Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága idén is a KEK mellé állt. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony emellett a KEK védnöki szerepét is elvállalta.

KEK: Hogyan teremt kapcsolatot a sport a határon túli magyarsággal?

SzT: A sport mindig is egy határokon átívelő tevékenység volt. A sportolás szeretete közös élmény és ráerősít az összetartozás érzésére is. Szerencsére ma már vagyunk olyan helyzetben, hogy lehetőségünk van támogatni a határainkon túl lévő magyar érzelmű sportműhelyeket is, és ezt természetesen meg is tesszük. Hiszen éljünk bárhol is a világban egy nemzethez tartozunk és a sport is egy remek eszköz ennek kifejezésére.

KEK: A KEK az egyik legjobb példa rá, hogy a tanulás és a sport remekül kiegészíti, sőt mi több, erősen támogatja egymást. Ön mit gondol erről?

SzT: Nagyon fontos, hogy a sportolók tisztában legyenek azzal, hogy a sportkarrier mellett építeniük kell magukat intellektuálisan is, és nem tehetnek fel mindent egy lapra. Ma már elvárás, hogy mind a két területen tudjanak bizonyítani, és valóban a fiatalok életének ez a két szegmense remekül kiegészíti egymást. A sportolói életpálya modell szerves része kell, hogy legyen a megfelelő tanulmányi eredmény is.

KEK: Mit üzenne a kupán részt vevő egyetemistáknak? Hogyan építhető be egy ilyen sportesemény pozitív élménye az életük többi szegmensébe?

SzT: Egy ilyen sportesemény, sportértéke mellett a kapcsolatokban teljesedik ki igazán. Azt üzenném, hogy ismerkedjenek, kössenek barátságokat és élvezzék a közös sportolás örömét. Ez egy sok éve biztosan megszervezett kupa, így azt gondolom talán a saját környezetükben is tudják hasznosítani a szervezők tapasztalatait, beszélgessenek, tanuljanak egymástól.

KEK: A sport most is Államtitkár Asszony élete szerves részét képezi. Tervezi, hogy eljön a KEK első futóversenyére, a KEK Run-ra?

SzT: A sport valóban most is az életem szerves részét képezi, és mindig figyelek rá, hogy változatosan és rendszeresen sportoljak. Természetesen a nagyszámú hivatali teendőim mellett ez komoly tervezést is igényel, így általában nem tudok elígérkezni biztosan egy-egy ilyen versenyre bármennyire is szeretnék esetleg elindulni rajta, ez mindig az aktuális feladataim függvénye.