KÁRPÁT-MEDENCEI EGYETEMEK KUPÁJA

Jótékonyság

KEK – Jótékonyság

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club által rendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a sport mellett 2013 óta a jótékonysággal is össze van kapcsolva. Ennek jegyében 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola magyar diákjai számára, 2014-ben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, 2016-ban a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, 2017-ben a Péterfalvi Református Líceum, 2018-ban a Beregrákosi Általános Iskola és a Dr. Török Béla Szakiskola, 2019-ben a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola, 2020-ban  a Mezőgecsei Általános Iskola és a Tiszasalamoni Általános Iskola, 2021-ben pedig a Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói és sportolói számára gyűjtöttünk sportfelszereléseket és sportjátékokat.

Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen! Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót: segítsünk együtt a Kárpát-medence rászoruló fiataljainak!

2023 után 2024-ben ismét a kárpátaljai magyar gyerekekért fogunk össze és a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumot támogatjuk, akik a jelenlegi háborús helyzetben rendkívüli mértékben rászorulnak a támogatásra.
Minden résztvevő játékost, csapatot, egyetemet szeretnénk arra kérni, hogy támogassák a líceumot.
Ennek módjai:
Online formában:
Az Adjukössze online felületén az alábbi weboldalon: KEK Jótékonyság
Utalással:
Közvetlenül a Sztojka Sándor Jótékonysági Alapítvány magyarországi bankszámla számára utalhatnak.
Kedvezményezett neve: SZTOJKA SÁNDOR JÓTÉKONYSÁGI ALAPÍTVÁNY
Bankszámlaszám:
10300002-13523346-00014907
SWIFT code:
MKKBHUHB
HU70 10300002-13523346-00014907
Készpénzben:
A KEK ideje alatt március 1-jén és 2-án a Ludovika Campuson, a BEAC-on, és a Tüskecsarnokban az információs pultoknál elhelyezett adománygyűjtő dobozokba leadva támogathatják az iskolát, amit a BEAC, a KEK szervezőjeként eljuttat az iskola bankszámlájára.

Mezőgecse, Munkács, Tiszasalamon – 2021

Célbaértek a KEK jótékonysági adományai

A 123 éves BEAC október 14–16. között immáron 12. alkalommal rendezte meg a határokon átívelő KEK-et a Nemzeti Közszolgálati Egyetem társszervezésében. Az eseményt az Országgyűlés Hivatala és a Ferencvárosi Torna Club mellett egyetemek és számos vállalat támogatták. A tornák minden évben jótékonysági programokkal egészülnek ki, melyek során a leginkább rászoruló, határon túli magyar tanulók számára gyűjtenek sportszer felajánlásokat. A kedvezményezettek 2020-ban és 2021-ben kárpátaljai iskolák voltak.Az elmúlt évben a koronavírus-járvány okozta zárlatok miatt elmaradt a szokásos kárpátaljai átadó. Akkor a Tiszasalamoni Általános Iskola és a Mezőgecsei Általános Iskola számára gyűjtöttek felajánlásokat, míg 2021-ben a Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói voltak a kedvezményezettek. A gyűjtések során felajánlott sportszereket a BEAC és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselői november 18–19-én adták át a tanintézmények diákjainak. A program lebonyolítását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) végezte.

Átadó a Tiszasalamoni Általános Iskolában

A központi átadó eseményre a Mezőgecsei Általános Iskolában került sor, ahol elsőként Mester András, a település elöljárója köszöntötte a megjelenteket, majd köszönetet mondott az adományokért. Kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy az intézmény is a kedvezményezettek között van, s ezáltal olyan alapvető sporteszközökkel gazdagodik, melyekből sajnos hiány van a helyi iskolákban.

A jótékonysági felhíváshoz a Ferencvárosi Torna Club női kézilabda- és labdarúgócsapata is csatlakozott egy-egy dedikált kézi- és focilabdával, melyeket jótékonysági árverésre bocsájtottak a KEK szervezői. A befolyt összegek az iskolák javára kerültek felajánlásra.

