Azok az igazi spílerek, akik nem az esztelen fel-le futásokkal és a labdára való rácsavarodással tűnnek ki a mezőnyből, hanem a helyezkedésükkel és a zseniális passzaikkal. Ilyen spílerekkel lesz tele az Alumni-kupa, aminek keretei között olyan játékosok lépnek pályára, akik akár több évtizeden keresztül bizonyították már futsal tudásukat. Bemutató cikksorozatunk folytatódik, ezúttal az Alumni csapatokat vesszük górcső alá.

Kezdjük a bemutatást a tavalyi bajnokkal, a Csíkszeredáról érkező Imperial Wet csapatával. Az alakulást követően szinte minden KEK es ELDK tornán részt vett a csapat, mindez annak köszönhető szerintük, hogy nagyon jól érzik magukat a tornák során. Mind köztudott, Csíki Sapientia néven futott be a csapat, de végül az Imperial Wet csapatnév ragadt rájuk véglegesen. A társulat tagjait a kezdetek kezdete óta egy hatalmas barátság tartja össze, emellett a mindennapi találkozások és a heti 3-4 alkalmi foci nagyon sokat erősít abban, hogy az összhang is meglegyen közöttük. Tavalyi győztesként látogatnak vissza az Alumni-kupára, és természetesen meg szeretnék védeni a címüket, de tudják hogy nagyon nehéz út áll előttük, mivel ebben az évben a szórakozásra is szeretnének fektetni némi hangsúlyt.

Ne szaladjunk messze, folytassuk a sort a szintén Székelyföldről, Sepsiszentgyörgyről érkező Sepsi’08 csapatával, akik eddig minden budapesti KEK-en, és az utolsó kivételével minden KEK Csíkszeredán is részt vettek. Igaz az első két alkalommal nem ezen a néven futott a csapat, de tagjai egytől egyig a jelenlegi Sepsi’08 keretében vannak. Tehát eddig 7 KEK Budapest, 3 KEK Csíkszereda és 9 ELDK-n voltak jelen, valamint 2 TuFi-n is szerepeltek, ami igazán impozáns lista. Külön érdekesség, hogy első pesti KEK-en az utolsó helyezettek közt zártak, míg a másodikat megnyerték első erdélyi csapatként, melyre a mai napig büszkék lehetnek. A csapatot a közös élmények, az együtt megnyert tornák, a gyerekkori barátságok, a családi hangulat tartja egyben, mára egy nagy családot alkotnak, akik a mindennapjaikat is együtt töltik.

A kezdetekkor még az eredmény is fontos volt, de ma már abszolút nem ezért utaznak el egy tornára. A kikapcsolódás, a szórakozás, a rég nem látott barátokkal való találkozás, az együtt lét, a jó élmények és a jó foci az, ami vonzza őket, többek között ezért is jönnek szívesen a KEK Alumni-kupára.

Maradunk Erdélyben, a következő gárdánk előszőr szerepel az Alumni-kupán, így sötét lóként érkeznek. Az Árnyék nevet viselő csapat 2005-ös megalakulása óta minden évben részt vett az ELDK-n (2016 kivételével), a KEK-re pedig 2010-2012 között látogatott el. Teljesítmény szempontjából kedvencük az a két ELDK, amelyiken a 4. helyen végeztek (2007 és 2015), élmény szempontjából pedig a 2010-es KEK-et idézik fel szívesen, hisz az volt az Árnyék első határon túli kiruccanása. 2005 óta harmadik kapitánya van a csapatnak, mindegyikük arra törekedett és törekszik a mai napig is, hogy a csapattagok amellett, hogy jó focisták, legyenek csapatemberek és barátok is egymással. Körülbelül 70 fiatal fordult meg az Árnyék színeiben, voltak generációváltások, de a csapatszellem, a küzdeni akarás és az összetartozás sose szűnt meg.

Ez az első Alumni-kupájuk, reménykednek abban, hogy élménydús napjaik lesznek március 2-4. között. Hogy ez a kikapcsolódás terén jön-e össze, vagy esetleg egy jó eredmény hozza, netalántán mindkettő, az nem számít.

Nem szakadunk el Erdélytől, negyedik csapatunk a BAK-elit, akik eddig összesen 3 ELDK-n vettek részt. A legemlékezetesebbnek talán a legelsőt mondanák, az volt a csapat első igazán rangos megmérettetése, ahol 31 másik csapattal mérték össze tudásukat. Sajnos az elmúlt években a tanulmányaik és munkáik miatt eléggé szétszéledtek, de ami most mégis újra összehozta a brigádot, az a barátság, valamint a KEK Alumni-kupa. Az elsődleges céljuk, hogy jól érezzék magukat úgy a pályán, mint a budapesti éjszakában is.

