítva tiszteletet II. Rákóczi Ferenc fejedelem előtt.Az intézményben jelenleg 500 gyermek tanul, az iskola tanári kara pedig 50 fővel büszkélkedhet. Az iskola jelenleg három épülettel rendelkezik, amiből az egyik történelmi emlékmű, ugyanis legrégebbiszárnya az első olyan épület a városban, ami valóban iskola részére lett felépítve. Az oktatási intézményben emelt óraszámban folyik a magyar nyelv oktatása, emellett pedig különböző szakkörökön (kórus, kis együttes, turisztikai szakkör, néptánc) való részvételre is lehetőség nyílik a
rákóczis diákok számára. A Munkácsi 1. sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat vezetői és tagjai is a II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanárai, diákjai, öregdiákjai. A Magyar Állam jóvoltából nemsokára megindul az iskola területén egy nagyobb kimenetelű beruházás. A tervek szerint a közeljövőben egy külön építményből álló tornaterem építése fog megkezdődni aziskola hátsó kerti részében. Az iskola szellemisége és arculata sokak életében egy biztos pont. A közoktatás mellet egy értékálló szellemi hagyományokkal is rendelkező gazdag nevelési formát szeretnének átadni az ott felnövekvő generációknak. Az iskola kapui mindig mindenki előtt nyitva állnak, mindenkit szívesen látnak falaik közt!Kérjük, hogy a KEK ideje alatt sportszer felajánlásokkal és pólóvásárlással segítsétek az iskola diákjait.

Nagyszőlős – 2019

Sport határok nélkül! Kitűzték a nagyszőlősi vármegye házára a KEK zászlaját!

A BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, az idén jubiláló Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) szokásos eseményeként április 30-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze a kárpátaljai iskolások számára.A jótékonysági felhíváshoz idén is csatlakozott fővédnökként az Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök támogatásával, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony, Budapest Főváros, mely idén Európa Sportfővárosa, a Rákóczi Szövetség, a Decathlon Magyarország, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a labdarúgó, kosárlabda és röplabda országos szövetségek.Idén a kárpátaljai Perényi Zsigmond Középiskola magyar diákjai kapták a támogatást. Az átadó az intézmény majálissal összekötött ünnepségével együtt került megrendezésre. A nagyszőlősi járás magyar diákjai közül több mint 300 gyermeket nevelő iskola Perényi Zsigmond báró nevét viseli, aki a 1848/49-es szabadságharc vértanúja volt.Ma az iskola a korábbi vármegye házának patinás épületében működik, és az összegyűjtött adományoknak köszönhetően az oktatás tovább tud majd bővülni egyre több és változatosabb testneveléssel, és órák utáni sportolási lehetőséggel.Az átadó zárásaként az iskolai diákjai és tanárai barátságos mérkőzést játszottak a KEK szervezőivel.Az eseményen készült valamennyi fotó megtekinthető a GALÉRIÁBAN.