Simon Gábor, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club igazgatója röviden felidézte a BEAC 1898-ban történt alapításának történetét, aláhúzva: a klub Magyarország legpatinásabb egyetemének, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) a sportegyesülete, melyet maga Eötvös Loránd akkori rektor alapított. A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját először 2010-ben rendezték meg. A KEK szervezőinek célja, hitvallása a határokon átívelő magyar fiatalok közösségének erősítése, a magyar felsőoktatási sportélet fejlesztése és népszerűsítése. „Szerettük volna, hogy minden évben legyen egy olyan esemény, ahol az egész Kárpát-medencéből érkező egyetemisták találkozni tudnak” – hangsúlyozta Simon Gábor. A tornán – melynek szlogenje „Sport határok nélkül!” – öt ország felsőoktatási intézményeit képviselték a hallgatók. Csapatok érkeznek a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és anyaországi egyetemekről, főiskolákról. „Ez egy olyan esemény, amely összeköti a határon túli és a határon innen élő magyar fiatalokat” – szögezte le a BEAC igazgatója. A futsal-, kosárlabda-, röplabda-, asztalitenisz tornák mellett idén futóverseny is helyet kapott a programban, ezzel mindinkább multisport eseménnyé alakítva a KEK-et.

A Mezőgecsei Általános Iskolában

Az átadón köszöntötte a vendégeket és az iskolásokat Beke Mihály András beregszászi magyar ügyvezető konzul, Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) rektorhelyettese, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője, valamint Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási és Kulturális Osztály vezetője. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Vincze István, Beregszász alpolgármestere, Horváth Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének alelnöke KMKSZ ISZ), valamint Mester András, a KMKSZ önkormányzati titkára, Mezőcsege helyi előljárója.

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a BEAC már évekkel ezelőtt aláírta az együttműködési szerződést, s a klubbal élő kapcsolatot ápolnak, hiszen a főiskola hallgatói rendszeresen részt vesznek a tornán is.

A sporteszközök átadója után a gyerekek birtokba vették a különböző sporteszközöket, majd kidobóst játszottak a BEAC képviselővel. A jótékonysági körutat a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban zárták, ahova a korábbi években született kiváló kapcsolatnak köszönhetően kaptak ismét meghívást a KEK szervezői.

A jótékonyság jegyében a korábbi években, így 2013-ban a kárpátaljai Tiszakeresztúri Általános Iskola magyar diákjai számára, 2014-ben a Szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, 2016-ban a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, 2017-ben a Péterfalvai Református Líceum, 2018-ban a Beregrákosi Általános Iskola és a Dr. Török Béla Szakiskola, 2019-ben a Nagyszőlősi 3. Sz. Perényi Zsigmond Középiskola tanulói és sportolói számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és sportjátékokat.

A felújítás alatt lévő Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskolában

Forrás: Kárpátalja Hetilap

Fotók: Szabó-Takács Réka (NKE)

További képek a KEK FB-oldalán.

Nagyszőlős – 2019

Sport határok nélkül! Kitűzték a nagyszőlősi vármegye házára a KEK zászlaját!

A BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, az idén jubiláló Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) szokásos eseményeként április 30-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze a kárpátaljai iskolások számára.A jótékonysági felhíváshoz idén is csatlakozott fővédnökként az Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök támogatásával, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony, Budapest Főváros, mely idén Európa Sportfővárosa, a Rákóczi Szövetség, a Decathlon Magyarország, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a labdarúgó, kosárlabda és röplabda országos szövetségek.Idén a kárpátaljai Perényi Zsigmond Középiskola magyar diákjai kapták a támogatást. Az átadó az intézmény majálissal összekötött ünnepségével együtt került megrendezésre. A nagyszőlősi járás magyar diákjai közül több mint 300 gyermeket nevelő iskola Perényi Zsigmond báró nevét viseli, aki a 1848/49-es szabadságharc vértanúja volt.Ma az iskola a korábbi vármegye házának patinás épületében működik, és az összegyűjtött adományoknak köszönhetően az oktatás tovább tud majd bővülni egyre több és változatosabb testneveléssel, és órák utáni sportolási lehetőséggel.Az átadó zárásaként az iskolai diákjai és tanárai barátságos mérkőzést játszottak a KEK szervezőivel.Az eseményen készült valamennyi fotó megtekinthető a GALÉRIÁBAN.

