Az egyetemisták részére szervezett nemzetközi viadal, a Kárpát-medencei magyarság nyolc kiemelkedő csapatát méretteti meg a fesztivál keretein belül. A kiemelkedő erdélyi egyetemi központok (Kolozsvár, Marosvásásrhely), valamint a székelyföldi városok (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda) képviselői mellett, olyan neves egyetemek is részt vesznek, mint a budapesti ELTE illetve a Debreceni Egyetem.

„Az I. Tusványosi Finálét szűkebb berkekben bajnokok randevújának is nevezzük, ugyanis a résztvevő nyolc egyetemista gárda egytől-egyik magas színvonalat képvisel, amelyek közül már szinte mindegyik nyert valamilyen bajnokságot. A nívós foci mellett természetesen cél a jó hangulat és a határon inneni és túli egyetemisták közelebb hozása egymáshoz. Szeretnénk ha határokon átívelő barátságok szövődnének.” – mondta a bajnokság főszervezője, Ilyés Szabolcs.

A bajnokság fővédnöki szerepét Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat emblematikus tagja vállalta el.

A foci és jó hangulat mellett a szervezők egy jótékony akcióval is előrukkoltak. A bajnokságon résztvevő csapatok, illetve a TuFi Szervezőcsapat adományaiból összegyűjtött focilabdák, különböző csángó falvak iskoláiban fognak gyerekek százainak örömöt okozni.

A bajnokság időpontja július 25-26. és helyszíne a tusnádfürdői Székely Fogadó mögötti minifocipálya. További részletek pedig a TuFi2014 facebook oldalon találhatóak.