A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) idén a KEK egyik kiemelt támogatójává lépett elő. Az együttműködésről és a közeledő miskolci Európai Egyetemi Játékokról is beszélgettünk Juhász Péterrel, a MEFS főtitkárával.

A MEFS hosszú évek óta a KEK mellett áll, idén pedig már kiemelt támogatója rendezvényünknek. Miért tartották fontosnak, hogy a nehéz körülmények ellenére idén is támogassák rendezvényünket?

Minden évben támogattuk eddig is a KEK-et, mert kiemelten fontosnak tartjuk ezt a határokon átívelő egyetemi sportos rendezvényt, főleg ilyen nehéz időkben, hiszen akkor jön legjobban a segítség. Úgy gondolom, hogy a KEK egy remek kezdeményezés, mert nemcsak versenyeket szervez a hazai és határon túli magyar hallgatóknak, hanem közösséget és kapcsolatokat is épít, mely kapcsolatokat és az itt megszerzett tudást, tapasztalatot a későbbiekben majd a munka világában nagyon jól fogják tudni hasznosítani az egyetemisták. Külön öröm számomra, hogy néhány éve egy futóverseny, a KEK Run is kiegészíti a versenysorozatot, amin minden évben nagy örömmel teszek eleget a szervezők meghívásának és futom le a 10 km-es távot.

Mit gondol, hogyan lehetne javítani a hallgatók közötti kapcsolattartáson a KEK után?

Úgy gondolom, hogy 2023-ban, az online világba, ahova beleszületett ez a generáció, különlegesen jól és kreatívan oldja meg a kapcsolattartást személyes találkozó nélkül is, és pont ezért remélem, hogy az itt kialakult barátságok maradandóak is lesznek, hiszen évről évre visszatérő versenyzők is vannak a KEK-en. A MEFS-nek az az egyik legfontosabb feladata, hogy közösséget építsen, melyet mi a sport által tudunk megtenni. Ezért támogatjuk évről évre a KEK-et és mióta létrejött, veszünk részt a KEK Run-on is. Ez egy stabil, kiemelkedően jó egyetemi sportos rendezvény, mely folyamatosan bővül az igényeknek megfelelően és a visszatérő hallgatók bizonyítják mennyire jó közösség alakult itt ki az évek során.

Ön, mint a MEFS főtitkára, évről-évre rajthoz áll a KEK Run futóversenyen, ezzel is példát mutatva az egyetemi hallgatóknak, dolgozóknak. Mit tapasztal, az egyetemi polgárság fejlődik az egészségtudatos szemléletmódban? Tudatosabban sportolnak, étkeznek és élik az életüket az elmúlt években?

Úgy gondolom egyre egészségtudatosabbak az egyetemisták és ehhez a MEFS is sokat tesz hozzá, de van még teendő bőven. Ezek olyan szokások, amik hosszú idő alatt alakulnak ki, de ha beépülnek a mindennapokba, akkor sokáig megmaradnak, hiszen belső igénye, késztetése lesz az embernek a sportra és az egészségtudatos életmódra, és ez sokkal fontosabb, mint bármilyen külső kényszer.

A COVID-nak a sok negatív hatása mellett pozitív hatása is volt, hiszen sokan elkezdtek tudatosabban foglalkozni az egészségükkel. Elkezdték, folytatták vagy újrakezdték a sportot és így egyre tudatosabban kezdtek el élni a saját maguk érdekében, melyet a többségük a vírus lecsengése után is megtartott. Ennek hatásaként az egyetemeken, amikor beindult a jelenléti oktatás, egyre nagyobb hangsúly helyeződött a sportra, egyre többen kerestek sportolási lehetőséget a campusokon, hiszen volt olyan hallgató, aki három félévet is csak online oktatásban teljesített és nem is tudott találkozni hallgatótársaival. A sport közösségépítő jellege ezáltal kezdett egyre jobban felértékelődni a Z generáció számára, és láthatóan keresték azokat a lehetőségeket, ahol nemcsak sportolhatnak, hanem a sport mellett ki is tudnak kapcsolódni.

Kihasználva a sport iránti megnövekedett érdeklődést és a sportban rejlő közösségépítés lehetőségét, tavaly indítottuk útjára a MEFOB FESZTIVÁLT, ahol 8-10 sportágban rendeztünk Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat egyszerre egy időben 4 nap alatt, melyet számos kiegészítő program és az esti bulik tettek teljessé Miskolcon.

Idén Debrecen lesz a rendezvény házigazdája április 28. – május 1. között, ahol Futsal, Vízilabda és Kosárlabda MEFOB-ok döntői lesznek láthatók, illetve várjuk Sakk, Cheerleading, Vívás, Tenisz, Atlétika és Ultimate Frisbee MEFOB-okra is az egyetemista sportolók jelentkezését.

2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezik az Európai Egyetemi Játékokat. Mit lehet tudni erről az eseményről? Kik és hogyan jelentkezhetnek a megmérettetésre?

Az Európai Egyetemi Játékoknak (EEJ) az a különlegessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem európai egyetemek versenyeznek egymással, tehát a hallgatók az egyetemük színeiben indulnak és jó szereplésükkel a saját egyetemük hírnevét öregbíthetik Európa-szerte. Az EEJ-re 18-30 év közötti nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal lehet jelentkezni a szervezők által megadott sportágakban. Az EEJ-t minden páros évben rendezik meg. A tavalyin 38 ország több mint 400 egyetem, 4000 egyetemista sportolója vett részt, ahol 14 helyszínen 20 sportágban mérhették össze tudásukat, melyből 18-ban magyar egyetemistáknak is szurkolhattunk. Már ez is felkészülés volt a 2024-es hazai rendezésű Játékokra, hiszen Magyarországról rekord számú résztvevő utazott ki: 17 magyarországi egyetem, 313 sportolója mérettette meg magát és összesen 47 érmet hoztak haza. A legtöbbet a TF szerezte, az ELTE pedig – a második hazai legeredményesebb egyetemként – a 19. helyen zárt az összesített ponttábla alapján.

Debrecenben és Miskolcon 2024-ben az alábbi sportágakban várjuk majd a jelentkezőket: futsal, kézilabda, 3×3 kosárlabda, tollaslabda, strand foci, kick-boksz, taekwondo, frizbi, vízilabda, strand kézilabda, kosárlabda, nagypályás labdarúgás, asztalitenisz, tenisz, strand röplabda, karate, tájékozódási futás, sakk, röplabda, judo. Figyelje mindenki a saját, egyetemi sporttal foglalkozó szervezetét a felhívásokkal kapcsolatban, hogy időben értesüljön a nevezésről.

Már gőzerővel készülünk a 2024-es hazai rendezésű EEJ-re Debrecennel és Miskolccal karöltve, ez is oka volt, hogy életre hívtuk az előzőekben már említett MEFOB FESZTIVÁL-t. Debrecen idén 3×3 Kosárlabda Egyetemi Európa Bajnokságnak (EEB) is otthont ad júliusban, Miskolcon pedig Vízilabda és Tollaslabda EEB-t rendezünk szintén ugyanebben a hónapban. Ezek mind-mind a felkészülést segítik a 4000 fős multisport eseménynek, melyen reméljük minél több magyar egyetemista induló és szurkoló fog részt venni.