Beregrákos – 2018

Együtt a Beregrákosi Általános Iskoláért – Kárpátalján a KEK szervezői

A 120 éves BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, a IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája zárásaként május 30-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze a kárpátaljai Beregrákosi Általános Iskola részére.A már hagyománnyá váló kupa résztvevői minden évben gyűjtést szerveznek egy-egy határon túli oktatási intézménynek, immáron negyedik alkalommal egy kárpátaljai magyar közösség számára.Molnár Béla iskolaigazgató elmondása szerint egy kézilabda és egy kosárlabda pálya mellett, az apró kis tornateremben szokták kiélni mozgásigényüket a gyerekek. Sporteszközöknek azonban mindig híján vannak. A KEK-ről egy volt tanulójuk mesélt lelkesen az iskola vezetőinek és nagy örömmel értesültek róla, hogy ők lesznek a jótékonysági gyűjtés egyik kezdeményezettei.Simon Gábor, a BEAC igazgatója kiemelte, hogy az idén 120 éves BEAC számára nagyon fontos a határon túli magyar közösségek sorsa. “A jubiláló KEK a klub egyik legfontosabb eseménye, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi szervezők, hogy átélhetjük az átadásnak, az ajándékozásnak az örömét. Ezúton szeretnénk megköszönni minden játékosnak, öregdiák és egyetemista csapatnak, felsőoktatási intézménynek, és a KEK kiemelt támogatóinak Kövér László házelnök úrnak, Pánczél Károly elnök úrnak, Szabó Tünde államtitkár asszonynak, Potápi Árpád államtitkár úrnak, Gulyás Tibor HÖOK elnöknek, a Bethlen Gábor Zrt.-nek, a Rákóczi Szövetségnek és a sportági szakszövetségeknek, hogy a kezdeményezésünket évről évre támogatják. Jövőre 10 éves a KEK, így a jubileum alkalmából még több energiával folytatjuk: Sport határok nélkül!” Az átadó “ceremoniális” része után a KEK szervezői és az iskola diákjai a sportszereket közösen ki is próbálták, az adományozók és az iskola tanulói egy barátságos mérkőzésen mérték össze tudásukat.Köszönet a gyűjtésben résztvevő valamennyi támogatónak!
Az átadón készült összes fénykép elérhető a BEAC Facebook-oldalán!

Dr. Török Béla, Bp. – 2018

A BEAC által szervezett, összmagyar multisport esemény, a IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) zárásaként Kárpátalja mellett a budapesti Dr. Török Béla Szakiskolában is átadásra kerültek azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze! A június 5-i remek hangulatú eseményen egy parázs foci- és kosármeccsre is sor került az iskola tanulói és a BEAC szervezői között

Péterfalva – 2017

Több mint egy millió forintot gyűjtött a KEK!

Az ELTE és a BEAC által rendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának (KEK) szervezői ez évben ötödik alkalommal szerveztek gyűjtést egy rászoruló határon túli magyar intézménynek.
Tavaly a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum után ismét Kárpátaljára kerültek az adományok. A rekordszámú, közel 700 sportolót megmozgató Kárpát-medencei Egyetemek Kupája zárásaként június 6-án kerültek átadásra azok az adományok, melyeket a játékosok, szurkolók és támogatók közösen gyűjtöttek össze egy határon túli magyar intézmény részére.

Idén a kedvezményezett a Péterfalvi Református Líceum lett, így immáron harmadik alkalommal kerültek egy kárpátaljai magyar közösséghez a jótékonysági programon belül összegyűlt felajánlások.

Az átadóra a Tisza Stadionban került sor, ahol a tribünön több mint száz diák gyűlt össze. Az átadó “ceremoniális” része után a KEK szervezői a líceum diákjaival közösen kosaraztak és fociztak.

Ezt követően a BEAC munkatársai segítségével az iskolai tanulói kipróbálhatták az új eszközöket: a kislabda- és gerelyhajítás mellett magasugrással is megpróbálkozhattak a fiatalok.

A támogatók felajánlásaiból az iskolai testneveléshez szükséges sportfelszereléseket kapott az intézmény közel 400 000 Ft értékben, és 600 000 Ft-ot pénzbeni támogatásként.

