Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért és Ifjúságért felelős államtitkárát, dr. Simicskó Istvánt is az V. KEK fővédnökei között találjuk, aki tavaly két ízben is hasonló szerepkörben vett részt egy másik nagy népszerűségnek örvendő ELTE-s sportrendezvényen, az 5vös 5km-es futóversenyen.

Mit jelent a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája az egyetemi-főiskolai sport számára?

Politikusként, magánemberként és édesapaként is örömmel állok minden olyan kezdeményezés mellé, ami az aktív, csapatjátékos szemléletet ösztönző sportokat tűzi zászlajára és az összmagyar gondolat jegyében segíti a határon túli kapcsolatok ápolását, a nemzetépítést. A magyar kormány a jövő letéteményeseiként tekint a fiatalokra, kardinális kérdésnek tartja, hogy az egyetemi-főiskolai hallgatók is minél többet, minél gyakrabban mozogjanak, ezért kiemelten támogatja a diák- és hallgatói sportot.

Milyen üzenetet küld a résztvevő csapatok számára?

Az összes játékos kedvű fiatalnak azt kívánom, őrizzék meg életükben a sport szeretetét és a játékszenvedélyt. Minden, ami egy izgalmas mérkőzés alkotóeleme, az életben is fontos kapaszkodó: kitartás, önfegyelem, okos kompromisszumok, szenvedély, egészséges önbizalom, összjáték és a csapattársak megbecsülése. Hadd idézzem Hemingway időtálló gondolatát! “A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni.” Ha mindezt határokon átnyúlóan tesszük, támogatjuk a Kárpát-medencei sportkapcsolatokat, ösztönözzük a fiatalok részvételét ezen programokon, össz-nemzetpolitikai kontextusba helyezzük az ifjúsági és az egyetemi sportot. Ez egy fiatal életében, gondolkodásában, kapcsolatainak építésében hosszú időre meghatározóvá válhat.

Milyen sportélményei vannak az egyetemi éveiről?

Egészen kisgyermek korom óta rendszeresen sportolok, a felsőoktatási tanulmányaim ideje alatt főként a küzdősportok felé orientálódtam. A kung-fu lassan húsz éve szerves része az életemnek: bármennyire elfoglalt vagyok is, mindig igyekszem időt szánni rá.

Válhat-e a futsal a jövőben széles körben olyan felkapottá, mint nagypályás “testvére”?

Már most is nagyon népszerű, jómagam is kifejezetten kedvelem. Olybá tűnik, a futsal több, mint divat és múló hóbort, drukkolok, hogy kiállja az idő próbáját. Elérheti-e a nagypályás foci népszerűségét? Legnagyobb részben a futsalt lelkesedéssel űzők és az ilyen nagyszabású tornák szervezőinek teljesítményén, hozzáállásán múlik. Önöké a jövő: mutassák meg, hogy igenis vetekedhet a klasszikus futball népszerűségével.

Ki a kedvenc focistája?

A régi nagyok közül természetesen Puskás Öcsi bácsi és Nyilasi Tibor az örök favorit, míg a jelenben magyar részről Vanczák Vilmos, a külföldiek közül Andrés Iniesta és Philipp Lahm játéka szimpatikus.

fotó: ELTE Online