Kárpátaljai csapatunk, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola már 2011-től szinte megszakítás nélkül állandó résztvevője a KEK-nek, ezen kívül a csapat tagjai közül többen részt vettek már a Székelyföldért-kupán és a Debreceni Campus Fesztiválon is. Kedvenc versenyük nincs, lehetőségeinkhez mérten igyekeznek részt venni ahol csak tudnak. A főiskola befejezése után a csapat tagjai elindultak a szélrózsa minden irányába, így sajnos nagyon ritkán tudnak találkozni, beszélgetni, focizni egy jót. Pont ebből a szempontból kiindulva gondolták azt, hogy idén először egy Alumni csapattal is indulnak, hogy legalább egy ilyen nagyobb rendezvényen összegyűljenek, találkozzanak, ápoljuk a régi barátságokat. A másik nem elhanyagolható szempont, hogy Kárpátaljáról egyetlen csapatként ők tudják képviselni régiójukat, így felelősségük is, hogy jó hírét vigyék főiskolájuknak és a kárpátaljai magyarságnak.

A hangsúly náluk egyértelműen a kikapcsolódáson, az élményekben való gazdagodáson és a találkozásokon van. Ez nem azt jelenti, hogy ne tennék oda maximálisan magukat a pályán, de mivel a hétköznapokban nem tudnak együtt játszani, ezért nem lenne helyénvaló irreális eredményeket tűzni csapatuk elé.

Továbbra is Erdély, méghozzá az El Passo csapata, akiknek ez az első nagy megmérettetésük, de vannak a csapatban, akik már négy ELDK-n és két KEK-en is részt vettek. A tavalyi 4. helyre, illetve az azt követő közös himnuszéneklésre, valamint a bronzmeccs alatti hangulatra a GOBÉK csapatával emlékeznek vissza a legszívesebben. Három-négy éve járnak közösen focizni, amikor elkezdték még mindenki egyetemista volt, most már leginkább rezidens orvosok alkotják a csapat gerincét. Az El Passo egy helyi kocsma, ahol minden foci után összeülnek egy-két sörre, van aki inkább ezt részesíti előnyben a focival szemben, de mivel a kettő egyūtt jár, a kocsmázás igazából mozgásban tart mindenkit. Számukra egyértelműen a kikapcsolodás a cél, fő célkitűzésük annyi, hogy ne adják könnyen a bőrűket egyik mérközésen sem, illetve a meglepetés erejében bíznak. Kicsit nehéz a helyzetük, mivel sajnos a kapusuk az utolsó pillanatban mondta vissza a szereplést, de úgy döntöttek, hogy ez nem ok arra, hogy egységüket megbontsák, megoldják maguk közt a problémat.

Régi motorosok a szintén Erdélyből érkező Fr.Ady gárdája. Az első ELDK amin részt vett a csapat még végzős iskolás korukban volt ezelőtt 9 évvel, Székelyudvarhelyen. Azóta folyamatosan évről évre visszajárnak a KEK és az ELDK rendezvényekre, és az idei Budapesti KEK zsinórban a harmadik egyetemi és első az Alumni-kupa a csapat számára. Kedvenc turnéjuk nincsen, mivel mindegyiknek megvan a maga varázsa, de ha muszáj lenne egyet megemlítene, akkor a 2015-ös KEK-et mondanák, amit sikerült megnyerniük. Két célkitűzésük van minden évben: az Éjszaka Ördögei cím és az első hely. Mindkettőhöz sok sikert kívánunk!

Határon belül is akadhat meglepetés csapat, méghozzá az NSKI, mivel idén először vesz részt a Kárpát-medencei Egyetemek Alumni-kupáján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet – „profiljából” is adódóan – azzal a céllal, hogy a labdarúgás nyújtotta közösségi élmény által hozzájáruljon a Kárpát-medencei magyarság együvé tartozásának erősítéséhez, valamint a kulturális, társadalmi és gazdasági tér fejlesztéséhez, a nemzet határokon átívelő újraegyesítéséhez és a jövő nemzedékeinek támogatásához.  Jótékonysági célú felajánlásukat is ennek szellemében teszik meg.

Az intézet többek között évek óta házigazdája a Kárpát-haza Labdarúgó Torna égisze alatt megrendezésre kerülő Székelyföldért Teremlabdarúgó Tornának, valamint a tavaly ősszel először megrendezésre kerülő Kárpátaljáért Labdarúgó Tornának. Ezen kívül állandó résztvevője kormánytisztviselői sportnapoknak.

Esélylatolgatás végett a csapat „sötét ló”, azonban a számos hazai és külhoni tornán való részvételükből adódó tapasztalatukból fakadóan, akár az öregfiúk torna meglepetéscsapata is lehet…