Mi a célja egy egyetemi futsal-tornának? Hogy megmozgassa a fiatalokat? Hogy sok-sok nézőt csábítson a lelátókra? A KEK nem éri be ennyivel. Összehozzák a külhoni magyar csapatokat a hazaiakkal, jótékonykodnak, és nekik szurkol a sportelit.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK) az ELTE-BEAC futsal-tornája. Az eseményen már ötödik éve külhoni magyar csapatok mérkőznek meg hazánk legjobb egyetemi klubjaival, hogy megszerezzék az egy éven át tartó dicsőséget és persze a trófeát. A presztízs és a mozgás öröme azonban a kisebbik cél, a szervezők határozott célja már második éve, hogy az esemény ideje alatt futó gyűjtés segítségével ne csak szellemi, hanem megfoghatóbb, anyagi támogatást is nyújtsanak egy-egy határon túli, rászoruló intézménynek.

​Idei célunk a Szabadkai Hallássérült Iskolaközpont javára sportfelszerelések és adományok gyűjtése volt. Kezdeményezésünkhöz a KEK csapatai, felsőoktatási intézmények és a torna védnökei is csatlakoztak. A tavalyi Tiszakeresztúrra vitt gyűjtés is jól sikerült, külön élmény volt számunkra és remélem az iskolai diákjai számára is, hogy személyesen vittük el az adományokat, amit közös sportolással, meccsel egybekötve adtunk át!“ – mesélte Simon Gábor, a KEK egyik ötletgazdája és szervezője. Gábor igazi lelkes, pörgős szervező alkat, le sem tagadhatná, mennyire büszke a tornára. Az egyik legfontosabb, amit el szeretne érni, hogy a rendezvény jól megszokott, akár több évtizedes hagyománnyá váljon.

“A KEK-et mára már ismerik és elismerik a nevét és a színvonalát. Aminek kimondottan örülök, hogy sok fiatal egyetemistát nyertünk meg az ügynek, így a rendezvény tovább él és biztos kezekben van. A KEK eszmeiségének fontosságát felismerték az egyetemisták. Ez fontos, mert a torna fennmaradása és rendszeressége a célunk. ​Arra is büszkék vagyunk, hogy évről évre a legkiválóbb magyar játékosok tisztelik meg a tornát. NB 1-es, NB 2-es egyetemista játékosok versengenek a KEK bajnoki címéért! Ez mindent elmond az ELTE-BEAC által szervezett torna presztízséről!”

Idén is hatalmas izgalmak voltak, elmaradt a címvédés, a trófeát végül a két évvel ezelőtti bajnok, a nagy esélyes Sepsi 08 szerezte meg. A rendezvény igen komoly partneri, támogatói kapcsolatokat ápol, és itt nem csak hazai nagy nevekre, hanem nemzetközi cégekre, szaktekintélyekre is gondolni kell.

“​Idén is több komoly fővédnöke volt a tornának. A labdarúgó szövetség részéről Csányi Sándor, elnök illetve Nyilasi Tibor, a Fradi legendás játékosa vállalta a felkérést. Nyilasi Tibor személyesen köszöntötte a résztvevőket a KEK megnyitóján, az ELTE BTK kari tanácstermében. Simicskó István sportért felelős államtitkár, Tarlós István főpolgármester és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is mellénk állt. Mezey Barna az ELTE rektora, pedig mint a szervező, vendéglátó egyetem rektora mondott igent a felkérésre.”​

Tavaly még a francia zseni, Michel Platini is baráti hangvételű levelet küldött a résztvevőknek, megtoldva néhány FIFA-labdával is küldeményét. Ígérete alapján az sem kizárt, hogy a következő kupán már ő is az első sorban fog tapsolni és szurkolni.

A fejlődés évről évre megfigyelhető, a kezdeti 5-6 fős szervezőcsapat mostanra közel 25 fősre gyarapodott, és talán a java még most jön, de így öt alkalom után is bőven van mire büszkének lenni. Gábor az eseménysorozat sok pozitív üzenete közül a közösségi élményre, a közös célért való küzdés szellemiségére a legbüszkébb.

“Az Olimpiákon is kiemelt szerepe van az önkénteseknek, akik pénzt, időt áldoznak az önkéntes munkára. Úgy gondolom, ennek az eszméjéhez hasonlít egyre inkább a KEK is, a célért a hallgatók hajlandóak sokat tenni, és ennek évről évre meg is van az eredménye. Nagyon hálásak vagyunk nekik, és mindenki másnak is, aki bármit is hozzátett, hozzátesz a nagy egészhez.

Forrás: www.europa.eu