2023-ban az Országos Minifutball Szövetség a KEK alumni focitornája mellé áll és a torna teljes lebonyolítását vállalja. Ennek kapcsán kérdeztük a Szövetség alelnökét, Pinkóczi Tibort.

Miért tartotta fontosnak az Országos Minifutball Szövetség, hogy a KEK mellé álljon?

Évek óta nyomon követjük a KEK-et, mely kétségkívül a Kárpát-medence egyik legnagyobb és legösszetettebb ismétlődő sporteseménye.
Lehetőségeinkhez mérten, már tavaly is igyekeztünk segíteni a rendezvény kispályás labdarúgás ‘részét’, az alumni focitornát, idén az egyeztetések hamarabb elkezdődtek Simon Gáborral és Sajben Marcellal, így lehetünk szakmai partnerek a rendezvényen. Az egyetemi sport kiemelten fontos számunkra, Budapesten pedig egy remek stábunk van, így jött az ötlet, hogy a KEK kispályás labdarúgás ‘részét’ akár teljes egészében is lebonyolíthatjuk.

Melyek azok a közös értékek, amelyek találkoznak az együttműködés során?

Jómagam büszkén mondhatom, hogy a fiatalokra mindig is nagy hangsúlyt fektettünk versenyeink során. A KEK alumni tornája való igaz elsősorban a korábbi egyetemistáknak szól, azonban együttműködni a szervezőkkel, megtapasztalni az egyetemi sport vérkeringését, tapasztalatunkkal segíteni a kispályás labdarúgótornát kiemelten fontos számunkra.

Követte az elmúlt évek KEK tornáit? Ha igen, hogyan jellemezné az alumni focicsapatok teljesítményét? Hogyan értékelné az elmúlt évek változásait, fejlődéseit?

Igen követtem. Tavaly jelen voltam a torna döntőjén és az azt követő díjátadón is. Úgy gondolom, remek kezdeményezés, hogy a KEK nem csak az aktív egyetemistáknak, hanem a már végzett hallgatóknak is szól, így biztosítva tartalmas kikapcsolódást no meg természetesen találkozási lehetőséget.

Mit gondol, miben lehetne fejlődni még?

Fejlődni mindig lehet, sőt kell is. A kispályás labdarúgás – és úgy a labdarúgás általában – egy rendkívül összetett sport, hiszen mindig mindenki győzni szeretne, legyen az a Bajnokok Ligája, egy megyei bajnoki, vagy épp egy egyetemi összecsapás. Éppen ezért nekünk szervezőknek mindig 100%-ot kell beleadni és még jobb lehetőséget biztosítani a résztvevőknek. Talán ez az együttállás a KEK és Szövetségünk között is egy fajta fejlődés, de ezt majd a résztvevők elmondják a rendezvény után. Mindenesetre mi mindent beleteszünk a kispályákon! Véleményem szerint az alumni torna bevezethető lenne más KEK-sportágakban is.

Milyen lehetőségei vannak egy egyetemista hallgatónak Budapesten és vidéken, ha kispályás focizni szeretne?

Szinte minden egyetemnek van saját kispályás bajnoksága, Budapesten az ELTE-BEAC és a BME ligái kiemelkedőek mind közül. Mindezek mellett kiváló versenyeket láthatunk a KEK-en vagy a MEFOB-on. Klasszikus kispályás torna is számos van a fővárosban, hozzánk – az említett két egyetem hallgatói mellett – rendszeresen járnak a Pázmány és a Semmelweis Egyetem fiataljai is. A Pázmány Futsal csapata 2019-ben megnyerte a 114 (!) csapatos október 23-i kaminokupát, akkor ott hatalmas meglepetést szerezve. Reméljük, az együttműködés a KEK-en még több egyetemistát sarkall kispályázásra, legyen az csak egy remek nap együtt töltése a többiekkel vagy akár a kupagyőzelem megszerzése.