A versenyt a hagyományokhoz hűen idén is a Kárpátmedencei Egyetemek Kupájának döntőmérkőzése előtt rendezik meg, így biztosítva egész napra változatos és izgalmas látnivalót a szurkolóknak. A kétnapos eseménynek a korábbi évekhez hasonlóan idén is a BEAC csarnoka ad otthont.

Bár a cheerleading Magyarországon még nagyon fiatal sportnak számít, így még mindig viszonylag kevéssé ismert, Amerikában, a cheerleading hazájában az éves egyetemi bajnokság a világ legmagasabb színvonalú versenyei közé tartozik, amit országszerte hatalmas médiaérdeklődés övez. Szerencsére a hazai cheer sportnak sincs oka a szégyenkezésre, mivel mind színvonalban mind a regisztrált sportolók számában lassan kezd felzárkózni a szintén magas nívójú európai élvonalhoz.

Az idei MEFOB-ra az eddigieknél is több sportoló nevezett, továbbá a mezőnyt idén egy új kategória, a High Kick Team is színesíti. Ebben a kategóriában a versenyzők látványos tánckoreográfiát mutatnak be nagy létszámú (12-25 fő) csapatokban, az elnevezéshez hűen magas láblendítésekkel tarkítva. A versenyprogram további kategóriái a rutinos szurkolók számára már ismerősek lehetnek. A táncos vonalon tovább haladva idén is lesz freestyle pom dance team és double is, amik a színes pomponok, forgások és ugrások kavalkádja miatt talán a verseny egyik leglátványosabb kategóriái közé tartoznak. A táncos kategóriák mellett idén sem maradhat el a cheerleading akrobatikus változata, amelyen belül group stunt és partner stunt kategóriákban mérhetik össze tudásukat a sportolók. Előbbiben a versenyzők kis csoportokban (4-5 fő) mutatnak be gyakran félelmetes és nem kis ügyességet igénylő emeléseket és dobásokat, utóbbiban pedig egy fiú egy lány felállásban láthatjuk ugyanezt. Bár a MEFOB alapvetően egyetemi bajnokság, a korábbi évekhez hasonlóan az Open kategóriák valamelyikében idén is lesz lehetőségük a versenyzésre, a nem egyetemista versenyzőknek is.

A verseny színvonalát jelzi, hogy zsűri tagjai Ausztriából és Csehországból érkező hivatalos európai bírói végzettséggel rendelkező szakemberek lesznek, a versenyzők között pedig ott lesz az ELTE a tavalyi világbajnokságot is megjárt táncos párosa (Balogh Patrícia és Szabó Hanna), valamint az ELTE részéről több, a tavalyi Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett sportoló is.

A verseny előnapján, március 3-án az ELTE csapatának edzői Miklós Mátyás és Kovácsik Rita tartanak szakmai képzést az érdeklődőknek. A képzés során a résztvevők megismerkedhetnek az European Cheer Union által hivatalosan elfogadott 2017-es szabályrendszer újdonságaival mind cheerleading (L3, L5 és L6 szintek), mind a Performance Cheerleading (Freestyle pom) kategóriákban.