Társszervező egyetemünk, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Dr. Deli Gergely idén is vállalta a KEK védnöki tisztségét. A vele készült interjút olvashatjátok az alábbiakban.

Mit gondol az NKE és a KEK kapcsolatáról? Miért tartja fontosnak, hogy e multisport esemény mögé álljon az egyetem?

A KEK és az NKE céljai és hitvallása nagyon hasonlóak, ezért természetes, hogy az NKE támogatja az eseményt. Azt gondolom, hogy e nagyszabású sporteseménynek különleges jelentősége van, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében tanuló, felsőoktatási intézmények hallgatói a sporton keresztül kapcsolatot építhessenek egymással. A rendezvénnyel egyetemünk sport iránti elkötelezettségét szeretnénk erősíteni, és abban bízunk, hogy a KEK révén újabb hallgatók és dolgozók életében kap fontos szerepet a rendszeres mozgás.

A ’22-es KEK megnyitóján. Balról: Dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellára, Dr. Deli Gergely, az NKE rektora, Dr. Becsei András, az OTP Bank OTP Bank Retail divíziójának vezérigazgató-helyettese

Számos NKE hallgató és oktató mérettette meg magát a tavalyi KEK-tornákon és a futóversenyen. Milyen jelentőséggel bír a sport a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen?

Az NKE azon kívül, hogy a hazai és a nemzetközi közigazgatási, rendészeti és honvédelmi, valamint a vízügyi szakemberek képzésének bázisintézménye, egy „sportos egyetem”, amely sportegyesülettel is rendelkezik. A Ludovika SE célja az egyetem sportéletének segítése, az oktatáshoz kapcsolódó sporttevékenység szakmai támogatása, az egyetemi sportélet elősegítése. Az intézmény keretén belül több mint 20 szakosztály működik. A Ludovika Campuson működő, a mintegy 23 ezer négyzetméteres sportközpontban egy multifunkcionális sportcsarnok, uszoda, lőtér, továbbá több kültéri sportpálya, valamint a Ludovika Huszár Lovarda várja a sportolni vágyókat. Nagy hangsúlyt fektetünk tehát a sportra, mert tudjuk, hogy a sport nemcsak a testet edzi meg, de a pszichikumra is kiváló hatással van.

Tavaly az Ön rajtpisztolyának lövésére indult el a II. KEK Run futóverseny. Hogy tervezi, idén rajthoz áll?

A sportolást személyesen is kiemelten fontosnak tartom, igyekeztem saját életembe is beépíteni a rendszeres mozgást. Idén így én is indulok a versenyen.

A II. KEK Run rajtja előtt

Az NKE rektoraként milyen sportpillanatra a legbüszkébb, ha az elmúlt évet nézzük?

Nehéz egy eseményt kiválasztani, amikor az egyetem számos rangos sportsikert ért el az elmúlt évben is. 2022 májusában a budapesti rendezésű öttusa világkupaversenyen a nőknél egyik hallgatónk, Gulyás Michelle győzött a Ludovika Campuson zajló eseményen, aki ezt követően számos világversenyen ért el rangos helyezést. Michelle olyan eredményes évet zárt, hogy 2022-ben ő lett az év női öttusázója.A Magyar Egyetemi- Főiskolai Országos Vívó Bajnokságon (MEFOB) Fenyvesi Csaba Richárd, az NKE hallgatója párbajtőrben a dobogó második fokára állhatott fel.Tavaly októberben az NKE először indult a Dunai Regatta versenyen, ahol a Víztudományi Kar és a Rendészettudományi Kar hallgatóiból álló formáció győztesként szelte át a célvonalat. Decemberben a MEFS megtartotta az Év Egyetemi Sportolója Díjátadó Gáláját, amelyen több mint 150 sportoló vehetett át elismerést. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Testnevelési Egyetem mögött második helyezést ért el a MEFOB pontversenyén. A Magyar Vívó Szövetség rangsora alapján pedig a Ludovika SE Vívószakosztálya az egyesületek 2022-es pontversenyének eredményeképpen 48 egyesületből immár az 5. legeredményesebb vívóklub Magyarországon. És hogy egy 2023-as eredményt is említsek: Gulyás Michelle megnyerte a Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokságot és ezzel együtt a Felnőtt Országos Bajnokságot is február harmadik hétvégéjén.