Beregrákos – 2018

Együtt a Beregrákosi Általános Iskoláért – Kárpátalján a KEK szervezői

A 120 éves BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, a IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája zárásaként május 30-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze a kárpátaljai Beregrákosi Általános Iskola részére.A már hagyománnyá váló kupa résztvevői minden évben gyűjtést szerveznek egy-egy határon túli oktatási intézménynek, immáron negyedik alkalommal egy kárpátaljai magyar közösség számára.Molnár Béla iskolaigazgató elmondása szerint egy kézilabda és egy kosárlabda pálya mellett, az apró kis tornateremben szokták kiélni mozgásigényüket a gyerekek. Sporteszközöknek azonban mindig híján vannak. A KEK-ről egy volt tanulójuk mesélt lelkesen az iskola vezetőinek és nagy örömmel értesültek róla, hogy ők lesznek a jótékonysági gyűjtés egyik kezdeményezettei.Simon Gábor, a BEAC igazgatója kiemelte, hogy az idén 120 éves BEAC számára nagyon fontos a határon túli magyar közösségek sorsa. “A jubiláló KEK a klub egyik legfontosabb eseménye, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi szervezők, hogy átélhetjük az átadásnak, az ajándékozásnak az örömét. Ezúton szeretnénk megköszönni minden játékosnak, öregdiák és egyetemista csapatnak, felsőoktatási intézménynek, és a KEK kiemelt támogatóinak Kövér László házelnök úrnak, Pánczél Károly elnök úrnak, Szabó Tünde államtitkár asszonynak, Potápi Árpád államtitkár úrnak, Gulyás Tibor HÖOK elnöknek, a Bethlen Gábor Zrt.-nek, a Rákóczi Szövetségnek és a sportági szakszövetségeknek, hogy a kezdeményezésünket évről évre támogatják. Jövőre 10 éves a KEK, így a jubileum alkalmából még több energiával folytatjuk: Sport határok nélkül!” Az átadó “ceremoniális” része után a KEK szervezői és az iskola diákjai a sportszereket közösen ki is próbálták, az adományozók és az iskola tanulói egy barátságos mérkőzésen mérték össze tudásukat.Köszönet a gyűjtésben résztvevő valamennyi támogatónak!
Az átadón készült összes fénykép elérhető a BEAC Facebook-oldalán!

Dr. Török Béla, Bp. – 2018

A BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, a IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) zárásaként Kárpátalja mellett a budapesti Dr. Török Béla Szakiskolában is átadásra kerültek azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze! A június 5-i remek hangulatú eseményen egy parázs foci- és kosármeccsre is sor került az iskola tanulói és a BEAC szervezői között

Péterfalva – 2017

Több mint egy millió forintot gyűjtött a KEK!

Az ELTE és a BEAC által rendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) szervezői ez évben ötödik alkalommal szerveztek gyűjtést egy rászoruló határon túli magyar intézménynek.
Tavaly a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum után ismét Kárpátaljára kerültek az adományok. A rekordszámú, közel 700 sportolót megmozgató Kárpát-medencei Egyetemek Kupája zárásaként június 6-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze egy határon túli magyar intézmény részére.

Idén a kedvezményezett a Péterfalvi Református Líceum lett, így immáron harmadik alkalommal kerültek egy kárpátaljai magyar közösséghez a jótékonysági programon belül összegyűlt felajánlások.

Az átadóra a Tisza Stadionban került sor, ahol a tribünön több mint száz diák gyűlt össze. Az átadó “ceremoniális” része után a KEK szervezői a líceum diákjaival közösen kosaraztak és fociztak.

Ezt követően a BEAC munkatársai segítségével az iskolai tanulói kipróbálhatták az új eszközöket: a kislabda- és gerelyhajítás mellett magasugrással is megpróbálkozhattak a fiatalok.

A támogatók felajánlásaiból az iskolai testneveléshez szükséges sportfelszereléseket kapott az intézmény közel 400 000 Ft értékben, és 600 000 Ft-ot pénzbeni támogatásként.

Köszönet a gyűjtésben résztvevő támogatóknak:

– résztvevő intézmények, egyetemi és öregdiák csapatok
– Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök úr
– ELTE Szolgáltató Központ – Sportiroda
– Újbuda Önkormányzata, Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.
– Ferencvárosi Torna Club
– ELTE SPORT Kft.
– ELTE EHÖK
– ELTE PPK
– BME FUTSAL
– BEAC Kosárlabda Szakosztály
– Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Karácsfalva – 2016