Köszönet a gyűjtésben résztvevő támogatóknak:

– résztvevő intézmények, egyetemi és öregdiák csapatok
– Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök úr
– ELTE Szolgáltató Központ – Sportiroda
– Újbuda Önkormányzata, Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.
– Ferencvárosi Torna Club
– ELTE SPORT Kft.
– ELTE EHÖK
– ELTE PPK
– BME FUTSAL
– BEAC Kosárlabda Szakosztály
– Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Karácsfalva – 2016

Együtt Kárpátaljáért – Karácsfalván járt a KEK jótékonysági programja

A KEK jótékonysági programja 2016 májusában a kárpátaljai Karácsfalvára érkezett. Az ukrán-magyar határtól pár kilométerre található, alig 400 lelkes településen található a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum. Az intézmény célja, hogy a vidéken élő tehetséges magyar diákokat felkarolja és az érettségi mellett egy szakmát is adjon a gyerekek kezébe. Az iskola kb. 90 diákját és tanárait látogatta meg az ELTE és a BEAC csapata.A Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját szervező egyesület minden évben egy-egy határon túli intézmény számára gyűjt sportfelszereléseket. Idén közel 1 m Ft értékben tudott sporteszközöket ajándékozni a Líceumnak, ahol szeptemberben egy új tornateremmel és egy tanmedencével bővül az iskola. Reméljük a fejlesztéseknek és az új sporteszközöknek köszönhetően a sport egyik fellegvára is lesz a kis magyar lakta ukrán település.Köszönjük a KEK támogatóinak, együttműködő partnereinek és a KEK, KEK Alumni résztvevő felsőoktatási intézményeinek, egyesületeinek, csapatainak és játékosainak, hogy évről évre egy-egy nemes ügy mellé állnak azzal, hogy részt vesznek a KEK jótékonysági programjának támogatásában.

Tusnádfürdő – 2015

Szabadka – 2014

Megérkeztek az adományok Szabadkára

A Vajdaságból érkező szabadkai csapat tagjainak és a Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző (MTTK) Kar Hallgatói Önkormányzatának közös szervezésében április 14-én Szabadkán került megrendezésre az MTTK sportnapja. A sportnap mottója a „ A labda összeköt”, hasonlóan a KEK eszmeiségéhez, melynek üzenete, hogy határon átívelő közösséget teremtsünk a sporton keresztül.

A KEK szervezői csapata a sportnap keretén belül egy gála mérkőzést játszott a Hallássérült Iskolaközpont diákjaival, ahol 3-2-re a szabadkai fiatalok nyertek. A mérkőzést megelőzően a KEK szervezői átadták a több mint két száz ezer forint értékű sportfelszereléseket, a Nyilasi Tibor által dedikált jegyeket, a KEK hivatalos pólóit és egy teljes mezgarnitúrát. A KEK döntőjén a póló eladásokból és felajánlásokból összesen 100 ezer forint gyűlt össze, melyet Simon Gábor és Nagy Gergely, a KEK főszervezői adtak át az iskola tanárának, Sebők Ferencnek. Az iskola kiemelkedő munkát végez a fogyatékkal élő fiatalokért, munkát és boldogulási lehetőséget biztosítva számukra az életben. Az oktatás mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a sportra. Birkózásban, asztaliteniszben, atlétikában és labdarúgásban is kimagasló eredményeket érnek el diákjaik évről, évre.

A KEK győztesének járó nyereményt, a KEK első helyezettje a Sepsi ’08 felajánlotta a diákok számára, így tizenhárman egy hosszú hétvégét tölthetnek május 1-ei héten Budapesten, a Dunai Egyetemek Regattáján.

Ezúton is köszönjük a résztvevő csapatok és a KEK támogatóinak segítségét, akik Beregszászról, Csíkszeredáról, Kolozsvárról, Révkomáromból, Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról, hazánkon belül pedig Budapestről, Pécsről, Debrecenből és Gödöllőről érkeztek. Támogatóink között szerepel az MLSZ, az ELTE EHÖK, a Joma, az ELTE SPORT Kft., az ELTE Karrierközpont, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Mayer Pincészet, az Antall József Tudásközpont.

