A magyar sportélet meghatározó szereplőinek részvételével, interaktív konferenciával ünnepelte 10. születésnapját a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK), melyet a jubileumi torna alkalmából szerveztek meg. A konferenciára öt országból érkeztek vendégek, akik az eseményen a 21. század legújabb sportágait, a tacx-et, a floor curlinget, és a teqballt is kipróbálhatták.

Az előadók sorában ott volt Sárfalvi Péter, az EMMI nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, többek között Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár üzenetét tolmácsolta: a Kárpát-medencében az egyik fő kapcsolódási pont a sport a magyarok számára, a kormány is kiemelt stratégiai ágazatként tekint rá. A KEK pedig bizonyára azért élte meg a tízéves jubileumot, mert a Kárpát-medence magyarságának szüksége volt rá.

A konferencia tőszomszédságában berendezett expón a meghívottak kipróbálhatták a 21. század sportágait: a magyar fejlesztésű teqballt, a digitális kerékpározási élményt hozó tacx-et, darts-ot, a floor curlinget és az e-sportot, melynek fontosságáról Deutsch Tamás MTK-elnök beszélt.

„A sport egyik legnagyobb kihívása ma a sportfogyasztók megváltozott, megfiatalodott tömegének elérése. Erre az online térben van egyre inkább lehetőség. A kihívásra az e-sport lehet a válasz”.

A KEK csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozatához is, mely eseménysorozatról a KEK védnöke, Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes mondott el részleteket.

Dr. Zsigmond Barna Pál a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztosi teendők mellett civilben sportvezetőként is dolgozik, feladata összefonódik a KEK fő céljával: fejleszteni, ápolni a határon túli magyarság sportéletét.

Dr. Scheuer Gyula az ELTE kancellára az egyetem és a BEAC közös infrastruktúra-fejlesztési programról ejtett pár szót. Sikeresen befejeződtek a klubbal közös felújítások a gyakorlógimnáziumokban, emellett pedig a Trefort kertbe terveznek új sportlétesítményt, s a Mérnök utcai sporttelepen is új műfüves labdarúgó pályát épít öltözővel. A Bogdánfy úton pedig egy teljesen új sportkomplexummal tervezik megújítani az ELTE-s sportélet központját.

Dr. Fürjes Balázs államtitkár helyett a kommunikációs és motivációs trénerként is dolgozó öttusázó olimpiai bajnok, Mizsér Attila tartott prezentációt. Kifejtette, ma már nem elég, ha egy város kizárólag sportcéllal tekint egy világverseny megrendezésére. A turistákat, helyben lakókat a sportélményekhez kapcsolódó kulturális, gasztronómiai programokkal is el kell árasztani.

Az ELTE-s cheerleaderek látványos bemutatóját Nagy Zoltán Péter, az OTP marketing és kommunikációs igazgatójának előadása követte a globális sportszponzorációs tevékenységről.

Ezt követően Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Szövetség főtitkára következett, aki rövid történeti ismertetőt tartott a paralimpiáról.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője a legnagyobb hazai kerékpáros körverseny számaival hökkentette meg hallgatóságát: egy francia médiacsoportnak (ASO) köszönhetően ma 253 millió háztartásba jut el a Tour de Hongrie, idehaza évente több millióan követik a televíziós közvetítést az Eurosporton és az M4Sporton.

Magával ragadta hallgatóságát Kőrösparti Gábor, aki a hazai sportmenedzser iroda, a StrongAA ügyvezetője. Őszintén fejtegette a létező problémát, miszerint a különböző sportklubok, sportvezetők számára nem feltétlenül a sportoló érdekei a legfontosabbak, miközben a teljes sportszakma belőlük él.

A sokszoros magyar bajnok asztaliteniszező Zwickl Dániel, immár a teqball sportszakmai igazgatója. Aláhúzta, a volt Újpest-játékos Borsányi Gábor, és a mérnök Huszár Viktor által kifejlesztett teqball célkitűzése, hogy a világ minél több pontján játszhassák az emberek, és, hogy olimpiai sportág legyen belőle idővel.

Simon Gábor, a BEAC igazgatója a rugalmas egyetemi sportági kínálatra, és az okoseszközök használatának fontosságára hívta fel a figyelmet, de hangsúlyozta, a közösségi sportélmény biztosítása nélkül nincs egyetemi sport.

Az MLSZ Fantasy, a The Fantasy Football, a BNN Fantasy Kína és az Edzők Ligája online sportjátékok ismertek, népszerűek a sportszeretők körében. Varga Tamás a Statzup sportstatisztikai cég ügyvezető-elnöke beszélt róluk röviden, s kifejtette, kollégáival korábban megpróbálták bevezetni a statisztika alapú futball közvetítéseket, de ennek edzői oldalról nagyon negatív visszhangja volt.

Szekeres Adrián, az MLSZ videóelemzője kifejtette, hogy a videóelemzés felértékelődését jelzi, hogy ma már egy vezetőedző a pályaedzője helyett sokkal inkább a videóelemzőjét viszi el egy olyan csapat meccsére, melyet fel kell térképezni.

A konferencia ideje alatt az érdeklődők a női labdarúgó Bajnokok Ligája eredeti serlegével is készíthettek egy közös fotót a helyszínen.

A konferencián készült valamennyi fénykép elérhető a KEK Facebook-oldalán.