Együtt Kárpátaljáért – Karácsfalván járt a KEK jótékonysági programja

A KEK jótékonysági programja 2016 májusában a kárpátaljai Karácsfalvára érkezett. Az ukrán-magyar határtól pár kilométerre található, alig 400 lelkes településen található a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum. Az intézmény célja, hogy a vidéken élő tehetséges magyar diákokat felkarolja és az érettségi mellett egy szakmát is adjon a gyerekek kezébe. Az iskola kb. 90 diákját és tanárait látogatta meg az ELTE és a BEAC csapata.A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját szervező egyesület minden évben egy-egy határon túli intézmény számára gyűjt sportfelszereléseket. Idén közel 1 m Ft értékben tudott sporteszközöket ajándékozni a Líceumnak, ahol szeptemberben egy új tornateremmel és egy tanmedencével bővül az iskola. Reméljük a fejlesztéseknek és az új sporteszközöknek köszönhetően a sport egyik fellegvára is lesz a kis magyar lakta ukrán település.Köszönjük a KEK támogatóinak, együttműködő partnereinek és a KEK, KEK Alumni résztvevő felsőoktatási intézményeinek, egyesületeinek, csapatainak és játékosainak, hogy évről évre egy-egy nemes ügy mellé állnak azzal, hogy részt vesznek a KEK jótékonysági programjának támogatásában.

Tusnádfürdő – 2015

Szabadka – 2014

Megérkeztek az adományok Szabadkára

A Vajdaságból érkező szabadkai csapat tagjainak és a Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző (MTTK) Kar Hallgatói Önkormányzatának közös szervezésében április 14-én Szabadkán került megrendezésre az MTTK sportnapja. A sportnap mottója a „ A labda összeköt”, hasonlóan a KEK eszmeiségéhez, melynek üzenete, hogy határon átívelő közösséget teremtsünk a sporton keresztül.

A KEK szervezői csapata a sportnap keretén belül egy gála mérkőzést játszott a Hallássérült Iskolaközpont diákjaival, ahol 3-2-re a szabadkai fiatalok nyertek. A mérkőzést megelőzően a KEK szervezői átadták a több mint két száz ezer forint értékű sportfelszereléseket, a Nyilasi Tibor által dedikált jegyeket, a KEK hivatalos pólóit és egy teljes mezgarnitúrát. A KEK döntőjén a póló eladásokból és felajánlásokból összesen 100 ezer forint gyűlt össze, melyet Simon Gábor és Nagy Gergely, a KEK főszervezői adtak át az iskola tanárának, Sebők Ferencnek. Az iskola kiemelkedő munkát végez a fogyatékkal élő fiatalokért, munkát és boldogulási lehetőséget biztosítva számukra az életben. Az oktatás mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a sportra. Birkózásban, asztaliteniszben, atlétikában és labdarúgásban is kimagasló eredményeket érnek el diákjaik évről, évre.

A KEK győztesének járó nyereményt, a KEK első helyezettje a Sepsi ’08 felajánlotta a diákok számára, így tizenhárman egy hosszú hétvégét tölthetnek május 1-ei héten Budapesten, a Dunai Egyetemek Regattáján.

Ezúton is köszönjük a résztvevő csapatok és a KEK támogatóinak segítségét, akik Beregszászról, Csíkszeredáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról, hazánkon belül pedig Budapestről, Pécsről, Debrecenből és Gödöllőről érkeztek. Támogatóink között szerepel az MLSZ, az ELTE EHÖK, a Joma, az ELTE SPORT Kft., az ELTE Karrierközpont, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Mayer Pincészet, az Antall József Tudásközpont.

Az Európai Unió ifjúsági portáljának figyelmét is felkeltette a KEK szervezőinek önkéntes munkája, amiről az alábbi cikkben részletesebben is olvashatnak:

Résztvevők: Sajben Stefánia (TTK matematika), Zakariás Barbara (PPK sportszervező), Orbán Csilla (ELTE-BEAC női futsal), Móczik Alexandra (BTK skandinavisztika), Sajben Marcell (PPK sportszervező), Pálffy László (ÁJK), Nagy Gergely (KEK főszervező), Fedasz Vivien (ELTE-BEAC sportszervező,) Simon Gábor (ELTE-BEAC ügyvezető)

