A KEK küldetése, hogy a kárpát-medencében tanuló hallgatókat a sport közösségkovácsoló erejének segítségével egyesítse, ösztönözze a hallgatók közti új kapcsolatok kiépítését, továbbá egységesen fejlessze bennük nemzeti identitásukat. Az anyaországhoz való tartozás érzését, azonban nem csak a sportoló hallgatókban szeretné elérni az esemény, hanem minden határon túli magyar diákban. Ebből kifolyólag a BEAC által rendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája a sport mellett 2013 óta a jótékonysággal is össze van kapcsolva. Ennek jegyében 2013-ban a Kárpátalján található Tiszakeresztúri Általános Iskola magyar diákjai számára, 2014-ben a szabadkai Hallássérült Iskolaközpont, 2015-ben a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Központ, 2016-ban a kárpátaljai Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, 2017-ben a Péterfalvi Református Líceum, 2018-ban a Beregrákosi Általános Iskola és a Dr. Török Béla Szakiskola, 2019-ben a nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola, 2020-ban  a Mezőgecsei Általános Iskola és a Tiszasalamoni Általános Iskola, 2021-ben pedig a Munkácsi 3. sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulói és sportolói számára gyűjtöttünk sportfelszereléseket és sportjátékokat.

2022-ben a Tiszaújlaki 2. számú Széchenyi István Középiskola áll a KEK jótékonyságának középpontjában.

Az iskola rövid története

A csehszlovák időben Tiszaújlakon állami magyar népiskola működött 9 osztállyal, 8 tanítóval, valamint Kincstári Római Katolikus magyar elemi iskola 4 összevont osztálya. Volt cseh tannyelvű 4 elemi osztállyal, 4 pedagógussal. Cseh tannyelvű polgári iskolában 8 tanító tanított. 1938-tól lett Tiszaújlakon polgári iskola. Hivatalos megnevezése: Tiszaújlaki Magyar Királyi Állami Koedukált polgári iskola. 1944. október végén beszüntették az oktatást Tiszaújlakon. Majd csak 1946-ban a háború után indult meg az oktatás. Az iskolaépület a háború előtt az Engli családé volt és vendéglőként működött. 1945-től a hétosztályos iskola a kor szellemének megfelelően működött, rányomta bélyegét a központosított irányítási rendszer minden jellemzője.

Az iskola története 3 korszakra osztható

  • 1945-46 tanévtől hétosztályos magyar iskola működött.
  • 1958-59 tanévben a magyar iskola nyolcosztályos képzést biztosított a gyerekeknek és ez fennmaradt az 1973-74 tanévig.
  • 1973-74 tanévben Tiszaújlakon megkezdődött a magyar tannyelvű középiskolai oktatás.

Jelenleg az iskola 11 osztályában 187 tanuló oktatását 21 tanár biztosítja.

A tanári kar

A felújított iskola

2006. augusztus 29-én hivatalos keretek között átadták a felújított iskolaépület első szárnyát, minek kivitelezője a Széchenyi István Jótékonysági Alapítvány volt. Ezt követően, 2009-ben a második szárny is átadásra került az étkezdével. Végül 2015-ben a tanulók bírtokba vehették a sporttermet is, ami akár lehetőséget adhat a jövő sportnemzedékének kineveléséhez.

A KEK adományai

Eseményünk minden évben sporteszközökkel támogatja a határon túli magyar iskolákat, hogy a kárpát-medencében tanuló diákok se maradjanak ki a sportolás adta örömökből. Idén a Tiszaújlaki 2. számú Széchenyi István Középiskola a kedvezményezett, mi által az intézmény olyan értékes és alapvető sportfelszerelésekkel, -eszközökkel gazdagodik, melyek sajnos hiánycikknek számítanak az iskola életében. A tanulóknak így megadatik a lehetőség, hogy szélesebb körökben végezzenek sporttevékenységet, több sportágat gyakoroljanak, valamint a testnevelés órák színvonalának javulását is nagyban elősegíti a támogatás.

Ti is jótékonykodhattok a KEK-en!

Idén az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. támogatásával immáron második éve indul a KEK Run jótékonysági futóverseny, ahol több távon tehetitek próbára magatokat, illetve ezzel egy időben segíthetitek jótékonysági programunkat. Minden KEK Run nevezéssel, valamint pólóvásárlással gyarapodik az iskolának szánt támogatás mértéke.

Az esemény mellé olyan híres sportolók álltak, mint a hatszoros olimpiai bajnok Kozák DanutaNémeth Hanna magyar válogatott labdarúgó, Bujdosó Bendegúz magyar válogatott kézilabdázó, és Kazi Tamás az FTC atlétája.

További információ a futóversenyről és nevezés: IDE kattintva

Az esemény ideje alatt várjuk a résztvevő csapatok sportszer felajánlásait a Ludovika Aréna, valamint a Tüskecsarnok KEK-regisztrációs pultjainál. Emellett a KEK rendezvény póló megvásárlásával is a jótékonysági programunkat támogatod.

Akik segítik a programunkat

Mint minden évben, idén is többen állnak be a jótékonysági programunk mellé, valaki jótékonysági árveréssel, más a program népszerűsítésével. 2021-ben, például a Ferencvárosi Torna Club által árverésre bocsátott dedikált kézi- és focilabda is növelte a keretet, amivel támogatni tudtuk a határon túli iskolákat.

Ez évben újdonság, hogy nem kisebb nevek pártolják és népszerűsítik jótékonysági mozgalmunkat, mint a Trollfoci, az Üllői Százhuzonkilenc sportoldal, és természetesen az eddigi támogatóink és partnereink.


Bizonyítsuk be, hogy a KEK túlmutat a sporton, túlmutat minden versengésen! Kérjük a résztvevő csapatokat, a torna támogatóit és minden, a kárpát-medencei magyarság megmaradásáért tenni akarót: segítsünk együtt a Kárpát-medence rászoruló fiataljainak!