Az Európai Unió ifjúsági portáljának figyelmét is felkeltette a KEK szervezőinek önkéntes munkája, amiről az alábbi cikkben részletesebben is olvashatnak:

Résztvevők: Sajben Stefánia (TTK matematika), Zakariás Barbara (PPK sportszervező), Orbán Csilla (ELTE-BEAC női futsal), Móczik Alexandra (BTK skandinavisztika), Sajben Marcell (PPK sportszervező), Pálffy László (ÁJK), Nagy Gergely (KEK főszervező), Fedasz Vivien (ELTE-BEAC sportszervező,) Simon Gábor (ELTE-BEAC ügyvezető)

Pesti körutazáson a Szabadkai Hallássérült Iskola diákjai

Az Antall József Tudásközpont felajánlásából a KEK legjobb határon túli csapatának járó különdíjat a Sepsi ’08 alakulatának köszönhetően a Szabadkai Hallássérült Iskolaközpont diákjai kapták meg. A május 1-én megrendezésre kerülő Dunai Regatta programjaival összekötött budapesti városnéző kiránduláson így a vajdasági, fogyatékkal élő gyerekek vehettek részt. A tizenkét főből álló lelkes gyerek csapat, Sebők Ferenc nevelőtanárral együtt szerda délután érkezett a Budapestre, ahol három napot töltöttek el. A gyerekek ez idő alatt ellátogattak a Lukács Gyógyfürdőbe, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Parlamentbe. Részt vettek a május 1-én megrendezett Dunai Regatta színes programjain, ahol indultak a  futóversenyen és felszállhattak a szurkolói hajóra is.

A KEK szervezői és résztvevő csapatai számára is fontos, hogy segíteni tudjon olyan határon túli közösségeknek, akik számára elérhetetlennek tűnik, hogy sportfelszereléseket vásároljanak vagy magyarországi kirándulásokat szervezzenek a gyerekek számára. Köszönjük az Antal József Tudásközpont, a Sepsi ’08 támogatását és a csapatok segítségét is eme nemes ügy érdekében!

Tiszakeresztúr – 2013

Megérkeztek az adományok Tiszakeresztúrra

Ahogy arról már többször is hírt adtunk, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját az idei esztendőtől kezdve minden évben egy-egy nehézsorsú település megsegítésével kívánjuk összekötni. Ennek jegyében 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola javára szerveztünk jótékonysági gyűjtést, ahol a március 21-23-ig IV. KEK résztevőinek hála nagyon komoly összefogás valósult meg.

Az ELTE hallgatói és a BEAC sportolói által szervezett karitatív akció sikerességéhez gyakorlatilag mind a 16 tornán szereplő együttes hozzájárult. A KEK gárdái által küldött labdák, mezek, tornazsákok és egyéb sportfelszerelések illetve ajándékok mellett egy kis édességet, továbbá – a DVSC valamint a Videoton futballcsapatának dedikált felsőinek elárverezése által – némi pénzt is el tudtunk juttatni a kárpátaljai település iskolája számára. Az adományokat a KEK-et szervező ELTE hallgatók és dolgozók június 1-én, szombaton egy mini focitorna keretében személyesen adták át a tiszakeresztúriaknak. Az általános iskola udvarán az intézmény diákjaiból, a szervezőkből és a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tagjaiból összeálló csapatok mérkőztek meg egymással – ám a győzelem helyett ezúttal kizárólag a részvétel és az önfeledt szórakozás volt a fontos. Nehéz szavakba önteni azt a hatalmas szeretet, amivel Tiszakeresztúron, majd később, a szintén meglátogatott Beregszászi Főiskolán fogadtak minket… Az együtt eltöltött órák, a megható pillanatok pedig alighanem még a legdrágább ajándékoknál is többet érnek.

Nagyszerű érzés volt látni, hogy az alig 900 fős település – és a csaknem 100 gyermeket számláló általános iskola – nem mindig könnyű mindennapjaiba egy kis boldogságot tudunk csempészni. Különösen nagy öröm volt ezt megtenni kevéssel a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja előtt, hiszen a KEK egyik alapvető szándéka a Kárpát-medencei magyar közösség kapcsolatainak sport által történő ápolása, erősítése. Köszönet illeti a márciusi tornán résztvevő csapatokat, és mindenkit, aki a gyűjtés sikerességéhez bármilyen módon hozzájárult. Csodálatos volt megtapasztalni a kupán együtteseinek önzetlen hozzáállását, ami erőt adhat a folytatására. Mert reményeink szerint ez a hagyományteremtő céllal életre hívott karitatív akció még csak a kezdet, és mostantól a KEK a futball mellett egy kicsit a nehéz körülmények között élők megsegítését is jelenti majd.