Pesti körutazáson a Szabadkai Hallássérült Iskola diákjai

Az Antall József Tudásközpont felajánlásából a KEK legjobb határon túli csapatának járó különdíjat a Sepsi ’08 alakulatának köszönhetően a Szabadkai Hallássérült Iskolaközpont diákjai kapták meg. A május 1-én megrendezésre kerülő Dunai Regatta programjaival összekötött budapesti városnéző kiránduláson így a vajdasági, fogyatékkal élő gyerekek vehettek részt. A tizenkét főből álló lelkes gyerek csapat, Sebők Ferenc nevelőtanárral együtt szerda délután érkezett a Budapestre, ahol három napot töltöttek el. A gyerekek ez idő alatt ellátogattak a Lukács Gyógyfürdőbe, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Parlamentbe. Részt vettek a május 1-én megrendezett Dunai Regatta színes programjain, ahol indultak a  futóversenyen és felszállhattak a szurkolói hajóra is.

A KEK szervezői és résztvevő csapatai számára is fontos, hogy segíteni tudjon olyan határon túli közösségeknek, akik számára elérhetetlennek tűnik, hogy sportfelszereléseket vásároljanak vagy magyarországi kirándulásokat szervezzenek a gyerekek számára. Köszönjük az Antal József Tudásközpont, a Sepsi ’08 támogatását és a csapatok segítségét is eme nemes ügy érdekében!

Tiszakeresztúr – 2013

Megérkeztek az adományok Tiszakeresztúrra

Ahogy arról már többször is hírt adtunk, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját az idei esztendőtől kezdve minden évben egy-egy nehézsorsú település megsegítésével kívánjuk összekötni. Ennek jegyében 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola javára szerveztünk jótékonysági gyűjtést, ahol a március 21-23-ig IV. KEK résztevőinek hála nagyon komoly összefogás valósult meg.

Az ELTE hallgatói és a BEAC sportolói által szervezett karitatív akció sikerességéhez gyakorlatilag mind a 16 tornán szereplő együttes hozzájárult. A KEK gárdái által küldött labdák, mezek, tornazsákok és egyéb sportfelszerelések illetve ajándékok mellett egy kis édességet, továbbá – a DVSC valamint a Videoton futballcsapatának dedikált felsőinek elárverezése által – némi pénzt is el tudtunk juttatni a kárpátaljai település iskolája számára. Az adományokat a KEK-et szervező ELTE hallgatók és dolgozók június 1-én, szombaton egy mini focitorna keretében személyesen adták át a tiszakeresztúriaknak. Az általános iskola udvarán az intézmény diákjaiból, a szervezőkből és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tagjaiból összeálló csapatok mérkőztek meg egymással – ám a győzelem helyett ezúttal kizárólag a részvétel és az önfeledt szórakozás volt a fontos. Nehéz szavakba önteni azt a hatalmas szeretet, amivel Tiszakeresztúron, majd később, a szintén meglátogatott Beregszászi Főiskolán fogadtak minket… Az együtt eltöltött órák, a megható pillanatok pedig alighanem még a legdrágább ajándékoknál is többet érnek.

Nagyszerű érzés volt látni, hogy az alig 900 fős település – és a csaknem 100 gyermeket számláló általános iskola – nem mindig könnyű mindennapjaiba egy kis boldogságot tudunk csempészni. Különösen nagy öröm volt ezt megtenni kevéssel a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja előtt, hiszen a KEK egyik alapvető szándéka a Kárpát-medencei magyar közösség kapcsolatainak sport által történő ápolása, erősítése. Köszönet illeti a márciusi tornán résztvevő csapatokat, és mindenkit, aki a gyűjtés sikerességéhez bármilyen módon hozzájárult. Csodálatos volt megtapasztalni a kupán együtteseinek önzetlen hozzáállását, ami erőt adhat a folytatására. Mert reményeink szerint ez a hagyományteremtő céllal életre hívott karitatív akció még csak a kezdet, és mostantól a KEK a futball mellett egy kicsit a nehéz körülmények között élők megsegítését is jelenti majd.